Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Hat vesztes meccsel érkezett, most Nadal ellen salakos 1000-es döntőért játszik a szervakirály

Wojciechowski Patricia

Publikálva 15/05/2021 - 10:16 GMT+2

Pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el Reilly Opelka, aki a mezőny egyik legnagyobb adogatója, mégis salakon szerezte meg első 1000-es elődöntőjét. Az amerikai teniszező kifejezetten rossz szériában volt, Rómában mégis magára talált.

Reilly Opelka.

Fotó: Getty Images

Opelka korábban még sosem járt 1000-es torna elődöntőjében, a fináléba jutásért Rafael Nadal lesz az ellenfele.

A római torna legnagyobb meglepetése Reilly Opelka. A világranglista 47. helyezettje a negyeddöntőben a salakspecialista Federico Delbonist legyőzve, pályafutása során először jutott 1000-es torna elődöntőjébe, mindezt leggyengébb borításán, salakon érte el.
A 211 centiméter magas amerikai a mezőny egyik legnagyobb szervagépe, hatalmas adogatásaival mindenki számára rendkívül kellemetlen ellenfél. Emiatt különösen nagy meglepetés, hogy pont salakon érte el eddigi legjobb eredményét, főleg, ha azt nézzük, hogy az idei salakszezonban Rómát megelőzően mérkőzést sem nyert, s legutóbb februárban az Ausztrál Openen hagyta el győztesen a pályát. A római torna előtt összesen két találkozót nyert meg 2021-ben.
Opelka úgy jutott el a legjobb négyig az olasz fővárosban, hogy a verseny során egyszer sem veszítette el adogatását, 77 ászt ütött az elődöntőig vezető úton, és kifejezetten jó salakos teniszezőket, Musettit és Delbonist, valamint az idén fantasztikusan játszó Karatsevet győzte le.
„Meglepett ez az eredmény. A salak nem igazán az én műfajom, nem igazán amerikai dolog. Valószínűleg ez csak egy szerencsés véletlen, de el tudom viselni”- mondta el Opelka a negyeddöntő után.
picture

Opelka elődöntős Rómában

Fotó: Getty Images

A 23 éves teniszező zsinórban hat vesztes mérkőzéssel érkezett a római Mastersre, két győztes találkozó mellett hét vereség az idei mérlege, nem kezdte tehát túl jól a szezont. A miami 1000-es után tovább nehezítette dolgát, hogy megfertőződött koronavírussal, és négy napig komoly tünetei voltak, főleg gyomorégésre panaszkodott. Éjszaka nem tudott aludni, remegés jött rá, fekvő- és ülőhelyzetben nem bírt megmaradni, a fertőzés első éjszakáján végig sétálnia kellett, hogy a kellemetlen gyomorégést elviselje. Mellette magas lázzal, erős fejfájással és egyéb fájdalmakkal is küzdött.
A gyengébb eredmények után Opelka szeretett volna kemény edzésekkel formába lendülni, COVID-fertőzése azonban megakadályozta ezt, még Madridban is érezte, hogy jelentős a lemaradása.
Az amerikai játékos akkor tud a legjobban teniszezni, ha pályán kívül is leköti magát. A szigorú védőbuborék megszűnése után Madridban és Rómában már szabadabban mozoghatnak a játékosok, Opelka ki is használta az alkalmat, és körbenézett pár múzeumban.
„Miután kikaptam Madridban, azonnal kijelentkeztem a buborékhotelből, és elmentem a Pradóba. Azt hiszem, ez volt a legklasszabb múzeum, ahol valaha jártam. Hihetetlen volt”- mesélte a 23 éves teniszező.
picture

Opelka nem kezdte túl jól a szezont

Fotó: Eurosport

Opelkának szüksége van arra, hogy a tenisz mellett néha kikapcsoljon. Két évvel ezelőtt a bázeli tornán versenyzett, mikor egy floridai zenészbarátja, Blackbear a várostól másfél órára koncertezett. Az amerikai nem hagyta ki a koncertet, de azzal nem számolt, hogy a késői órákban nem talál taxit, így nem jut vissza Bázelbe. Egy helyi hotelben éjszakázott, ott reggelizett meg, majd visszatért Bázelbe, és legyőzte Roberto Bautista Agutot.
„Voltak olyan meccsek, melyek előtt olyan szituációkba kevertem magam, ami a legtöbb srácot stresszelte volna. Előfordult, hogy egy nagy meccs előtt étterembe mentem, és ételkóstoló menüt választottam, ahol furcsa ételek is szerepeltek. Olyan fogásokat próbáltam ki, melyeket valószínűleg nem kellett volna mérkőzés előtt. Azért nem túl gyakran csinálok ilyent, de ha mégis, az sem idegesít fel túlságosan. Persze ez nem heti rendszerességgel történik, nem járok bulizni, nem iszom. De próbálom élvezni az életet, és néha kevesebbet alszom.”
Az, hogy kevesebbet alszik a kelleténél, nem szándékosan alakult ki nála. Opelka alvásproblémákkal küzd, ezen alvásfigyelő készülés segítségével próbál dolgozni. A Karatsev elleni győztes mérkőzés előtt például elmondása szerint mindössze 56 percet tudott aludni.
Van, hogy a szobámban vagyok, nincsenek terveim, mégsem tudok elaludni hajnali egy óra előtt, teljesen esélytelen. Valahogy így vagyok beállítva.
Opelka egyelőre még nagy szervái ellenére sincs ott a tenisz közvetlen élmezőnyében, de 23 évesen szeretne annyit fejlődni a jövőben, hogy ez megváltozzon.
Szeretnék Grand Slamet nyerni. Hogy ott vagyok-e? Nem. Olyan szakaszban vagyok, mikor folyamatosan tanulok, folyamatosan fejlődöm. Szeretnék eljutni odáig a ranglistán, hogy kiemelt legyek Grand Slameken. Nyilvánvalóan ezek a tornák is számítanak, de 2024, 2025-ig nem jutok el a legjobb teniszemig.
Az amerikai játékos szerint messze áll legjobb teniszétől, pedig a római elődöntőben szüksége lenne rá, vagy legalább nagy adogatásaira. Ellenfele ugyanis Rafael Nadal lesz, akinek finoman fogalmazva is jobban fekszik a salak, mint a főleg szerváival érvényesülő amerikainak.
Forrás: ATPTour.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés