Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Vége a rivalizálásnak, hamarosan megszűnhet az ATP-kupa

Nánási Antal

Publikálva 16/10/2022 - 13:49 GMT+2

Úgy néz ki, befellegzett az ATP-kupának, a férfi teniszezők versenyeinek szervezete ugyanis a hírek szerint kész beállni a Davis-kupa mögé, ezzel vállalva azt, hogy felszámolja a három éve indított “szakadár” csapatversenyét. Miközben az ATP és az ITF egyre közelebb kerül a megállapodáshoz, egy új, év eleji vegyestorna is kilátásba került.

A 2022-es ATP-kupa győztese: Kanada

Fotó: AFP

A teniszért rajongók szeretik az állandósságot.
Nehéz lenne elképzelni egy évet Grand Slam-tornák nélkül, mint ahogy nehéz is volt átélni 2020-at, amikor a második világháború óta első alkalommal nem rendezték meg a wimbledoni bajnokságot. Ugyancsak nehéz úgy elképzelni a sportágat, hogy a Nagy Hármas tagjai már nincsenek a mezőnyben, Roger Federer alig egy hónapja megejtett könnyes búcsúja azonban ezt is kezdi megszoktatni velünk.
Ugyanilyen igazodási pont volt az egyetemes tenisz versenynaptárban 30 évig jelen lévő Hopman-kupa, amelyet hagyományosan Perthben rendezett meg a Tennis Australia, és amelyet nem hivatalos vegyes csapat-világbajnokságnak is neveztünk. A játékosok és a nézők is szerették ezt a tornát, amely rendszerint vidáman indította az évet és rögtön pozitív alaphangot adott a hosszú szezon előtt.
A verseny azonban azóta megszűnt, túlzás nélkül állítható, hogy komoly űrt hagyva maga után. A döntés hátterében az ATP és az ITF között kialakult vita áll, amelynek középpontjában a felturbózott Davis-kupa, valamint annak ATP ellen-rendezvénye, az ATP-kupa állt.
picture

Az eddigi utolsó Hopman-kupa döntőjének résztvevői, 2019

Fotó: AFP

A végeredmény leginkább senkinek sem lett megfelelő, a több mint egy évszázados múltra visszatekintő Davis-kupa ugyanis csak vergődik, az ATP-kupát pedig jelentősen megtépázta a COVID-időszak. A két eseményt ráadásul alig hat hét választja el a versenynaptár két végén, egymás építése helyett így egymás riválisai lettek, az ugyanis aligha lehetett reális elképzelés, hogy lesznek olyan topjátékosok, akik mindkét versenyt bevállalják.
Ezt a kényelmetlen és szakmailag sem különösebben megalapozott helyzetet elégelte meg sajtóhírek szerint az ATP és az ITF, a BBC értesülésére hivatkozó Tennis Majors szakportál ugyanis írról ír, a két szervezet megállapodott egymással. Az egyezség értelmében az ATP beáll a Davis-kupa mögé, mindennek pedig két fontos jelét is adja. Az egyik az ATP-kupa megszüntetése, a másik pedig három olyan hét felszabadítása a versenynaptárban, amelyeket kifejezetten DK-célokra lehet és kell felhasználni. Februárban a selejtezőnek, szeptemberben a 16 csapatos csoportkörnek, novemberben pedig a nyolcaddöntőnek lesz így dedikált helye az ATP naptárában.
picture

A világelső Carlos Alcaraz is pályára lépett a szeptemberi csoportkörben

Fotó: AFP

Az ATP elköteleződései közül egyértelműen a saját csapatverseny beszántása a komolyabb vállalás, hiszen egyrészt presztizsbeli, másrészt anyagi veszteséggel jár, összességében azonban reális helyzetértékelés áll mögötte, hosszútávon ugyanis aligha vehette fel a versenyt a Davis-kupával. A versenynaptár DK-hoz való igazítása inkább csak szimbolikus jelleggel bír, hiszen már 2022-ben sem zajlottak ATP-tornák azokon a heteken, amikor DK-fordulókat rendeztek.
Január eleje tehát felszabadul, erre pedig a hírek szerint annak rendje és módja szerint le is csap a Tennis Australia, amelynek szándéka a Hopman-kupa felélesztése. Az ausztrál szövetség szándékai szerint életre hívja a United Cup elnevezésű vegyestornát, amelynek a tervek szerint 11 napon keresztül adna otthont több ausztrál város is.
A lebonyolítással kapcsolatban egyelőre sötétben tapogatózunk, jó eséllyel azonban nem lesz eltérés a Hopman-kupa jól bevált és népszerű játékrendjéhez képest, azaz egy-egy női-, és férfi egyes mellett egy vegyespáros-mérkőzés is szerepel majd a programban. Az új versenyt mintegy 15 millió dolláros összdíjazással tervezi útjára bocsátani a Tennis Australia, sőt, a hírek szerint ranglistapontok kiosztása is a tervek között szerepel.
Az egyelőre kérdés, hogy a tervezet megvalósul-e, és ha igen, akkor mikor. Az ATP mindenesetre már közzétette előzetes 2023-as versenynaptárát, amiben egyelőre szerepel az ATP-kupa is. Amennyiben azonban hivatalossá válik az ITF-el való megegyezés, aligha lesz nehéz utólag módosítani a tornák beosztását.
Forrás: Tennis Majors
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés