Utolsóként kvalifikálta magát a WTA-vb-re, ennek ellenére az egyik legveszélyesebb induló lehet az észt teniszezőnő.

Anett Kontaveit éveken át stabilan a Grand Slam-tornák kiemeltjei közé tartozott, vagy legalábbis ott volt a legjobb 30, 40 környékén. Igazán kiugró eredményt még nem hozott, de folyamatosan szépen halad előre. Idén sem egy-egy kiemelkedő sikerrel, hanem állandó pontgyűjtögetéssel és tornagyőzelmek sorával érte el, hogy a legjobb 10-ben szerepeljen a világranglistán. A nyolcadik helyen álló teniszezőnő korábban gyakran pont annak volt áldozata, hogy egy nagyobb verseny harmadik, negyedik fordulójában nem bírt top 10-es riválisával, jövőre jó ranglista helyezése miatt kedvezőbb sorsolásokat kaphat.
Kontaveit a szezon előtt egyetlen tornagyőzelemmel állt, ez 2017-ből 's-Hertogenboschból származik, idén viszont további négyet hozzátett gyűjteményéhez. Ennél csak Ashleigh Barty nyert több tornát 2021-ben. Pedig Kontaveit az idény nagy részében inkább közepes, mint erős eredményeket hozott. Augusztusban ötmeccses nyeretlenségi szériába került, majd új edzővel, Dmitry Tursunovval kezdett el dolgozni, és azóta teljesen más ívet vett szezonja. Augusztusban még csak a 30. helyen állt a WTA-vb-s rangsorban, mégis sikerült annyi pontot begyűjtenie az év végén, hogy részt vehessen a nívós eseményen.
Australian Open
Keys két játszmában búcsúztatta Krejcikovát
25/01/2022 09:44
A 25 éves teniszező számára egyáltalán nem indult jól az idény. Ausztráliában azon játékosok közé tartozott, akik kénytelenek voltak teljes karanténba vonulni, miután koronavírusos esetet találtak azon a gépen, amellyel az országba utaztak. Kiszabadulva a bezártságból Kontaveit az egyik melbourne-i 500-as tornán döntőig jutott, de miután a Grampians Trophy menetrendje megcsúszott, az Ausztrál Open pedig kezdődött, az a különleges helyzet állt fent, hogy a döntőt már nem játszották le, így nem is számítják tornagyőzelmei közé ezt a hetet. Talán a karantén utáni túl sok mérkőzés okozta, de Kontaveit az Ausztrál Openen már a harmadik fordulóban kikapott Shelby Rogerstől.
Ezt követően nem igazán jutott el tornák végjátékába, sem a keménypályás-, sem a salakszezonban, Igaz, olyan jónevű ellenfelektől kapott ki, mint Kvitova, Sabalenka, Mertens, Sakkari vagy Swiatek. Füvön döntőzött Eastbourne-ben, de Wimbledonban már az első körben vereséget szenvedett Vondrousovától. S az amerikai keménypályás idény sem indult túl jól számára, a két 1000-es versenyen mérkőzést sem nyert, és összességében ötmeccses nyeretlenségi sorozatban volt, mikor megváltozott valami.

Elmúlt hét versenyéből négyet megnyert Kontaveit

Fotó: Getty Images

Előbb Clevelandben nyert 250-es tornát, majd a US Openen kikapott ugyan Swiatektől a harmadik fordulóban, de utána Ostravában 500-as versenyt húzott be, Indian Wellsben negyeddöntőig jutott, az idény utolsó heteiben pedig Moszkvában és Kolozsváron sem talált legyőzőre. Elmúlt hét versenyéből négyet megnyert.
Kontaveit ezzel a nagy hajrával golyózta ki az utolsó pillanatban Jabeurt a vb-ről, ahol nem túl frissen, de kitűnő formában várhatja a mérkőzéseket.
Kontaveit első észt teniszezőként került be a legjobb 10-be a ranglistán, és jutott ki vb-re. Elmondása alapján komoly munka van abban, hogy ekkorát fordult szezonja, és már régóta várta, hogy végre szintet lépjen eredményekben.
„Úgy éreztem, jól játszom, jó teniszt mutatok be, mégis rendre kikaptam az erős játékosoktól. Keményen próbálkoztam, mégsem működött ellenük. De picit túlzásba estem, mert tényleg nagyon jó teniszezőktől kaptam ki, akik remekül játszottak. Mégis mindig bennem volt, hogy jobban akarok teljesíteni, mint ahogy épp teszem. Volt olyan pillanat, mikor azt gondoltam: ’Oké, talán nem arra születtem, hogy őket legyőzzem.’ Ez a demotiváló gondolat mászott be a fejembe” - idézte fel a WTA honlapjának azt az időszakot, mikor sorra nála magasabban rangsorolt játékosoktól kapott ki.

Kontaveit két tornagyőzelemmel érkezett a WTA-világbajnokságra

Fotó: Getty Images

Kontaveit tavasszal elbúcsúzott edzőjétől, Nigel Searstől, aki amellett, hogy Andy Murray apósa, korábban többek között Ana Ivanoviccsal és Amanda Coetzerrel is foglalkozott. Augusztusban szezonja legrosszabb periódusa során döntött úgy, hogy felfogadja a korábbi top 20-as teniszezőt, Dmitry Tursunovot edzőjének, aki korábban Sabalenkát is top 10-be vezette. Hogy az edzőváltásnak köszönhető, vagy kijöttek a régóta érő eredmények, azt aligha lehet megmondani, mindenesetre Kontaveit elkezdte sorra nyerni mérkőzéseit.
Az észt teniszező úgy érkezik Guadalajarába, hogy 15 mérkőzés óta veretlen fedett pályán. Krejcikova ellen kezdi meg a tornát, majd Pliskovával és Muguruzával is összecsap. Korábban pont az jelentett számára problémát, hogy a nála magasabban jegyzett játékosokkal nem bírt, ilyen szempontból is jó teszt lesz számára a WTA Finals.
Kontaveit fő célja az lehet a következő szezonra, hogy Grand Slam-tornákon is elkezdjen magabiztosabban teniszezni. 2020-ban az Ausztrál Openen negyeddöntőig jutott, ezen kívül viszont a harmadik, negyedik fordulók jelentették számára általában a végállomást. 2022-ben viszont magasabb kiemeléssel vághat neki a fontosabb versenyeknek.
Australian Open
Mortal vombat - csúcsmeccsekkel rajtolnak az Ausztrál Open negyeddöntői
24/01/2022 18:21
Australian Open
Nadal már negyeddöntős, kiesett viszont az olimpiai bajnok Zverev az Ausztrál Openen
23/01/2022 10:26