A koronavírus alaposan átalakította az ATP versenynaptárat, kérdés, hogy ezekből a változásokból mennyi lesz hosszú, és mennyi lesz rövid távú.

Jelenleg is tart az év első ATP 1000-es tornája, a Miami Open, de normál esetben ez a második lenne az 1000-es versenyek sorában. Idén ugyanis elhalasztották az Indian Wells-i tornát, amit szoktak “ötödik Grand Slam” néven is emlegetni. A nagy hagyományokkal rendelkező kaliforniai versenyt azért kellett eltolni, mert az Ausztrál Opent január vége helyett február közepén rendezték, így nem maradt elég hely két 1000-es tornának a hagyományos európai fedett pályás versenyek és a dél-amerikai salakos tornák után, de még a nagy salakszezon előtt. Így a Sunshine Double-nek nevezett két torna közül csak az egyiket lehetett meghagyni a naptárban, ezért idén csak Miamiban rendeznek versenyt, Indian Wellsben nem.
A kaliforniai versenyt ugyan elméletileg nem törölték, csak elhalasztották, de nagyon bizonytalan, hogy hol tudnának helyet szorítani neki a versenynaptárban. Nemsokára jön a salakszezon, aztán nyáron, amikor az USA-ban rendeznek versenyeket, borzasztó meleg van a sivataghoz közeli Indian Wellsben, ezért inkább az észak-keleti parton szokás ekkor tornákat rendezni. Az ősz pedig rendszerint az európai fedettpályás szezoné, illetve az ázsiai tornáké. Jól látszik, hogy amellett, hogy sűrű a versenynaptár, egyéb tényezők is akadályozzák, hogy pótolni lehessen a tornát.
Australian Open
Chris Evert – „Fogadnék is rá, hogy Ash Bartynak meglesz a karrier Grand Slam” – Legends’ Voice
43 PERCE

Indian Wells

Fotó: Getty Images

Indain Wells tavaly az első áldozata volt a koronavírus miatti leállásnak, és idén is könnyen előfordulhat, hogy nem rendezik meg ezt a nagymúltú versenyt. Indian Wellsen kívül sok más torna is elmaradt az elmúlt egy évben, helyettük viszont több új tornát is bevezettek, aminek köszönhetően jobban lehetett alkalmazkodni a járvány miatt állandóan változó helyzethez.
A tavalyi évben négy olyan versenyt rendeztek meg, amit 2019-ben nem, a 2021-es versenynaptárban pedig hét ilyen verseny szerepel, plusz egy Antalya, amely borítást váltott, hiszen két éve még füvön rendezték ezt a törökországi tornát, idén januárban pedig már kemény pályán. Wimbledon előtt, az antalyai torna helyén idén már Mallorcán rendeznek versenyt füvön. Ez utóbbi torna már 2020-ban debütált volna, de a pandémia miatt törölni kellett. Az új tornák közül ezt, és a belgrádit tervezték előre, utóbbi pont Budapest helyét veszi át a versenynaptárban.
A többi (Antalya is) egy éves licencet kapott, tehát csak 2021-ben rendezik meg őket biztosan. Közülük talán a legérdekesebb a Sardegna Open, amely már tavaly ősszel is beugró volt, mint a Garrost követő utolsó salakos torna, idén pedig pont itt kezdődik az európai tavasz a leglassabb borításon. Pontosabb idén Cagliariban, tavaly pedig a tőle 25 kilométerre található, szintén szardíniai Pulában rendezték ezt az eseményt.
Ha azt is hozzávesszük, hogy idén 12 év után költözik az ATP Finals, amelyet ezentúl nem Londonban, hanem Torinóban rendeznek meg, akkor megállapíthatjuk, hogy ez lehet a legnagyobb átalakulás a menetrendben az elmúlt bő egy évtizedben.
2009-ben az ATP több változtatást is bevezetett, ezek egy része elnevezésbeli volt például: ATP Tour helyett ATP World Tour, vagy mesterversenyek helyett 1000-es versenyek, bár ez utóbbi azt is jelzi, hogy a világranglista pontszámításának rendszerét is megváltoztatták. A korábbi versenyen szerezhető pontok mennyiségét megduplázták, így például egy Grand Slam-győzelem 1000 pont helyett már 2000-et ért. 2009-ben nem csak az ATP Finals költözött Sanghajból Londnonba, hanem az immáron 1000-es tornáknak nevezett versenyek közt is változtattak: a hamburgi salakos torna elvesztette ezt a státuszát, és 500-as tornává degradálódott, a helyét a versenynaptárban Madrid vette át, amely így kemény pályáról salakra költözött, az új torna pedig a sanghaji lett, amely a madridi korábbi helyét vette át.
A 2009-ben kialakított rendszer néhány kisebb torna kicserélésével a mai napig működik, azóta talán egy szembetűnőbb változás történt, hogy 2015 óta a Roland Garros és Wimbledon közt nem két, hanem három hét van, ezzel egy héttel megnövelték a füves pályás szezont.
Nyilván nem fog olyan mértékben átalakulni a versenynaptár, mint 12 évvel ezelőtt, hiszen ez egy váratlan esemény nyomán kialakult változás, a nem megrendezett tornák többsége, ahogy Indian Wells is visszakerül majd a helyére, ahogy 2022-re a most kesze-kusza, és sokak által joggal kritizált világranglista is visszanyeri majd a normális formáját. Az új tornák jó része is csak egy éves licencet kapott, de azért elképzelhető, ha az egyik új torna sikeresen debütál, a szervezői igyekeznek majd állandó helyet találni neki a versenynaptárban. Ahogy az is elképzelhető, hogy bizonyos, korábban a versenynaptárban szereplő tornák mögül a gazdasági nehézségek miatt elfogynak a szponzorok, így esetleg lehetnek olyan kisebb versenyek, amelyek megszűnnek.
Australian Open
Még mindig nem kerek a történet Djokovic időutazó PCR-tesztjei körül
3 ÓRÁJA
Australian Open
Tsitsipas ezt a válogatást simán megnyerte, bár Berrettini nyesése is különdíjat érdemelne
5 ÓRÁJA