Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nadal jó érzésekkel vág neki a legsikeresebb 1000-es versenyének

Németh Dániel

Publikálva 13/04/2021 - 17:30 GMT+2

Senki sem szerzett annyi címet vagy győzelmet egyetlen 1000-es tornán, mint a spanyol Monte-Carlóban.

Nadal szerint mindig is szerelmi történet volt közte és Monte-Carlo között

Fotó: Reuters

Ezen a héten elkezdődik az idény Rafael Nadal számára legkedvesebb része, amikor az ő dominanciájáról szól a tenisz. Idén is jó érzésekkel várja a salakpályás szezont.

Rafael Nadal neve az évek során szép lassan összeforrt a Roland Garosszal. Teljes joggal, hiszen első Grand Slam-címét Párizsban szerezte meg 2005-ben, 2020-ban pedig a rekordot jelentő 20. győzelmét is a Philippe Chatrier salakján ünnepelhette. Nem mellesleg egészen elképesztő, 13 alkalommal nyerte meg a Roland Garrost, amivel természetesen valamennyi Grand Slamet figyelembe véve rekorder lett. Azonban nem csak Párizsban játszik megdöbbentő dominanciával.
Ezen a héten a spanyol klasszist Monte-Carlóban láthatják a tv-nézők, ahol 11-szeres győztes. Első, 2005-ös sikerétől kezdve nyolc éven át nem talált legyőzőre Monacóban, amit pár csendesebb év követett, hogy aztán 2016 és 2018 között ismét újult erővel uralja le a mezőnyt. A Masters-sorozat 1990-es bevezetése óta senki sem nyert meg egyetlen 1000-es tornát ennyire sokszor. Sőt, összességében is csak hat játékos van, aki legalább 11 Masters-címmel büszkélkedhet.

Novak Djokovic 36, Nadal 35, Roger Federer 28, Andre Agassi 17, Andy Murray 14, Pete Sampras 11 alkalommal nyert.

„Nagyon boldog vagyok, hogy újra a Touron lehetek, különösen, hogy újra itt vagyok ezen a csodálatos helyszínen. Ez a verseny részese a sportunk történetének, emellett a személyes történetemben is nagy szerepet játszik. Szóval izgatottan tértem vissza, kiélveztem az első pár napot; az idő csodálatos volt, nagyszerű körülmények voltak a teniszhez. Nagyon izgatottan állok rajthoz” – fogalmazott a spanyol.
Monte-Carlóban 71-5-ös mérleggel rendelkezik, és talán mondani sem kell, hogy az egy 1000-es versenyen belül megnyert 71 mérkőzéssel is ő a rekorder. Ezen a helyszínen egyszer kapott ki már a negyeddöntőt megelőzően: 2003-ban, amikor 16 évesen, a világranglista 109. helyezettjeként vágott neki a tornának. Nem mellesleg akkor a második fordulóban legyőzte a Roland Garros-címvédő Albert Costát, és a későbbi Garros-döntős Guillermo Corriától kapott ki a 16 között.
Azóta 15-ször szerepelt ezen a versenyen, és mindig ott volt a negyeddöntőben, sőt, általában meg sem állt a győzelemig. „Mindig jól éreztem magam Monte-Carlóban” – mondta a spanyol. „Élvezem a hangulatot, a klubot, szeretem a helyszínt, a körülményeket. Mindig is volt egyfajta szerelmi történet köztem Monte-Carlo között. Remélhetőleg ebben az évben is folytatom a sorozatot, és ismételten a legmagasabb szinten teniszezhetek” – tette hozzá a 11-szeres monacói győztes.
picture

Rafael Nadal legutóbb 2018-ban nyerte meg a monte-carlói versenyt

Fotó: Getty Images

Ismerve Nadal korábbi eredményeit, 2021-ben is a torna topfavoritjaként áll rajthoz, mégis akadnak megválaszolatlan kérdések vele kapcsolatban. A 20-szoros GS-győztesnek a mostani csupán a második versenye lesz az évben, hiszen az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokság előtt és után hátsérülése miatt kihagyta a kemény pályás tornákat. Azóta két cél lebegett a szeme előtt: a mielőbbi gyógyulás és a salakos szezonra való felkészülés.
„Az Ausztrál Open előtti helyzettel nehezen boldogultam. Napról napra megoldást kellett találunk, hogy valahogy pályára léphessek, amit végül megtettem. Az eredmény nem is volt rossz – negyeddöntő – de persze elmaradt a várakozásaimtól. Úgy éreztem, készen állok Melbourne-re, amikor 20 nappal a versenyt megelőzően előjöttek a hátproblémák. Szóval a pozitív érzések egy picikét mérséklődtek.”
Időbe telt, mire visszatértem a pályára. Otthon kezeléseken vettem részt. Pár hét után kezdhettem el a megfelelő módon edzeni. Most elég boldog vagyok – legalább egy hónapja jól edzem, annyit dolgozhattam, amennyit szerettem volna.
Nadalnak a torna harmadik kiemeltjeként az első fordulóban nem kell pályára lépnie, a másodikban pedig Federico Delbonis lesz az ellenfele, akit eddig minden alkalommal legyőzött. Négy eddigi összecsapásuk során még csak játszmát sem veszített, ezen a téren is 9-0 az arány kettejük között. A negyedében szereplő teniszezők ellen 29-1-es a mérlege, egyedül Grigor Dimitrovtól kapott ki – de tőle is csak kemény pályán, még a 2016-os pekingi tornán.
A negyeddöntőben a remek formában érkező, és ezúttal Fucsovics Mártont elkerülő Andrey Rublev jöhetne Nadalnak a papírforma szerint, az elődöntőben pedig Daniil Medvedevvel számolhatott – ő azonban koronavírus miatt kénytelen lesz kihagyni az idei tornát.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés