Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nadalnak és Djokovicnak is nagy önbizalmat adott a római torna

Németh Dániel

Publikálva 17/05/2021 - 13:49 GMT+2

Egyre jobban bízik a játékában és a tenyeresében a spanyol, míg a világelső a küzdőszellemével volt különösen elégedett.

Rafael Nadal - Filippo MONTEFORTE/AFP

Fotó: AFP

Rafael Nadal a római döntőben három szettben, 7:5, 1:6, 6:3 arányban legyőzte a világelső Novak Djokovicot, így nagy önbizalommal vághat neki a Roland Garrosnak.

Azok után, hogy Djokovic szombaton közel öt órát töltött a pályán, váratlanul izgalmas és színvonalas meccset hozott a római döntő a férfiaknál. A szerb sokkal közelebb volt játékban Nadalhoz, mint a közelmúltban lejátszott salakos meccseiken, főleg a Roland Garroson, tulajdonképpen néhány kulcsmozzanaton dőlt el, kihez kerül a római cím. Végül Nadal nyert, aki ismét történelmet írt, hiszen a Roland Garros, Barcelona és Monte-Carlo után Rómában is legalább tízszer nyerni tudott.
„Csodálatos, hogy ismét nálam van ez a trófea”fogalmazott a döntő után a spanyol. „Nagyon akartam a 10.-et. Miután a Roland Garroson, Monte-Carlóban és Barcelonában ez sikerült, nagyon vágytam erre. Számomra rendkívül fontos ez a verseny. Sok mindenen mentem keresztül ezen a héten. Voltak pozitívumok, nagyszerű és időnként szerencsés pillanatok, illetve szenvedős helyzetek. A végére stabil teniszt hoztam. Épp a megfelelő pillanatban nyertem egy fontos tornát.”
Nem helyezek extra nyomást magamra. Minden nap és minden versenyemen nyerni szeretnék. Persze tudom, hogy ez nem lehetséges, de a szenvedély és a motiváció ugyanaz marad. Tudom, hogyan kezeljem a nyomást.
Nadal Rómában megszerezte pályafutása 36. 1000-es győzelmét, amivel ismét sikerült utolérnie Djokovicot. Valószínűleg ez a tény most mellékes, hiszen mindkettejüknél a Grand Slam-győzelem, most konkrétan a Roland Garros a fő cél. Bár a spanyol egyre jobban játszik kedvenc borításán, az eddigi két 1000-es versenyen viszonylag korán kiesett, és bizony Rómában is nagyon rezgett a léc: ezúttal azonban sikerült leküzdenie a nehézségeket.
picture

Nadal 10. római győzelmével bejelentkezett a Garrosért

„Úgy érzem, hogy egyre és egyre jobb voltam tenyeresről az elmúlt hetekben, magabiztosabb lettem. Ez is egy pozitív nap volt. Ez hatalmas változás, mert nagyon fontos ütés, főleg a salakon, ahol az önbizalom szempontjából is meghatározó. Úgy gondolom, hogy az adogatásaim is jobban működtek, összességében nagyszerű hetem volt. Sokat töltöttem a pályán, így jó érzéseim vannak. Nyilván fáradt vagyok, de nagy elégedettséggel tölt el ez a siker.”
Rómából egyenesen Mallorca felé vezet az útja, ahol tovább készül a Garrosra. „Néhány napot kiveszek, de aztán munkához látok. Még azért vannak olyan részletek, amiket jobban is csinálhatnék. Ezen a héten érezhető volt a fejlődés, de ezeket még tovább kell vinni, mert minél többet fejlődsz, annál stabilabban és hosszabb ideig tudod ezt fenntartani. Önbizalmat ad, és a több önbizalom hozzájárul, hogy a következő versenyre is átvidd.”
Bár a döntőben alulmaradt, Róma pozitív verseny volt Djokovic számára is. Eddig a salakszezonban nem sok sikerélménye volt, hiszen Monte-Carlóban már a harmadik fordulóban elbúcsúzott, Belgrádban pedig Aslan Karatsev legyőzte az elődöntőben. Az olasz fővárosban már kifejezetten jól ment neki a játék, legyőzte például a salakszezonban kimagasló formát mutató Stefanos Tsitsipast, a fináléban pedig nagy csatára kényszerítette Nadalt.
„Majdnem három órán át nyújtottunk magas színvonalú teniszt. Kicsit csalódott vagyok, hogy nem nyertem meg, egyszersmind elégedett vagyok a verseny kései szakaszában mutatott szinttel. Jó érzésekkel tölt ez el Párizsra nézve. Lassan úgy érzem magam, ahogyan salakon szeretném. Ha sikerül úgy játszanom, ahogyan tegnap, szerintem elég jók az esélyeim, hogy egészen a végéig elmenjek Párizsban”nyilatkozta a világelső.
picture

Novak Djokovic és Rafael Nadal - Filippo MONTEFORTE/AFP

Fotó: AFP

Djokovic szerint azért is fontos ez a döntő, mert nagy esélye volt annak, hogy már korábban búcsúzik. „Könnyedén kieshettem volna a negyeddöntőben, szóval nagyon elégedett vagyok a küzdőszellememmel. Egyre és egyre magasabb volt a tenisz színvonala. Tegnap nagyszerűen játszottam, ma szintén nagyon magas szinten. Sajnos az első és a harmadik szettben a fontos pillanatokban ő nyert, egy kis szerencse is hiányzott.”
Annak ellenére, hogy szombaton dupla műszakot vállalt a negyeddöntős esőzések miatt, nem voltak erőnléti gondjai a döntőben. „Nem voltam fáradt. Elvette a szervámat és jobban játszott, ennyi történt csupán. Ahogyan mondtam is, egészen az utolsó ütésig szoros volt. Megvolt az esélyem, hogy nyerjek, de ennek a meccsnek most nem így kellett alakulnia. Örülök annak, hogy ennyire jól éreztem magam a pályán, még pár óráig bírtam volna.”
A világelső külön kiemelte, hogy a Tsitsipas elleni mérkőzésen hatalmas akadályt kellett leküzdenie, hiszen szett- és brékhátrányban volt, a görög pedig még adogathatott is a győzelemért. Csakhogy – hasonlóan, mint Nadal Shapovalov ellen, sikerült mélyre ásnia és végül egészen a döntőig menetelni. Ha minden igaz, Djokovic Róma után Belgrád felé veszi az irányt, ahol játszani fog a Roland Garros előtti salakos tornán.
„Annyit fogok pihenni, amennyit csak tudok, mert most elég időt töltöttem a pályán. Összeszedem magam és néhány nappal a Belgrád Open előtt elkezdek edzeni. Remélem, ott is sikerül nyernem, hazai közönség előtt. Valószínűleg lesznek nézők a lelátókon, fantasztikus érzés lesz az energiájukból táplálkozni, úgy utazni Párizsba, hogy a pályán és azon kívül is nagyszerű érzéseim vannak. Ráadásul a családommal is együtt lehetek, amire nem lenne esély, ha korábban utaznék Párizsba.”
Forrás: ATP
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés