Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Alcaraz hátán kisebb most a célkereszt; jót tehet neki, hogy nem világelsőként tért vissza

Kálmán Laci

Frissítve 19/02/2023 - 16:58 GMT+1

Érdekes kérdés, hogy vajon átok-e vagy inkább áldás elveszíteni a világelsőséget, és másodikként visszaérni a tourra? Carlos Alcaraz volt a No. 1, amikor tavaly október végén megsérült, jött azonban az übermotivált Novak Djokovic, aki letaszította őt a trónról. A fiatal spanyol üldözöttből tehát ismét üldöző lett, ami akár jót is tehet neki. Buenos Aires-i visszatérése legalábbis ezt mutatja.

ATP Buenos Aires: Alcaraz - Zapata Miralles - A mérkőzés legjobb pillanatai

Carlos Alcaraz döntőzik Argentínában; a kihagyás, a meccshiány pedig maximum csak az első meccsén érződött rajta.
A US Open-bajnokot hatalmas érdeklődés mellett, dobpergés és harsonaszó kíséretében fogadták Buenos Airesben. A nyitott lelátók tömve voltak, szólt az „Eye of the Tiger”, és a nézők egyként álltak fel, és óriási éljenzéssel fogadták a nem is oly rég még világelső spanyolt.
Ráadásul ott ült a közönség soraiban a korábbi US Open-bajnok, a változatlanul gyönyörű Gabriela Sabatini is. Álnaiv a kérdés, vajon kérhet ennél többet egy játékos?
(Nem.)
picture

La extenista argentina Gabriela Sabatini

Fotó: Getty Images

Alcaraz haja elöl egy kicsit hosszabb volt a szokásosnál, és egy vadiúj pink pólót viselt, de hosszú, ruganyos lépteiről azonnal fel lehetett őt ismerni.
Kisvártatva megjött a tenyerese is, amely úgy süvített el Györe Laci mellett, hogy ő még szinte be sem fejezte a saját ütése lendítését. Aztán ahogy a szerb lassan kezdte volna megszokni a spanyol tempóját, az kanyarintott egy tökéletes ejtést az alapvonal mögül pont a háló mögé. Védhetetlenül.
Alcaraz hozta is a szettet 6:2-re, hogy aztán a szünetben egy kis ütőpörgetős trükközéssel is szórakoztassa a jelenlévőket. Erről mondjuk nem épp az jutott eszünkbe, hogy szegény nem játszott már tétmeccset közel négy hónapja, úgyhogy most rozsdás is, meg izgul is egy kicsit.
„Négy hónapig nem versenyeztem, nem volt meccsem, csak edzettem, és próbáltam regenerálódni a sérülésemből” – mondta Alcaraz, aki igazából sérülésekre gondolt, így, többes számban. 2022-t hasfalsérüléssel fejezte be, 2023-at pedig úgy kezdte, hogy a hajlítójával volt gond.
Persze lehet, a négy hónap manapság nem is számít hosszú kihagyásnak. Rafael Nadal ennél lényegesebb hosszabb kényszerpihenőket kénytelen tartani, és Novak Djokovic is kihagyta a 2022-es szezon felét az oltatlanságából fakadóan.
Alcaraz kihagyása azért fontos mégis, mert közben Djokovic megnyerte a világbajnokságot és az Ausztrál Opent, és visszaszerezte a világelsőséget, a spanyol pedig visszacsúszott másodiknak.
picture

Carlos Alcaraz en el ATP 250 de Buenos Aires en su debut ante Djere.

Fotó: Getty Images

„Most fontos cél számomra az első hely visszaszerzése, úgyhogy a következő időszakban próbálom a legjobbat nyújtani.”
Elsőre úgy tűnhet, Alcaraz nincs túl jó pozícióban. Már nem világelső, ráadásul ott lebeg a feje felett a US Open-átok lehetősége is. Ne feledjük ugyanis, hogy Dominic Thiem és Daniil Medvedev is újra visszaadta a terepet Djokovicnak és Nadalnak a New York-i győzelme után. És ha megnézzük a szerb embertelen formáját, a kilátások nem túl jók a fiatal spanyol számára.
A fizikális állapota lenyűgöző, a mentális állapota úgyszintén az. Novak olyan, mint egy Isten.
De az, hogy Alcaraz nem első, hanem második a ranglistán, inkább áldás vagy átok a számára? Megint ő lehet az üldöző, mely szerep tavaly kifejezetten passzolt hozzá. Egymás után jött az 500-as, az 1000-es és a Grand Slam-cím. Szép sorjában. Mindig volt egy újabb elérendő szint, és ő ezeket rendre meg is ugrotta.
Persze a Roland Garrosig van egy rakat megvédendő pontja, többek között Miamiban és Madridban, de azért ranglista-másodikként kisebb a célkereszt a hátán, mintha első volna.
picture

Carlos Alcaraz

Fotó: Getty Images

Alcaraz első mérkőzése jól mutatta, hogy bármennyire is kiegyensúlyozott játékos, aki sok győzelmet szerez, meccseken belül gyakran hullámzik. Megszerzi a vezetést, aztán ideges lesz, visszaengedi a meccsbe az ellenfelet, majd végül csak behúzza a találkozót.
A következő ellenfeleit simán verte Buenos Airesben, de tény, a meccsközepi megingás gyakran része a játékának. A hullámzás a 2022-es szezonját is jellemezte, de azért a fentből jóval több volt, mint a lentből.
Ha az első meccséből bármire is következtethetünk, az látszik, hogy az idei éve is alapvetően sikeres lesz, de messze nem lesz zökkenőmentes.
A Cameron Norrie elleni döntőt ma este 19.30-tól élőben közvetítjük.
via részben tennis.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés