Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Alcaraz esélyeshez méltó módon kezdett, de egy új kihívó is bejelentkezett az első napon

Németh Dániel

Frissítve 10/11/2021 - 11:49 GMT+1

Ki gondolta volna, hogy a szinte nulla kemény pályás tapasztalattal rendelkező Sebastian Baez feltörli a pályát az olaszok kedvencével? Ráadásul nem csak az eredmény mutat nagy különbséget, az argentin teniszező minden tekintetben felülmúlta Lorenzo Musettit, talán csak a nap ütését ítélhetjük oda az olasznak.

Carlos Alcaraz - fotó: Tiziana Fabi

Fotó: AFP

Egy helyen borult a papírforma a NextGen-világbajnokság első napján, ott viszont nagyon. Sebastian Baez lenne a torna titkos esélyese?


Kedden elrajtolt a 2021-es milánói U21-es világbajnokság, amely zömmel papírforma-eredményeket hozott, épp csak a hazai közönség által legjobban várt találkozón győzött a kevésbé esélyesnek tartott játékos. Carlos Alcaraz esélyeshez méltó módon nyitotta a versenyt, Sebastian Korda viszont alaposan megszenvedett a párizsi élmények hatása alatt lévő Hugo Gastonnal szemben. Íme, az első játéknap tapasztalatai.

Meggyőző kezdés az esélyestől

Jannik Sinner és Felix Auger-Aliassime hiányában Alcaraz messze kiemelkedik ebből a mezőnyből, hiszen a többségnek minimális tapasztalata van ATP-versenyekről, míg a 18 éves spanyol ezt az évet zömmel már a legmagasabb szinten töltötte, egészen figyelemreméltó eredményekkel. Alcarazon azért érződött valamelyest a nyomás, az elején feltűnően sokat hibázott, de a győzelme így sem nagyon forgott veszélyben. Talán csak az első játszma öt kihagyott szettlabdája miatt bosszankodhat kicsit.
Holger Rune beleszaladt a gyorsvonatba – írta közösségi oldalára az eseményeket a helyszínről követő elemző, Craig O’Shannessy, hozzátéve: a dán tehetség nem hibáztathatja magát a vereség miatt. Az idén négy Challenger-tornagyőzelmet begyűjtő Rune másfél szetten keresztül tartotta a lépést Alcarazzal, onnantól kezdve viszont, hogy a második szett közepén elbukta a szerváját, először a meccs folyamán, esélye sem volt az agresszíven és pontosan teniszező spanyol ellen, fogadóként nem sok lapot osztottak neki.
picture

A főfavorit Alcaraz még breaklabdával sem találkozott első meccsén

Alcaraznak egyszer sem kellett bréklabdát hárítania, ami azért ebben a lebonyolítási rendszerben nem kis dolog; Rune-nak viszonylag sok olyan játéka volt, amelyben legalább két fogadópontot nyert, a fontos labdameneteket azonban egytől egyig Alcaraz nyerte. A sima háromszettes siker, kiegészülve az egészségesnek mondható gémaránnyal, remek helyzetbe hozta a folytatásra nézve, igaz, nehéz elképzelni, hogy a világranglista-32. spanyolnak gondjai lennének a csoportban, így a végén aligha szorul majd rá a számolgatásra.

Nakashima hozta a kötelezőt

Erre a tornára két salakspecialista (vagy annak gondolt) játékos is kvalifikálta magát, közülük elsőként Juan Manuel Cerundolo mutatkozott be. A balkezes argentin a második szettet szorossá tudta tenni, köszönhetően annak, hogy négy bréklabdát is hárított, majd a tie-breakben el is lopta a szettet Brandon Nakashimától. Ezt leszámítva az amerikai kézben tartotta a meccset, négyszer brékelte Cerundolót, és 20 percen belül megoldotta a három általa megnyerte játszmát.
picture

Elrajtolt a NextGen-vb: döntő szettes csatát hozott a nyitómeccs

A második kiemelt 0-2-ről fordított

Alcaraz legnagyobb kihívójának azt a Kordát tartják, aki hozzá hasonlóan az ATP Touron teniszezte végig az évet, és még egy salakos tornagyőzelmet is besöpört Parmából. Az amerikai tehetség nagyszerűen kezdte a szezont, főleg a floridai tornákon ért el kiemelkedő sikereket, de a jó forma a füves pályán időszak végéig kitartott. Azóta sérülés és betegség is hátráltatta, így az amerikai kemény pályás és az európai fedett pályás szezon is csendesen alakult a számára, akadnak tehát kérdések a formájával kapcsolatban.
Párizsban már mutatott biztató jeleket, és többé-kevésbé elégedett lehet a milánói teljesítményével is. Ugyan öt szettre kényszerült Gastonnal szemben, az amerikai sokkal könnyebben megoldhatta volna a találkozót, hiszen az első szettet rögtön brékkel nyitotta, a második játszma tie-breakjében pedig két labdányira is volt az egyenlítéstől. 0-2-t követően hatékonyabban szervált, és ami legalább ennyire meghatározó: a fontos pontokban is jobban játszott, egyre inkább a nagyot küzdő Gaston fölé kerekedve.
picture

Korda nagy bajba került a csupaszív francia ellen, de felállt 0-2-ről

Korda játéka összességében nem volt rossz, jóval több nyerőt ütött a franciánál (39-15), miközben a rontások terén ugyanúgy teljesítettek (31-31). Az biztos, hogy a folytatásban (és ez már a csoportra is vonatkozik), ennél többre lesz szüksége, leginkább a saját adogatásai mögött, kezdetnek azonban elfogadható volt, és talán ez a fordítás abban is segíthet, hogy újra azzal az önbizalommal teniszezzen, amivel az idény elején. Ami Gastont illeti: a franciának nem volt sokkal több ebben a meccsben, a két megnyert szett pedig akár még jól is jöhet.

Baez a B csoport esélyese?

Kicsit mi is lesajnáltuk a kemény pályás tapasztalattal nem rendelkező argentinokat, Sebastian Baez azonban megmutatta: nem kell őket, de legalábbis őt félteni. Az argentin okosan felépített taktikával, tűpontosan és agresszíven teniszezett, teljesen megérdemelten nyerte meg simán, négy szettben a Lorenzo Musetti elleni találkozót. A 170 centis argentin – úgy tűnik, a dél-amerikai országban ez a termet a modern teniszező prototípusa – négy szett alatt csak 11 labdamenetet veszített el adogatóként, és egyetlen brékladát sem kellett hárítania.

Csak összehasonlításképp: ő maga 16-szor jutott el a brékig, ebből háromszor tudta elvenni Musetti szerváját.

picture

Meglepetés: lebombázták a pályáról az olaszok kedvencét Milánóban

Korábban a NextGen-vébéken nem egyszer előfordult, hogy a már ismertebb nevek helyett a nem kevésbé tehetséges, de zömmel kisebb versenyeken induló játékosok nyertek. 2017-ben Hyeon Chung lepte meg Andrey Rublevéket, 2019-ben Jannik Sinner gázolt végig a mezőnyön, ennek a tornának pedig Baez lehet a felfedezettje. Ha a folytatásban is így tud teniszezni, akkor nem csak ebben a csoportban kell őt komolyan venni, de a végső győzelemre esélyes játékosok közé is felírhatjuk a nevét.

Musetti formán kívül

Hazai közönség ide vagy oda, Musetti nehezen találta meg a játékát, amire ráment az első két szett, és végsősoron a meccs. Az olasz tehetség a mérkőzés első 40 percében teljesen tehetetlen volt, passzívan és sok hibával játszott, 3 nyerője mellett 13 ki nem kényszerített hibát vétett, miközben az ellenfelénél 13-8 volt az arány ebben a fázisban. Musetti 0-2-nél kikérte az egyetlen ápolási szünetét, ami után jobban játszott valamivel, legalább adogatóként stabilabb lett, és a fontos pontok megnyerésével elhozta a szettet.
picture

Nem hiszed el, ha nem látod, hogyan hozta vissza ezt a labdát Musetti

A negyedik már kimondottan jól nézett ki az ő szempontjából, elkezdett agresszívebben és okosabban teniszezni, nem engedte át egyből a teret Baez hiperagresszív játékának, de hiába javult fel, az argentinnak erre is volt válasza, aki teljesen megérdemelten nyerte meg a találkozót. Innen nehéz dolga lesz Musettinek, még ha abban a felfogásban is teniszezik, ahogyan azt a második szett után tette. Az első napon látottak alapján - az olaszok nagy bánatára - ő tűnik a gyenge láncszemnek a B csoportban.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés