Eurosport

Andy Murray bejelentette visszavonulását, az Ausztrál Open lehet az utolsó tornája

Andy Murray bejelentette visszavonulását, az Ausztrál Open lehet az utolsó tornája
By Eurosport

The 11/01/2019 at 11:00Updated The 11/01/2019 at 11:12

Nagy fájdalmai vannak, így bármennyire is szeretné, nem biztos, hogy Wimbledonig játszani tudna.

Andy Murray magyar idő szerint péntek hajnalban sajtótájékoztatót tartott, amelyen bejelentette, hogy valószínűleg az idei Ausztrál Open lesz pályafutásának utolsó tornája. A korábbi világelső a csípősérülésével magyarázta döntését, sem a rehabilitáció, sem a műtét nem enyhített fájdalmain. A skót elmondta, szeretné Wimbledonban játszani utolsó mérkőzését, azonban nem biztos benne, hogy képes további öt hónapig elviselni a fájdalmat.

"Nem érzem jól magam. Régóta szenvedek, az elmúlt 20 hónapban rengeteg fájdalmam volt. Mára nagyjából mindent megtettem, amit megtehettem, hogy a csípőm jobb állapotban legyen. Wimbledon az a hely, ahol vissza szeretnék vonulni, azonban nem vagyok biztos abban, hogy ezt meg tudom csinálni. Nem vagyok benne biztos, hogy el tudom viselni ezt a fájdalmat még négy-öt hónapon keresztül" - mondta a sajtótájékoztatón a könnyeivel küszködő skót.

Ein sichtlich berührter Andy Murray spricht über das mögliche Karriereende

Murray egy ausztrál sebésszel, John O’Donnell-lel konzultált, ő győzte meg arról, hogy nem érdemes folytatnia a teniszt. Egy évvel ezelőtt O’Donnell végezte el a beavatkozást a teniszező csípőjén, azonban a konzervatív kezelést követően ez sem bizonyult tartós megoldásnak. 2018-ban Murray összesen 12 mérkőzésen tudott pályára lépni, és a mozgásán is lehetett látni, hogy nincs tökéletes fizikai állapotban. Bár nagyon készült a 2019-es visszatérésére, kénytelen volt belátni, hogy a teste már nem bírja a terhelést.

Három Grand Slam-győzelme közül kettőt is úgy nyert meg, hogy közben krónikus hátfájdalmak hátráltatták. 2013-ban kés alá feküdt, ami kicsit visszavetette pályafutását, azonban képes volt visszatérni a legjobb teniszéhez. Közben viszont csípősérülések is gyötörni kezdték, ami mára elviselhetetlenné fokozódott. "Még a cipőm és a zoknim sem tudom fájdalom nélkül felvenni" - helyezte kontextusba, mekkora fájdalmakkal kell megküzdenie.

"A csípőm jobb oldala súlyosan károsodott. A tavalyi műtét volt a legjobb esélyem, hogy jobban legyek. Bizonyos korlátokkal tudnék játszani. A korlátok a fájdalmakkal együtt azonban nem teszik lehetővé, hogy élvezzem a versenyeket vagy az edzéseket. Ausztráliában játszani fogok. Egy bizonyos szintet még mindig megütök, de nem olyat, ami boldoggá tenne. De nem ez a baj. A fájdalom egyszerűen túl nagy, én pedig nem szeretném ilyen feltételekkel folytatni."

Murray-re az első körben a szezont remek formában és egy dohai tornagyőzelemmel kezdő Roberto Bautista Agut vár hétfőn, és a szavai alapján jó esély van rá, hogy az a találkozó egyben pályafutásának utolsó összecsapása is lesz. Némi remény akad rá, hogy esetleg Wimbledonig még elnyújtja a karrierjét, mely esetben hazai közönség előtt vonulhatna vissza, azonban konkrétumot ezzel kapcsolatban sem tudott elmondani a sajtótájékoztatón.

"Az egyik edzésem közben beszéltem a csapatommal, közöltem velük, hogy így nem folytathatom. Véget kellett ennek vetnem, mert úgy játszottam, hogy közben fogalmam sem volt, mikor szűnik meg a fájdalom. Azt mondtam a stábomnak, hogy úgy érzem, kibírom Wimbledonig. Ott szeretném befejezni a játékot. Azonban nem vagyok biztos abban, hogy erre valóban képes leszek" - folytatta Murray, majd hozzátette: az elmúlt 18 hónapban minden a sérülése körül forgott.

A háromszoros Grand Slam-bajnok elmondta, hogy a műtét egyáltalán nem segített a fájdalmain, sérült csípője még mindig gátolja a mozgásban. Murray az előző hónapokban szoros kapcsolatban volt Bob Bryannel, aki Wimbledont követően szintén átesett egy komolyabb csípőműtéten. Az amerikai klasszis a tavalyi szezon nagy részét kihagyta a problémái miatt - helyét Jack Sock vette át - azóta viszont visszatért a pályára testvére, Mike mellé.

"Vannak apró dolgok, amelyek szintén nehézséget jelentenek. Jó lenne, ha ezeket is fájdalom nélkül megtehetném. Mondjuk a cipő vagy a zokni felvétele, ilyesmik. Van egy lehetőségem egy másik operációra, ami az előzőnél egy kicsit komolyabb, de segíthet a mindennapjaimon. Néhány sportoló ezt azért vállalja be, hogy visszatérjen a sportba, de a sikerre nincs garancia. Én nem a visszatérés érdekében csinálnám meg" - magyarázta Murray.

Andy Murray of Great Britain leaves a press conference

Érzelmileg nyilván Wimbledon lenne az ideális helyszín számára a búcsúhoz, de utána szorosan ott van Ausztrália, ahol általában jól ment neki a játék. Összesen öt alkalommal jutott fináléba az év első Grand Slam-tornáján, azonban egyik döntőjét sem tudta megnyerni: négyszer Novak Djokovictól, egyszer Roger Federertől kapott ki. Legutóbb 2016-ban játszott döntőt Melbourne-ben, akkor három játszmában maradt alul Djokoviccsal szemben.

Murray és Djokovic csütörtökön együtt edzett a Margaret Court Stadionban, pár ezer néző előtt. Az a találkozó is meggyőzhette a skótot arról, hogy nagyon távol van a sérülése előtti formájától: a beszámolók szerint rosszul mozgott, sebessége megkopott és nem tudta tartani a lépést a világelsővel. A rendelkezésükre álló idő alatt 12 játékot játszottak le, ebből 10 Djokovicé lett, Murray pedig egyetlen egyszer hozta a szerváját a bő másfél szett alatt.