Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Füvespályás Masters a láthatáron, már a helyszín is megvan

Nánási Antal

Publikálva 28/04/2021 - 16:56 GMT+2

Az ATP elnöke, Andrea Gaudenzi támogatja egy 1000-es értékű torna beiktatásának koncepcióját a füvespályás szezonba.

Queen's Club 2019

Fotó: AFP

Az olasz sportvezető szerint nincs rendjén, hogy a salak és a keménypálya melletti harmadik borításon nem rendeznek a Grand Slam-szintet követő presztízzsel bíró versenyt.

A salak és a keménypálya mellett a teniszidényben rövid, de annál fontosabb időszakot ölel fel a füvespályás idény. Alapesetben ez az időszak három hetet, plusz a londoni Grand Slam-et foglalja magában, idén azonban a Roland Garros egyhetes eltolása folytán a mezőnynek mindössz két hete lesz felkészülni a füvespálya körülményeihez. Az ezen a borításon tornát rendező helyszínek köre, a szűk versenynaptár és az egyedi körülmények miatt, igencsak zárt. 2021-ben megrendezi a maga tornáját a londoni Queen’s Club és Halle az 500-as szinten, valamint Eastbourne és Mallorca a 250-es szinten, továbbá egyelőre még ott van a versenynaptárban Stuttgart is egy 250-essel, az időpontja azonban „belelóg” az eltolt Garrosba. A WTA Touron a fenti városokhoz rendezőként csatlakozik még Birmingham és Berlin is, valamint volt már rá példa, hogy Antalya is füvespályás tornát rendezett.
Az ATP Tour jól kialakult kategorizációjában, amelyet az idei évtől a WTA Touron is használnak, jól elkülöníthetőek egymástól az egyes tornák. Ebben a rendszerben a minden szempontból a legjobban „fizető” Grand Slam-tornákat presztízsben a kilenc (3 salakos, 6 keménypályás) 1000-es besorolású torna követi, amelyek versenynaptárban elfoglalt helyének is megvan a jelentősége. A Sunshine Double (Indian Wells és Miami) hagyományosan az Ausztrál Open-t követő időszakban (márciusban) kerül sorra. Az észak-amerikai versenyeket követően az európai szabadtéri idényt Monte Carlo nyitja, majd közvetlenül a Roland Garros előtt rendezik meg a madridi és a római 1000-eseket. A US Opent hagyományosan szintén két ebbe a kategóriába sorolt torna vezeti fel, névszerint a kanadai (Toronto és Montreal váltokozva), valamint Cincinatti. Októberben rendezik meg a sanghaji, míg az 1000-es szint utolsó versenyeként novemberben a párizsi tornát.
picture

Daniil Medvedev et Alexander Zverev à Bercy, après leur finale.

Fotó: Getty Images

A fentiekből tehát jól látszik, hogy a Roland Garrosnak és a US Opennek megvan a maga felvezetése két-két 1000-es torna formájában. Az Ausztrál Open esetében mindez nincs meg, az a torna azonban hagyományosan a szezont nyitja, ezenkívül pedig az utóbbi két évben a ATP Kupa kellő felvezető versenyként szolgál az év első Grand Slame számára. Wimbledonnak azonban nem jutott ilyen szintű felvezetésből, hiszen „csak” két 500-as, valamint további 1-2 250-es tornát rendeznek előtte. Ezt a helyzetet ismerte fel Andrea Gaudenzi, az ATP olasz elnöke, akiben a jelek szerint megvan a helyzeten való változtatás hajlandósága:
„Személy szerint én támogatom azt az ötletet, hogy tartsunk egy 1000-es versenyt Wimbledon előtt Queen’s és Halle hetében. Fel is vetettem már az ötletet az elnökségnek, hiszen rendezünk Grand Slamet füvespályán, 1000-es tornát azonban nem. Természetesen át kell még beszélni az ötletet, de az Egyesült Királyság az egyik potenciális házigazda.”
picture

ATP Appoints Andrea Gaudenzi As ATP Chairman (Credit: atptour.com)

Fotó: Eurosport

A felvetés teljesen jogos, hiszen amellett, hogy a füvespályás szezon jóformán összehasonlíthatatlanul rövidebb a másik két borítással szemben, a Grand Slam mellett talán megérdemelne egyet a legmagasabb szintet követő kategóriájú versenyből is. Amennyiben az ATP valóban életre hívja ezt a versenyt, úgy a rendezésért nagy harcot vívhat London és Halle. Az angol főváros alapvetően kedvező pozícióból indul, hiszen Wimbledon révén a Grand Slamnek is otthont ad, másrészről pedig évekig volt az év végi világbajnokság házigazdája, rangos dedikáltan ATP esemény rendezésében is van tehát tapasztalata. Másrészt, épp Wimbledon és a Grand Slam lehet az egyik érv amellett, hogy a lehetséges 1000-es versenyt ne ugyanabba a városba vigye az ATP. Erre az érvre egészen biztosan bőven rájátszana Halle és a német sportági szövetség, akik egyébként is évek óta dolgoznak azon, hogy Németország ne csak 250-es meg 500-as, hanem 1000-es besorolású versenyt is kapjon. Halle gyakorlott rendező a Touron, megvan a kellő infrastruktúrája, joggal feltételezhető, hogy akár egy ilyen szintű versenyt is kellő színvonalon tudna megrendezni.
picture

ATP-Turnier in Halle

Fotó: Getty Images

A dolog egyelőre nem több, mint egy felvetés, a jogossága azonban azt mondatja velünk, hogy akár már 1-2 éven belül konkrétummá is válhat. Ha egy ötlet ugyanis az ATP első emberének személyes támogatását bírja, akkor egészen biztosan nem indul rossz esélyekkel a döntéshozatali folyamatoknak.
Forrás: Reuters
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés