Másfél hónapos szünetet követően, a bizonytalanságot azonban még közel sem hátrahagyva rajtol el január 7-én a 2021-es ATP szezon. A szokásos ausztrál nyitány helyett Amerikában és Törökországban startoló „teniszév” kapcsán, némi esélylatolgatásba is bocsátkozva, összegyűjtöttük a két párhuzamosan megrendezendő torna eddig ismert résztvevőit.


Az, hogy a tenisz világában 2021 nem Ausztráliában veszi kezdetét, 2020 őszén már bőven sejteni lehetett, az év utolsó hónapjában pedig hivatalossá is vált. A szigorú karanténszabályok miatt februárra tolt ATP Kupa-Ausztrál Open páros helyét azonban, szerencsére, sikerült januárra áthelyezett és újonnan életre hívott tornákkal feltölteni, így már az év elején sem maradunk minőségi tenisz nélkül. 2021-et két 250-es keménypályás verseny nyitja, a két helyszín pedig Delray Beach, és az egyelőre egyszezonos licensszel bíró Antalya.
Három héttel csúszik az Ausztrál Open, itt az év eleji tenisznaptár | Eurosport
Az előzetes sajtóhíreknek megfelelően csütörtökön eldőlt, hogy a tervezettnél három héttel később, február 8-án rajtol a jövő év első tenisz Grand Slam-viadala, az ausztrál nyílt bajnokság. A hírt nem az Australian Open szervezői közölték, a módosítás a férfi tornákat szervező ATP most kiadott, 2021 első hét hetére vonatkozó versenynaptárából derült ki.
Tenisz
Még a bíró sem tudta megállítani a mexikói hullámot Zverevék meccsén
21 PERCE

Delray Beach Open


A napfényes floridai helyszín alapvetően egy nagyon jó hangulatú, főleg az amerikai éljátékosok és feltörekvő tehetségek számára kézenfekvő tornaként él a köztudatban. A hazai dominanciát jól mutatja, hogy a legutóbbi öt kiírás közül mindössze egy alkalommal, 2019-ben nem amerikai teniszező lett a végső győztes, az elmúlt fél évtized bajnokai közül pedig ketten (Frances Tiafoe, Sam Querrey) is ott lesznek a főtábla küzdelmeinek csütörtöki rajtján. Biztosan nem védi meg tavalyi címét Reilly Opelka, az amerikai óriás ugyanis térdproblémái miatt, alig két nappal a rajt előtt visszalépett a küzdelmektől.
A főtábla tetején az első kiemelt helyét az a Christian Garin foglalja el, aki 2020-ban két salakos versenyt is meg tudott nyerni, Cordoba mellett Rióban ráadásul 500-as besorolású tornán. A papírforma szerint a chileinek a harmadik fordulóban következhet az első igazán komoly erőpróba, ahol jó eséllyel a 2016-os győztes Sam Querrey vagy a riói döntőben épp Garin által legyőzött Gianluca Mager jöhet szembe. A kiemeltek mellett a felső ágon szerepel még a negyvenen túl is bődületes szervákra képes Ivo Karlovic és Pablo Andujar is, kettejük első fordulós mérkőzése a rutin csatája lesz.
Az alsó ágon John Isner legalább annyira favorit, mint kérdőjel, mellette viszont olyan veszélyes játékosok is ide kerültek, mint Frances Tiafoe, Adrian Mannarino, a Roland Garrosson Nadallal is meccselő Sebastian Korda, vagy a brit Cameron Norrie. A szervezők tervei alapján nem Norrie lett volna egyébként a torna elsőszámú brit arca, Andy Murray azonban végül visszalépett a versenytől, pedig szabadkártyájának köszönhetően főtáblás lehetett volna.

063_1268112955.jpg

Fotó: Eurosport

Antalya Open
Egyéves licenszet kiérdemelve rendezhet keménypályás tornát a török város, ahol döntő többségében európai játékosok hangolnak majd az ausztrál nyárra. A török riviérán fekvő helyszín a korábbi nyári időpontban sorra kerülő füvespályás tornát cserélte idén egy januári, keményborítású versenyre, a résztvevők névsorát elnézve pedig jó döntést hoztak a szervezők.
A TOP 20-ból hárman is ott lesznek a harminckettes főtáblán, David Goffin és Fabio Fognini közül is kiemelkedik azonban a 2020-at a világranglista tizedik helyén befejezző Matteo Berrettini. A közvetlen elit mellett Törökországban ott lesz a Szentpéterváron 2020-ban döntőt játszó Borna Coric, a hatalmas szerváiról ismert Jan Lennard Struff, valamint az a Benoit Paire, aki igazi hangulatemberként játékával szemrebbenés nélkül képes akár saját magát is megverni. A NextGen képviselői közül pályára lép a Szófiában felnőtt szinten is tornát nyerő Jannik Sinner, valamint az az Alex de Minaur, aki ausztrálként sem tud hazautazni, alicantei otthonából azonban könnyedén átruccan Antalyába erre a versenyre.

068_AA_14112020_197230.jpg

Fotó: Eurosport

A 2021-et megnyitó két verseny, igazodva az ATP törekvéseihez, földrajzilag szépen kettéválasztja a játékosok táborát ─ amíg ugyanis a tengerentúli verseny főleg az amerikai kontinens képviselőinek nyújthat éles tesztlehetőséget, addig a török helyszínre döntő többségében európai, vagy Európában élő teniszezők utaztak el. Mindkét tornában közös azonban, hogy a szinte teljes egészében Ausztráliában zajló februárra való felkészülést szolgálják. Január utolsó napján ugyanis két 250-es tornával nyit az Ausztrál nyár, majd ezen tornákkal párhuzamosan február első hetében az ATP Kupát is megrendezik. Az év első Grand Slam tornájára nem csak a játékosok, de a Melbourne Park személyzete is felkészülhet, hiszen valamennyi felvezető verseny helyszíne a GS-nek is otthont adó központ lesz.
Az Ausztrál Open, amelyet az Eurosport mindkét csatornáján nyomon követhetnek majd, február 8-án kezdődik Melbourne-ben.
Roland-Garros
Victoria Azarenka - Jil Teichmann - Roland-Garros
27 PERCE
Roland Garros
Bondár Annáék játék nélkül jutottak tovább párosban, Gálfi Dalmáék ellen játszanak legközelebb
31 PERCE