Getty Images

Akikre mindenképpen figyelni kell a salakszezonban

Akikre mindenképpen figyelni kell a salakszezonban
By Eurosport

The 16/04/2018 at 13:45Updated The 16/04/2018 at 13:56

Öt játékos, akiktől sokat várhatunk az elkövetkezendő hetekben.

A mai napon elkezdődtek az első európai salakos torna, a Monte-Carlo Masters küzdelmei. A borítás specialistái igyekeznek csúcsformájukat az év ezen időszakára ütemezni. Természetesen mindenkire figyelni kell, de álljon itt most öt olyan játékos, akikre szerintünk különösen.

Rafael Nadal aux prises avec Alexander Zverev lors du Monte Carlo Rolex Masters

Rafael Nadal aux prises avec Alexander Zverev lors du Monte Carlo Rolex MastersGetty Images

Rafael Nadal

Tíz Monte-Carlo Masters-győzelem, tíz barcelonai siker, tíz Roland Garros-cím, hogy csak a legeredményesebb tornáit említsük. Ő a borítás valaha volt legnagyobbja. Ha az ember azt mondja, salak, abból egyenesen következik Rafael Nadal neve, és minden, ami hozzá tartozik.

Egy héttel ezelőtt egészen pazar tenisszel tért vissza a Davis-kupában, bő két hónap kihagyás után. Sosem volt szüksége külső motivációra, most sincs, de az azért mindenképp fontos, hogy a világelsőségét csak úgy őrizheti meg, ha megvédi a tavaly megszerzett címeit Monte-Carlóban, Barcelonában, Madridban és a Garroson. Nehéz feladat, de ezen a borításon annyival van a mezőny fölött, hogy akár sikerülhet is neki.

Rafa Nadal pelea por una bola ante Zverev en ela eliminatoria de cuartos de final de la Copa Davis

Rafa Nadal pelea por una bola ante Zverev en ela eliminatoria de cuartos de final de la Copa DavisEFE

Dominic Thiem

Sokan őt tartják a jelen második legjobb salakosának. Kétségtelen, robbanékony játéka remekül passzol ehhez a borításhoz. Tavaly nagy formában játszott az év ezen időszakában, és ő volt az egyetlen, akinek sikerült legyőznie Nadalt salakon, a római torna negyeddöntőjében.

Miamit bokasérülés miatt kihagyta, úgyhogy ez a verseny egyben a visszatérő torna is lesz a számára. Nincs túl könnyű sorsolása, hisz ahhoz, hogy bejusson a legjobb négy közé, le kellene győznie mások mellett Nadalt is. Thiem az a fajta játékos, akinek meccsekre van szüksége ahhoz, hogy igazán formába lendüljön. Amikor azonban ez majd megtörténik, biztos, hogy nagyon nehéz lesz őt legyőzni.

Dominic Thiem

Dominic ThiemGetty Images

Pablo Carreno Busta

A spanyol rendkívül kiegyensúlyozott játékának köszönhetően bárki számára nehéz ellenfél. Noha a legjobb eredményei kemény pályáról valók, ő mégis egy igazi salakosnak tekinthető. Az sem véletlen, hogy pályafutása első negyeddöntőjét is épp a tavalyi Garroson játszotta.

2017-hez képest még jobb játékos lett, aki még inkább képes arra, hogy az őrületbe kergesse az ellenfeleit azzal, hogy szinte alig-alig hibázik. Egyre jobban megy neki a Grand Slam-tornákon is, és minden esélye megvan arra, hogy ez a sorozat Párizsban is folytatódjon. Ami Monte-Carlót illeti, elég jó sorsolást kapott, úgyhogy simán benne van a pakliban, hogy döntőt játszik majd.

Pablo Carreno Busta of Spain celebrates winning a point in his second round match against Gilles Simon

Pablo Carreno Busta of Spain celebrates winning a point in his second round match against Gilles SimonGetty Images

Diego Schwartzman

Az argentin az elmúlt időszak egyik legtöbbet fejlődött játékosa, két hete debütált a világ 15 legjobb játékosa között. Mindössze 170 cm magas, de ez ne tévesszen meg senkit, nagyon nagy tenisze van. Minden borításon veszélyes, de salakon érzi magát igazán otthonosan, és általában itt nyújtja a legjobbját.

A tavalyi Garroson nem volt messze attól, hogy legyőzze Novak Djokovicot. Nem ijed tehát meg a nagy nevektől sem. Nyert már az idén salakos versenyt, a riói 500-as tornát, ami egyszersmind karrierje legnagyobb sikere is. Aki sokat vár tőle az európai salakszezonban, valószínűleg nem fog csalódni.

Diego Schwartzman et Rafael Nadal.

Diego Schwartzman et Rafael Nadal.Getty Images

Gael Monfils

Ez a legerősebb borítása. Remekül használja egészen kivételes atletikusságát, úgy csúszkál, mint tán senki, és olyan pontokat képes megnyerni, amilyeneket rajta kívül csak kevesen. Volt már elődöntős Párizsban, és további három alkalommal negyeddöntős is, úgyhogy mondhatjuk, hogy elég tekintélyes eredménysora van.

Úgy tűnik, az idén kifejezetten a salakos GS-re készül. Pályafutása során először, idén nem a kemény pályás tornákat választotta februárban, hanem a dél-amerikai salakos versenyeket.

"A fő célom minden évben a Roland Garros. Az idén azonban még sokkal inkább az, mint máskor."

Az a bizonyos elődöntője még 2008-ból való. A párizsiak minden bizonnyal örömmel vennének egy hasonló szereplést az eddigi legnagyobb sikere 10 éves évfordulóján.

Gael Monfils of France returns a shot to Pierre-Hugues Herbert of France during the BNP Paribas Open at the Indian Wells Tennis Garden on March 13, 2018 in Indian Wells, California

Gael Monfils of France returns a shot to Pierre-Hugues Herbert of France during the BNP Paribas Open at the Indian Wells Tennis Garden on March 13, 2018 in Indian Wells, CaliforniaGetty Images