AFP

Akarhatja-e Federer jobban a Garrost, mint a Wimbledont?

Akarhatja-e Federer jobban a Garrost, mint a Wimbledont?
By Eurosport

The 13/03/2018 at 15:23Updated The 13/03/2018 at 15:45

Akik szeretnék őt látni salakon, egyre inkább kezdhetnek reménykedni.

“Valószínűleg nem fogok játszani az elején, Monacóban. Vár rám akkortájt egy utazás, mely az alapítványom ügyeivel kapcsolatos, most arra készülök. A többiről majd Miami után döntök. Mármint, hogy hol játszom salakon, ha játszom.”

Egyelőre nyitott, nem zárkózik el. Bár nem mond semmi konkrétat, de azért sejtet. Úgyhogy egyre inkább azt lehet gondolni, hogy így vagy úgy, ha csak egy-két tornán is, de Roger Federer játszani fog salakon ebben a szezonban.

Két éve elindult két salakos versenyen, Monte-Carlóban és Rómában, ám a Roland Garrost sérülés miatt nem tudta vállalni. Tavaly pedig ő maga döntött úgy, hogy Wimbledon érdekében kihagyja a teljes salakszezont. A döntés akkor maximálisan kifizetődött.

Roger Federer of Switzerland cools down between games while playing Federico Delbonis of Argentina

Roger Federer of Switzerland cools down between games while playing Federico Delbonis of ArgentinaGetty Images

Most azonban egészen más a helyzet. Azzal, hogy tavaly győzött a füves Grand Slamen, lezárt egy hosszú korszakot, melyben egyre csak üldözte és üldözte a nyolcadik wimbledoni trófeáját. Persze nyilván meg akarja majd védeni a címét, de az emberben óhatatlanul felmerül, hogy

nem akarja-e esetleg jobban a második Garrost mint a kilencedik Wimbledont.

Megannyi rekordja közül ugyanis az egyik legerősebb az volna, ha valamennyi Grand Slam meglenne neki minimum kétszer. Ez korábban a férfiaknál csak Rod Lavernek sikerült, ha azonban tisztán csak az open érát nézzük, akkor még senkinek. Legközelebb tán Rafael Nadal volt hozzá a 2014-es Stan Wawrinka, valamint a tavalyi Federer elleni Ausztrál Open-finálékban. Illetve maga Fed a 2011-es Garros-döntőben, bár Rafa számára azért mindkétszer nagyobb sansz mutatkozott.

2011 Roland-garros Final Federer-Nadal

2011 Roland-garros Final Federer-NadalAFP

Hárman vannak olyanok, akik ennek a hatalmas tettnek a végrehajtására egyáltalán pályázhatnak. Federer, azóta, hogy 2009-ben megnyerte a Garrost, Nadal, amióta behúzta a 2013-as US Opent, és Novak Djokovic, amióta 2016-ban győzni tudott Párizsban.

Ha a jelenlegi formájukat és egészségi állapotukat összevetjük, akkor most Federer áll a legközelebb ahhoz, hogy ebből a szempontból is történelmet írjon. Segíti őt az, és talán az indulási szándékát is befolyásolja, hogy legnagyobb ellenfelei, mind formahanyatlással és/vagy fizikális problémákkal küzdenek.

Rivalen Djokovic, Nadal und Federer (v.l.n.r.)

Rivalen Djokovic, Nadal und Federer (v.l.n.r.)Eurosport