Carlos Alcaraz mesélt arról, hogy milyen érzés úgy világelsőnek lenni, hogy Rafael Nadal ott áll mögötte a második helyen.
A fiatal spanyol egészen brutális szezont tudhat maga mögött, olyan ütemben érkezett ugyanis meg a világ legjobbjai közé, hogy az minden várakozást felülmúlt. Egy hónappal ezelőtt minden idők legfiatalabb Grand Slam-győztese lett azóta, hogy Rafa 2005-ben először megnyerte a Garrost. Sőt, megszerezte a világelsőséget is, ami korábban tizenéves játékosnak még sosem sikerült a férfiak között.
19 éves korára már hatszoros tornagyőztes az ATP-touron, ami akkor is extra volna, ha ezek között nem lenne ott egy major is. És nem kell különösebben nagy jósnak lenni ahhoz, hogy kijelentsük, ha nem üt be valami krach, a legszebb évei, akár évtizedei még előtte állnak.
Tenisz
A lenyűgöző Alcarazt nem Federerékhez kell hasonlítani, hanem önmagában kell értékelni
25/11/2022 - 15:00
Alcaraz számára az a legfontosabb, hogy történelmet írt a hazája számára. De természetesen az is sokat jelent neki, hogy örömet szerzett a rajongóknak és a családjának is.
„Rengeteget jelent nekem, hogy részese lehetek a spanyol történelemnek” – nyilatkozta Alcaraz az ATP honlapjának. „Szerintem tiszta őrület belegondolni, hogy két spanyol áll a világranglista élén. Az év elején azt a célt tűztem ki magamnak, hogy ott legyek a világ 15 legjobb játékosa között, és tessék, most már világelső vagyok.”
„A szezon végéig van még hátra jó néhány fontos torna, az a célom, hogy a legjobbat hozzam ki magamból ezeken a versenyeken. Soha nem hittem volna, hogy ennyire hamar világelső lehet belőlem.”

Carlos Alcaraz

Fotó: Getty Images

Alcaraz még márciusban, Miamiban nyerte első ezres versenyét, amely után VI. Fülöp spanyol király is felhívta őt, hogy gratuláljon neki. Sőt, néhány hónappal később, amikor Madridban Rafael Nadalt, Novak Djokovicot és Alexander Zverevet is legyőzve behúzta a második ezresét, válthatott is néhány szót a királlyal. Már majdnem fél év telt el azóta, de még most is elérzékenyült, amikor erről kérdezték.
„Csodálatos volt, hisz mindenki vágyik arra, hogy beszéljen, találkozzon Spanyolország királyával. Brutál érzése, amikor belépsz, látod az ott dolgozó embereket. Álmodoztam persze ilyesmiről az elmúlt években, de most úgy éreztem magam, mintha egy filmben lettem volna.”
Az idén minden rettenetesen gyorsan történt vele. Az első 1000-es győzelem, a Grand Slam-siker New Yorkban, aztán mindezek következményeként a világelsőség. Egyfajta kettősség van benne, egyfelől minden teljesen hihetetlen a számára, másrészt viszont minden olyan normális is maradt.
„Nem volt még túl sok időm, hogy megértsem, mit is értem el a US Openen. Egyébként őszintén szólva most is minden ugyanolyan, mint volt. Ugyanaz a kölyök vagyok, ugyanaz a srác.”

Carlos Alcaraz

Fotó: Getty Images

„Természetesen nagyszerű dolog elérni valami olyat, amit elértem a US Openen, és világelsővé válni, ugyanakkor viszont olyan, mintha nem változott volna semmi. A teniszben jönnek a hetek és a tornák egymás után. Továbbra is a céljaidra, az edzésekre és a versenyekre kell összpontosítanod.”
Alcaraz számára ráadásul még nem is biztos, hogy véget ért a történelemírás a 2022-es szezonra. Ott lesz a világbajnokságon, úgyhogy 19 évesen akár világbajnok is lehet, sőt, megszerezheti az év végi világelsőséget is, amely egy fokkal még nagyobb presztízs, mint „szimplán csak” világelsőnek lenni.
via részben eurosport.co.uk
Nitto ATP Finals
A 2022-ben látott volt a “Djokovic light” – figyelmeztet Goran Ivanisevic
22/11/2022 - 10:42
Tenisz
Itt vannak az újak, de Rafael Nadal mellettük is újra a régi akar lenni - Salakblog Podcast
18/11/2022 - 10:31