Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Madridban debütált a hibázni képtelen challenge-rendszer

Nánási Antal

Frissítve 10/05/2021 - 15:29 GMT+2

A konzervatívak puffognak, az innovatívak ujjonganak, mi a kettő között lavírozva szimplán csak rögzítsük a tényt: kézzelfogható közelségbe került az állandó challenge salakon is

Alexander Zverev ATP-Masters Madrid

Fotó: Getty Images

A vasárnap Alexander Zverev sikerével záruló madridi mestertornán a Grand Slam-szintet közvetlenül követő 1000-es tornán élesben debütált a Foxttenn kifejezetten salakversenyekre tervezett sólyomszem rendszere.

Régóta képezi váltakozó intenzitású viták tárgyát a világ tenisz közbeszédében az a kérdés, hogy most akkor kell-e sólyomszem a salakra, vagy sem? Mint minden nagyobb volumenü kérdésben, itt is rendszeresen ütköznek az érvek, melyeket két nagy csoportba lehet sorolni. Az egyik tábor a salakos tenisz hagyományait kihangsúlyozva elutasítja a technológia alkalmazását mondván, a labda egyértelmű nyomot hagy maga után a pályán, amelyet megvizsgálval megállapítható az ítélet. A másik tábor érvelése ellenben épp arra épül, hogy a simítás utáni első pár játékban még csak-csak alkalmazható a „humán sólyomszem”, utána azonban olyan szinten összejárkálják a játékosok saját térfelüket, hogy ember legyen a talpán, aki egy nyomból megmondja, hogy egyáltalán az-e, amiről ítélkezni kellene.
Grigor Dimitrov  Madrid 2021
Az kétségtelen tény, hogy mostanság mintha az újítások korát élnénk a teniszben. A pandémia következtében egész tornákat rendeztek meg vonalbírók nélkül, végre mentesítették a labdaszedőket a törölközők hordozásának cseppet sem nemes feladata alól, és innovatív megoldásokkal próbálják meg áthidalni a 2020-ban kimaradt szűk fél év pontjainak kompenzálását. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a hagyományaihoz oly mereven ragaszkodó Wimbledonban is megindult valami, akkor már valóságos forradalomról beszélhetünk. Emlékeztetőül: 2019-től Wimbledonban is játszhatnak tie breaket a döntő szettben, igaz, ehhez a szokásos 6-6 helyett 12-12-es állásig kell eljutni. A másik füvespályás Grand Slamet érintő változás pedig 2022-ben lép életbe, amikortól már a hagyományosan szünnapnak számító köztes vasárnapon is pattog majd a labda az All England Clubban.
Play goes on on the outer courts at The All England Tennis Club in Wimbledon, southwest London, on July 1, 2019, on the first day of the 2019 Wimbledon Championships tennis tournament. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Visszatérve a salakos challenge lehetőségére, megjegyzendő, hogy az ATP terveiben már 2020-ra is szerepelt a Foxtenn rendszerének tesztelése, a pandémia azonban átírta a terveket. Mi is hírt adtunk arról 2020 februárjában, hogya férfiversenyeket szervező ATP kísérleti jelleggel mindhárom szinten teszteli egy-egy versenyen a technológia használatát salakon. A rendszer kedvező fogadtatással debültált Rióban, a járványhelyzet miatt azonban a 250-es és az 1000-s szinten való kipróbálására végül nem került sor. Idén Madridban azonban napirendre került a dolog.
Miben más ez a challenge rendszer a többivel összehasonlítva?
A gyártó honlapján elérhető ismertető szerint a fő különbség a pontosságban rejlik. Amíg ugyanis a jelenleg használatos rendszerek a labda röppályájából ítélve megbecsülik annak pontos leérkezését, az új challenge rendszer kiterjedt kamera hálózatának köszönhetően a labda valós talajfogását rögzíti. A gyártó pillanatok alatt elemzi a pálya különböző pontjain elhelyezett kamerák által rögzített képeket, majd „az igazság pillanatában” meghozza a végleges és megingathatatlan döntést.A gyártó ismertetőjében elég nagyot vállal, ugyanis kijelenti, a tévedés és a téves ítélet lehetősége tulajdonképpen kizárt.
ATP Madrid Master 1000 - Highlights Tsitsipas vs Zverev
A Foxtenn mindezt negyven, a pálya különböző szegleteiben elhelyezett kamerák által másodpercenként rögzített mintegy 100 000 nagyfelbontású kép segítségével tartja vállalhatónak, ami első blikkre laikus szemmel is elegendő érvnek tűnik. A más borításokon használatos rendszer nagyságrendekkel kevesebb, mintegy tíz kamera által másodpercenként rögzített 1500 kép alapján becsüli meg, hogy a vitatott labda kint volt-e vagy sem.
A Foxtenn ráadásul még abban is úttörő, hogy a kameráit a borításra helyezve a legkedvezőb szögből rögzíti a labdák becsapódását, szemben a többi technológiával, amelyek magaslatra, valamilyen álványra pozícionálják a rögzítő egységeket. Ez utóbbi tartók folyamatosan ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, a lelátók környékén akár egy néző is felboríthatja őket, miáltal jelentősen sérül az eszköz megbízhatósága.A gyártó szerint a fenti adottságok összességéből fakadóan a salakos challenge rendszernek megbízhatóságban és precizitásban egyszerűen nincs párja.
A Foxtenn megdöbbentő, egymillió labda landolását dokumentálta valamennyi borításon az ötéves tesztidőszak során, az eredmények pedig rendszerhibát egyetlen esetben sem mutattak ki. Nem csoda tehát, hogy Madridban debütálhatott a rendszer, amelyet hivatalosan is jóváhagyott az ITF, a WTA , az ATP, valamint a Grand Slam tornák is, így elvi akadálya nincs annak, hogy a technológiát valamennyi versenytípuson bevessék.
A játékosok részéről igény mindenképpen mutatkozik az újításra, ennek legutóbbi jelét a római mesterverseny hétfői játéknapján láthattuk. Stefano Travaglia elleni első körös mérkőzésén ugyanis a lelkesedéssel aligha vádolható Benoit Paire vitatott hevesen egy ítéletet Carlos Bernardes székbírónál, rá is kérdezve, hogy mi történik, ha ő maga fotózza le a labda nyomát. Érdemi válasz hiányában a francia lőtt egy képet a nyomról, a székbíró erre sportszerűtlenség miatt figyelmeztette. Sokat nem kell foglalkoznia a dologgal, az olasz ugyains két sima szettben búcsúztatta, Paire így Madrid után ismét visszatalált a vereségek útjára. Egy lelkes támogatója tehát mindenképpen van a Foxtenn rendszerének.
Benoît Paire
Forrás: foxtenn.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés