Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Sorsdöntő két hónap elé néz a Genfben visszatérő Roger Federer

Nánási Antal

Frissítve 17/05/2021 - 16:56 GMT+2

Továbbra is nap mint nap lázban tartja a tenisz Roger Federert, a 40-hez közelítő svájci legenda így egyelőre nem foglalkozik a visszavonulás gondolatával.

Roger Federer

Fotó: Getty Images

A héten hazai pályán, Genfben versenyző szupersztár a torna előtt egy svájci tévétársaságnak nyilatkozva beszélt 2021-es terveiről, a család nélküli utazásokról, de kiderült az is, vajon ő beoltatta-e már magát?

Ahogyan arról az elmúlt hétvégén egy külön cikkben mi is foglalkoztunk, több mint húszéves profi karrierje során először vesz részt a genfi ATP-tornán Roger Federer. A svájciak élő legendája a torna kezdete előtt francia nyelven nyilatkozott egy helyi tévétársaságnak – a következőkben az elhangzottakat foglaljuk össze.
.

Ranglista-helyezés

Nagy fejtörést okozott a tenisz berkein belül, hogy a világranglista hogyan reagálja le azt a majd féléves kényszerszünetet, amit a koronavírus-járvány iktatott be a 2020-as évbe. Az ATP végül egy olyan modellt fogadott el, amely számításba veszi a 2019-es pontokat, a rendszernek pedig vannak kedvezményezettjei és károsultjai egyaránt. A kedvezményezettek körébe tartozik például a világelső Novak Djokovic, aki a madridi versenyt követő héten úgy is megtarthatott 500 pontot, hogy ott sem volt a tornán (2019-ben szerzett 1000 pontjának fele a ranglista rendszere szerint mindenképpen bennmaradt). Szintén a pozitív oldalt képviseli Roger Federer is, aki a legfrissebb világranglistán úgy foglalja el a nyolcadik helyet, hogy a 2020-as Ausztrál Open óta, tehát szűk másfél éve, mindössze két mérkőzést játszott le (idén Dohában). A húszszoros Grand Slam-győztes teniszező ki is tért erre a genfi interjú során:
„Ha nem ilyen lenne a ranglista számítása, amilyen most, nagyjából a 800. hely körül lennék. A kiemelés miatt ez nyilván nagyon jó dolog, de a fizikai állapotomat nem tudja befolyásolni. Ha nem érzem 100%-osnak a térdem, akkor hiába vagyok kiemelt, nem leszek jó. Persze azt is tudom, hogy ha fittnek érzem magam, akkor azért előrébb kell lennem, mint a 800. hely. Meglátjuk mit hoz játékban a következő két hónap.”

Jogos a dilemma az olimpia kapcsán

Roger Federer páratlanul sikeres pályafutása során a létező összes elérhető díjat és címet bezsebelte már. A karrier Golden Slam eléréséhez csupán az egyéni olimpiai bajnoki cím hiányzik (hiányzik?) még, a párosok között ugyanis Stan Wawrinkával 2008-ban már felállhatott a pekingi olimpia dobogójának legfelső fokára. Wimbledon mellett 2021 Federer számára leginkább az olimpiáról szól(hat), miközben azonban a sportolók pillanatnyilag úgy készülnek, hogy lesz olimpia, több közvélemény-kutatás szerint a japánok jobban ellenzik a játékok megrendezését, mint valaha. A Svájc zászlaját a 2012-es londoni olimpia megnyitóünnepségén vivő Federer úgy kalkulál, hogy megrendezik az olimpiát, hallja ugyanakkor a törlés mellett kardoskodók hangját:
„Személy szerint én valahol két tűz között vagyok most. Boldog lennék, ha játszhatnék a játékokon és ha érmet tudnék nyerni Svájcnak, ugyanakkor ha a jelenlegi helyzet miatt nem kerülhet sor az olimpiára, én lennék az első, aki megérteném a döntést."
Sportolóként, ha elutasítással szembesülsz, talán jobb, ha otthon maradsz.
picture

Roger Federer, Stan Wawrinka

Fotó: Getty Images

Védőoltás

Amióta a COVID-19 elleni védőoltások mai skálájukban megjelentek a palettán, jóformán valamennyi élsportoló kapcsán felmerül a védőoltás felvételének kérdése. Nincs ez másképp a tenisz világában sem, egyelőre azonban csak szivárognak az információk ebben a témakörben. A WTA-mezőnyéből biztosan élt már az oltás lehetőségével Simona Halep, Naomi Osaka és Ashleigh Barty is, míg a férfiak mezőnyéből mindeddig hivatalosan egyik játékosról sem derült ki, hogy beoltatta volna magát. Egészen eddig, Roger Federer is ugyanis felfedte lapjait vakcina ügyben:
„Be vagyok oltva, a Pfizer oltását vettem fel. Nem szerettem volna esetleg fertőzni, különösen az utazások alkalmával. Mindezzel együtt továbbra is nagyon óvatosak vagyunk a családi és baráti összejövetelek kapcsán is.”

Visszavonulás – na még mit nem?

Az interjú végére maradt az elmaradhatatlan, „ez lesz-e az utolsó szezonja?” kérdés. A kérdésre adott válaszból, bár nyíltan nem vall színt arról, hogy látjuk-e még 2022-ben is, azért sok mindent ki lehet olvasni, de speciel azt, hogy 2021 utánra már nem profi teniszezőként tervez, nem igazán:
„A tenisz továbbra is örömet és szenvedélyt okoz számomra, és őszintén szólva úgy érzem, hogy a sportágnak is hiányoztam. Most van előttem két kemény hónap, ha annak a végére érek, a család és a térdem eldönti hogyan tovább. Az a tervem, hogy visszatérjek és megnézzem milyen szintet tudok elérni és hogyan kezelem a meccsdrukkot meg minden mást. A többit meglátjuk.”
picture

Roger Federer (ATP Doha 2021)

Fotó: Getty Images

Roger Federer valóban intenzív két hónap elé néz, ezt az időszakot a genfi ATP 250-es tornával nyitja ezen a héten. A tornán szerepel Fucsovics Márton is, az ő, illetve a svájci sztár mérkőzéseit az Eurosport Playeren magyar kommentárral közvetítjük majd. Genf után Federer ott lesz a Roland Garroson, majd rögtön beleveti magát a füvespályás szezonba, ahol is Halle és Wimbledon lesz a két úticél. A kéthónapos turné utolsó állomása pedig a tokiói olimpia lesz.
Forrás: Tennis Majors

Ha szeretnél minden reggel értesülni a legfrissebb híreinkről és elemzéseinkről, iratkozz fel HÍRLEVELÜNKRE!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés