Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Rublev vagy Tsitsipas? - Brutális döntő jöhet Monte-Carlóban

Kálmán Laci

Frissítve 18/04/2021 - 11:49 GMT+2

Egy újabb ATP 1000-es döntő Djokovic és Nadal nélkül. Hatalmas különbség azonban, hogy míg Miamit kihagyták, addig itt mindkettejüket legyőzték.

Andrey Rublev vs. Stefanos Tsitsipas | Rolex Monte-Carlo Masters 2021 | Premium Content

Fotó: Eurosport

Andrey Rublev és Stefanos Tsitsipas egyaránt pazar hetet tudhat maga mögött. Kőkemény döntő elé nézünk, melynek végén egyikük magasba emelheti majd élete első 1000-es trófeáját.

Bár Benoit Paire szerint rohadt az egész rendszer, meg a monte-carlói centerpálya olyan most, mint egy temető, azért valljuk be, iszonyú jó meccseket láthattunk egész héten. Ami meg a Rainier-pályát illeti, nos, az legfeljebb a korábbi bajnokok számára volt temető. Meglepően korán búcsúzott ugyanis mind Novak Djokovic, mind Rafael Nadal.
Rublev hete eddig álomszerűen alakult, megverte ugyanis egy óriási mérkőzésen a 11-szeres bajnok Nadalt. Ráadásul úgy, hogy a spanyol az elvesztett első szett után a másodikban visszajött a meccsbe. Az orosz tehát még úgy is két vállra tudta fektetni a salakkirályt, hogy az egyszer már elkapta a fonalat a meccsen. Ennél pedig kevés nehezebb dolog van. Pláne salakon.
Az elődöntőben Casper Ruud volt az áldozata. A norvég, aki addig elképesztő formában teniszezett, Rublev ellen az adogatásai mögött csak 50 százalékban tudott pontot nyerni, miközben az orosz 61 százalékban. Ráadásul sikerült Ruudot a fonák oldalon tartania, kivéve a kezéből annak egyik legnagyobb fegyverét, a brutális tenyeresét.
„Természetesen rendkívül boldog vagyok, hogy egy újabb döntőt játszhatok, ráadásul egy 1000-es döntőt” – mondta Rublev. „Biztos vagyok benne, hogy kemény meccs lesz, hisz rengeteg nagy csatánk volt már az elmúlt években is. Hol ő nyert, hol én, de szinte mindig rendkívül szoros összecsapásokat vívtunk. Mást nem nagyon tudok mondani. Remélem, kiváló tenisszel rukkolunk elő, és az emberek élvezni fogják, amit látnak.”
picture

Andrey Rublev

Fotó: Getty Images

Tsitsipas, könnyedén, szettveszteség nélkül jutott a döntőbe, az elődöntőben ráadásul Dan Evans ellen mindössze három játékot bukott. A görög az első szervái mögött 79 százalékban hozta a pontokat, ugyanez a mutató a brit esetében csak 50 százalék körül mozgott. Amikor pedig Evans második adogatásra kényszerült, a labdameneteknek alig a harmadát tudta csak megnyerni. A görög maximális kontroll alatt tartotta a mérkőzést.
„Nyilvánvalóan fontos lesz emelni a színvonalon, és nyomni, ami a csövön kifér” – mondta a döntő előtt Tsitsipas. „Egy álom számomra, hogy döntőt játszhatok Monte-Carlóban. Rengeteg energiát tudtam megspórolni, ami most jól jöhet nekem. Meg akarom nyerni a döntőt, és nem tesz rám plusz nyomást, hogy nem Nadal és nem is Djokovic áll majd velem szemben. Arról van csak szó, hogy maximális elszántság van bennem.”
Az egymás elleni mérlegük, akárhogy csűrjük-csavarjuk, mindenképpen ikszre áll. Ha nem számoljuk bele, a 2019-es Ausztrál Open előtti, Mubadala névre keresztelt bemutatótornán vívott találkozójukat, valamint egy 2017-es Challenger-meccsüket, akkor 3-3, ha ezeket is hozzávesszük, akkor 4-4.
Salakon sincs különbség, itt 1-1-re állnak. Mindkét összecsapást 2020-ban játszották. Előbb Rublev nyert a hamburgi fináléban, döntő szett 7:5-re, majd a Garros negyeddöntőjében Tsitsipas, egy viszonylag sima háromszettes meccsen. Fontos lehet még a legutóbbi mérkőzésük, amit az orosz húzott be idén Rotterdamban.
picture

Stefanos Tsitsipas

Fotó: Getty Images

A mai döntőben sokat számíthat, hogy Tsitsipas mit tud kezdeni Rublev második szervájával, a fogadás ugyanis nem mindig tartozik a görög erősségei közé. Döntő lehet az is, melyikük tudja magához ragadni a kezdeményezést, melyikük tud majd irányítani az alapvonalról, ebben ugyanis mindketten nagyon jók voltak egész héten.
Rublev valószínűleg rámegy majd Tsitsipas fonákjára, és megpróbálja ellenfelét védekezésre kényszeríteni, míg a görög minden bizonnyal azon lesz, hogy kiszorítsa az oroszt, és, ha teheti, a hálónál fejezze be a pontokat.
A Nadal elleni győzelem, és főleg az ott látott Rublev-tenisz miatt nehéz volna az orosz ellen fogadni. Nyilván azért plusz teher lehet számára, hogy ez lesz élete első 1000-es döntője.
Tsitsipasnak ez lesz ugyan a harmadik, ám az első kettőt elvesztette. Tegyük persze hozzá, az elsőt Nadal ellen Kanadában, a másodikat pedig Djokovic ellen Madridban.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés