Naomi Osaka nem csupán napjaink egyik legsikeresebb teniszezője, hanem egy olyan valaki, aki mindig készségesen, szellemesen és a lényeget megragadva nyilatkozik.

Tavaly ősszel, amikor Gael Monfils kénytelen volt feladni az első körös meccsét a bécsi tornán, úgy döntött, kihagyja a kötelező sajtótájékoztatót. Helyette meghívta az újságírókat egyik kedvenc platformjára, a Twitchre, ahol alapvetően a rajongóival kommunikált, de ahol az újságírók is kérdezhettek tőle.
A média képviselőinek két választása volt: vagy eleget tesznek a Monfils diktálta feltételeknek, vagy elmulasztják az eseményt, amivel egyszersmind lemondanak a kérdezés jogáról. Azok, akik részt vettek az eseményen, beszélgethettek a francia játékossal arról a döntéséről, hogy befejezi a 2020-as szezont.
Roland Garros
Benoit Paire: "Tudni akarom, kit véd jobban az ATP, a játékosokat vagy Oroszországot"
24/05/2022 19:11
Naomi Osaka szerdán jelentette be a közösségi médiában, hogy úgy döntött, a Roland Garros alatt nem vesz részt a sajtótájékoztatókon. A négyszeres Grand Slam-bajnok a mentális egészsége védelmében döntött a bojkott mellett.
„Gyakran úgy éreztem, az emberek nincsenek tekintettel a sportolók mentális egészségére. Különösen akkor, amikor sajtótájékoztatót láttam, vagy azon részt vettem” – fogalmazott Osaka.
Annak idején Billie Jean King és a többi női teniszező még fáradhatatlanul udvarolt a médiának, hisz szerették volna népszerűsíteni a női teniszt. Ahogy azonban a sport, és a körülötte lévő médiacirkusz egyre profibbá vált, úgy lettek a sajtótájékoztatók egyre sterilebbek, semmitmondóbbak és haszontalanabbak.
Ráadásul a közösségi média térhódításával a sportolók észrevették, milyen erő van a birtokukban ezeken a felületeken keresztül is. Közvetlenül tudnak kapcsolódni a rajongóikhoz, ami azt jelenti, hogy nem igazán van szükségük a sajtó képviselőire.

Naomi Osaka

Fotó: Getty Images

A tenisz médiaközege eléggé egyedi. A Grand Slam-tornák nyolc hete alatt nagyon erős a jelenlét, de az év többi részében viszonylagos csend uralkodik. A tenisszel foglalkozó szakíróknak van egy meghatározott magja, ami kiegészül a helyi tornákra delegált újságírókkal. Ez azt jelenti, hogy egy sajtótájékoztatón sok különböző karakterű, beállítottságú ember van jelen, különböző országokból, akiknek a motivációja is meglehetősen eltérő lehet, amikor kérdéseket fogalmaznak meg.
Az eredmény pedig nem mindig túl szép. Ott volt például Konta Johanna esete a 2019-es wimbledoni tornán, ahol a vesztes meccse utáni sajtótájékoztató nagyobb port kavart, mint az a siker, hogy eljutott a versenyen a legjobb nyolc közé. A teniszezőnő problémája az volt, hogy szerinte az egyik újságíró kifejezetten utazott rá, és leereszkedő stílusban kérdezte őt.
De, hogy rátérjünk Osakára, neki is megvannak a saját kellemetlen tapasztalatai a sajtótájékoztatókról. Mint ismeretes, a 2018-as US Opent meglehetősen bizarr körülmények között nyerte meg. Az ott történt incidenssorozatról azonban ő tehetett a legkevésbé. Ennek ellenére hetekig visszatérő kérdésként kapta meg a média képviselőitől, hogy hogyan értékeli a meccsen történteket, mit gondol Serena Williams büntetéseiről, és egyebek.
Négy hónappal később, amikor az Ausztrál Openen megszerezte második Grand Slam-címét, Osaka érthető módon ingerült volt, amikor a sajtótájékoztatón az alábbi felvetést kapta meg elsőként egy férfi újságírótól: „Úgy tűnik, képtelen vagy GS-t nyerni anélkül, hogy ne történne valami dráma.”

Naomi Osaka

Fotó: Getty Images

Most már évek teltek el, de azóta is gyakori a szurka-piszka, az újságírók ugyanis még mindig hajlamosak szembeállítani őket egymással.

Nem nehéz tehát meglátni, hogy Osaka esetében a neheztelés, a harag miből fakadhat.

Elsőre furcsának tűnhet, hogy a korábbi világelső bojkottja okaként említette a mérkőzéseivel kapcsolatban feltett kérdéseket is. „Gyakran olyan kérdéseket kapunk, amelyeket sokszor megválaszoltunk már, vagy a kérdéseikkel kétségeket ültetnek el az agyunkban, és én nem szeretném olyan emberek felvetéseinek kitenni magam, akik kételkednek bennem.”
A sajtótájékoztatók nem mindig élvezetesek egy sportoló számára, kiváltképp nem azok egy vesztes meccs után. Ilyenkor empátiára, érzékenységre és némi tapintatra volna szükség az újságírók részéről, ez azonban gyakran hiányzik. Persze az esetek túlnyomó részében a kemény kérdések mögött nincs semmiféle rosszindulat. Általában szó sincs arról, hogy bántani akarnák a sportolókat.
Ráadásul, ha a fontos versenyeket nézzük, nem tűnt úgy, hogy Osakában kétségek ébredtek volna. Megnyerte ugyanis az utolsó két GS-t, ahol elindult. Az persze igaz, hogy az elmúlt hetekben küszködött salakon, de ezen azért valószínűleg ő sem lepődött meg olyan nagyon.
Sokhelyütt felmerültek a salakos teniszének hiányosságai, és valószínűleg ugyanaz lesz majd a helyzet a füves szezonban is, tekintve, hogy azon a borításon is meglehetősen kevés tapasztalata van. Azt se feledjük, hogy közben közeledik az olimpia is, ahol komoly teherrel a vállain versenyez majd. Az a tény, hogy nem áll szóba a sajtóval, valószínűleg azért van, hogy próbálja védeni magát az egyre fokozódó nyomással szemben.
Az ő döntése, joga van hozzá. A tenisz, a rajongók azonban elveszítik az egyik legközvetlenebb, legőszintébb interjúalanyt a sajtótájékoztatókon. Nagy tornán, igazán fájó vereséget legutóbb a 2020-as Ausztrál Openen szenvedett el, amikor Coco Gauff megverte őt a harmadik fordulóban. Osaka jól kezelte a helyzetet, az interjú során kedves volt, megnyerő és érett. Ráadásul nem volt közhelyes sem, a rajongók sok mindent megtudhattak róla.
Kérdés, hogy a Garros szervezői megbüntetik-e őt a döntéséért, vagy szabad utat biztosítanak neki. Utóbbi esetben számíthatunk arra, hogy a jövőben jó néhány játékos követi majd a példáját.
Az biztos, hogy mi, teniszrajongók veszítünk azzal, hogy nem hallhatjuk őt nyilatkozni. Nagy baj azonban nem történik, ha fokozott figyelemmel követjük őt a közösségi oldalain.
via The Guardian

Ha szeretnél minden reggel értesülni a legfrissebb híreinkről, iratkozz fel hírlevelünkre!
Roland-Garros
Nadal, Djokovic és Świątek is hengerelt, búcsúzott viszont a női címvédő és Osaka is
24/05/2022 09:15
Roland-Garros
Swiatek hengerelt, Osaka kiesett, az eső meg eleredt Párizsban
23/05/2022 12:15