Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Minden idők egyik legkiszámíthatatlanabb WTA-vb-je jöhet

Wojciechowski Patricia

Frissítve 09/11/2021 - 11:08 GMT+1

Megszületett a szerdán kezdődő, jubileumi, 50. WTA Finals sorsolása. A mexikói Guadalajarában zajló tornán a szezon nyolc legjobb női egyéni teniszezője és párosa vesz részt.

WTA Finals

Fotó: Getty Images

A sok vb-újonc miatt nehéz megjósolni, mire számíthatunk.

A WTA-vb-n hagyományos gálán történt meg az idei verseny csoportbeosztásának kisorsolása. A címvédő Ashleigh Barty kvalifikálta magát, de visszalépett a tornától, így mindössze két olyan játékos van, aki korábban részt vehetett már WTA-vb-n, a többiek mind most debütálnak. Tavaly a járvány miatt elmaradt a verseny, idén a Sencsen helyére beugró Guadalajara ad otthont a viadalnak.
A csoportok a mai Mexikó területén található ősi kultúrák városairól kapták nevüket. A Chichén Itzá csoportban az első helyen kiemelt Aryna Sabalenka mellett Maria Sakkari, Iga Swiatek és Paula Badosa kaptak helyet. A Teotihuacán csoportban a másodikként rangsorolt Barbora Krejcikova, Karolina Pliskova, Garbine Muguruza és Anett Kontaveit küzdenek meg egymással.
A Sabalenka-Sakkari-Swiatek-Badosa-féle csoport érdekessége, hogy egyik lány sem járt még WTA-vb-n. Sabalenka gyűjtötte idén a legtöbb pontot, Wimbledonban és a US Openen is elődöntőig jutott, mellette 1000-es tornát nyert Madridban és 500-ast Abu-Dzabiban. Sabalenka Swiatekkel még sosem játszott, Badosától egyszer kikapott, Sakkari ellen viszont elég jó, 4:1-es mérlege van eddigi mérkőzéseik alapján.
Az Indian Wells-i győzelmével a WTA Finalsra a szezon végjátékában kvalifikáló Badosa a csoport legalacsonyabban rangsorolt játékosa, ennek ellenére eddigi egy-egy találkozójukon Sabalenka és Swiatek ellen is jobbnak bizonyult, Sakkarival pedig még nem mérkőzött meg.
Az egyetlen női teniszezőként mind a négy idei Grand Slam-tornán legalább nyolcaddöntőig jutó Swiatek viszont egyik csoportellenfelét sem tudta még legyőzni a múltban: Badosától egyszer, Sakkaritól kétszer kapott ki, Sabalenkával pedig még nem játszott.
Sakkari a szezon egyik legtöbbet fejlődő teniszezője, és teljesen megérdemelten verekedte be magát a top 10-be a világranglistán. A Roland Garroson és a US Openen is elődöntőig jutott, a WTA-vb-n is veszélyes lehet mindenkire.
A másik csoportban két rutinosabb vb-résztvevő is van Karolina Pliskova és Garbine Muguruza személyében. Pliskova, aki zsinórban ötödik alkalommal jutott ki, s háromszor is bejutott az elődöntőbe, most is jó esélyekkel várhatja a csoportkört. Pozitív a mérlege összes csoportriválisa ellen, Krejcikovát kétszer, Kontaveitet háromszor győzte le, Muguruzával szemben pedig 8:2-re vezet.
Krejcikova a torna második kiemeltje, aki egyéniben ugyan még nem, párosban azonban részt vett már WTA-vb-n, így nem teljesen rutintalan. A Roland Garros-bajnok Grand Slam-sikere után is jól teniszezett, és bizonyította, hogy helye van a legjobbak között egyéniben is, s ugyan Pliskovát eddig még nem sikerült legyőznie, Muguruzánál kétszer is jobbnak bizonyult egy vereség mellett, Kontaveittel pedig még sosem találkozott tétmeccsen.
Muguruzának nem ez élete szezonja, ennek ellenére stabil eredményeivel, dubaji 1000-es és chicagói 500-as győzelmével így is kijutott az év végi világbajnokságra. Érdekesség, hogy hiába kétszeres Grand Slam-bajnok, egyik csoportellenfelével szemben sem pozitív a mérlege, a két cseh teniszező ellen egyelőre mínuszban van, Kontaveit ellen pedig 2:2-re áll, úgy, hogy az észt lány pár hete a moszkvai tornán kiosztott egy 6:1, 6:1-et Muguruzának.
Kontaveit egészen fantasztikus szezonhajrát mutatott be, és két tornagyőzelmével az utolsó pillanatban biztosította helyét a vb-n a végig előtte álló, de sérülés miatt végül utolsó versenyétől visszalépő Ons Jabeurrel szemben. Kontaveit eredményeiben messze elmarad a többiektől, az utóbbi hetekben viszont két tornagyőzelmet is ünnepelhetett, összességében pedig utolsó hét keménypályás versenyéből négyet megnyert. Bombaformában van tehát, a verseny titkos favoritja lehet, ha nem ijed meg a lehetőségtől.
picture

Anett Kontaveit

Fotó: Getty Images

Párosban is megtörtént a sorsolás. Az elmúlt három évben egyaránt Babos Tímea nyerte a tornát, kétszer Kristina Mladenoviccsal, egyszer Andrea Hlavackovával. A magyar teniszező idén nem jutott ki a vb-re, miként Mladenovic sem, így az egyéni versenyhez hasonlóan itt sem lesz címvédés. Krejcikova az egyetlen olyan teniszező, aki egyéniben és párosban is elindul a vb-n. A Tenochtitlán csoportba az Aoyama, Shibahara. a Melichar-Martinez, Schuurs, a Stosur, Zhang és a Jurak, Klepac duó kerültek, míg az El Tajín csoportban az első helyen kiemelt Krejcikova, Siniakova mellett a Hsieh, Mertens, a Guarachi, Krawczyk és a Fichman, Olmos páros mérkőznek meg egymással.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés