Eurosport

Alexander Zverev: Jövendő világelső ütések

Alexander Zverev: Jövendő világelső ütések
By Eurosport

The 11/01/2017 at 14:04Updated The 11/01/2017 at 15:54

A fiatal németben minden megvan, ami kell. Részletes technikai elemzés, ütésekre lebontva.

Sokat beszéltünk arról az elmúlt két évben, hogy Alexander Zverev egyszer világelső és Grand Slam-bajnok lehet. A nyilvánvaló frázisokon túl azonban mélyebben még nem elemeztük ki a fiatal német teniszező játékát. Bár a szakma borzasztó sokat vár Zverevtől, a nagyérdemű egyelőre nem ismeri igazán jól a játékát, hiszen még a legelvetemültebb teniszrajongók is maximum tizenpár mérkőzését láthatták az elmúlt két évben. Ezért is jön most jól Luca Baldissera tenisz szakíró technikai elemzése, aki jó mélyen bevezet minket Alexander Zverev teniszének bugyraiba.

JÖVENDŐ VILÁGELSŐ?

Alexander Zverev kivételes tehetséggel és intenzitással megáldott tenisszel rendelkezik, már lenyűgözően fiatalon. Ráadásul rengeteg tere van még a fejlődésre, így esélyes lehet a tenisz legnagyobbjai közé kerülni.

Mint tenisz szakíró és elemző, sosem voltam barátja a jövendölésnek, hiszen a tenisz hihetetlenül összetett és potenciálisan változó világ. Számtalan tényező befolyásolhatja egy játékos eredményeit és pályafutását. A kezeiben rejlő képességeitől kezdve a fizikai fejlődésen át a játékhoz való mentális hozzáállásig bárhol bekövetkezhet a hanyatlás, megtorpanás. Ezen szkeptikusságom ellenére is mélységesen egyetértettem Rafael Nadallal, amikor azt mondta róla:

"Tisztán látszik, hogy Alexander Zverev a jövendő világelső. Elképesztő játékos. Minden ütése megvan.”

A tavalyi Ausztrál Nyílt Teniszbajnokságon végignéztem egy edzést Zverev és Nick Kyrgios között. Maradandó emléket okozott hihetetlen tehetsége. Néhány nappal később a legendás Roger Federer elleni edzését nézhettem végig a Melbourne Park 18-as pályáján. Federer mindig is híres volt arról, hogy nagyon magas elvárásai vannak edzéseken is, éppen ezért gondosan megválogatja edzőpartnereit, így biztosan nem véletlen, hogy a fiatal Zverevet is kiválasztotta.

Alexander Zverev

Alexander ZverevSID

Az az edzés káprázatos volt. Mindketten gyönyörűen támadták a labdát, és akkor még sokak meglepetésére Zverev nem csak állta a sarat, hanem erősebbnek és kirobbanóbbnak tűnt Federernél.

Ha a tenisz történetének két talán legnagyobb hatású teniszezője a maga módján azt jósolja, hogy ez a játékos igazi bajnok kaliber, akkor a véleményüket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Technikai szemszögből Alexander Zverevnek minden képessége megvan arra, hogy egyszer világelső legyen, amennyiben fizikailag és mentálisan is egészséges tud maradni pályafutása során. Sőt, továbbmegyek, akár két-három éven belül felérhet a csúcsra.

A német teniszező tenisztechnikai szempontból éppúgy hibátlan, mint Dominic Thiem, így várható, hogy a jövőben nagy rivalizálás alakul ki közöttük. Alexander legjobb ütése mindig is a kifogástalan kétkezes fonákja volt, ugyanakkor a tenyerese is egyenletesen sokat javult a legutóbbi szezonokban, így már a fonákhoz hasonlóan jó és hatékony ütéssé vált. Az első adogatását stabilan 200 km/h környékén tudja megütni, a második szervákat pedig remekül pörgeti és nagyon akkurátusan helyezi. Atletikussága egyelőre még nagy kérdőjel, de érdemes megfigyelni, hogyan tudja a következő években növelni az izomerejét. 198 centiméteres magassága ellenére a koordinációja már most kiemelkedő, ami a kiváló lábmunkán alapszik.

Alexander Zverev ist in München dabei

Alexander Zverev ist in München dabeiSID