Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nadal ütőpartnere edzés közben, teljesen véletlenül tudta meg, hogy meccse lesz

Németh Dániel

Publikálva 22/02/2022 - 18:13 GMT+1

Jól jártak azok a nézők, akik az acapulcói tenisztorna keddi játéknapjára váltottak jegyet a centerpályán, ugyanis három maratoni találkozót is láthattak. Fernando Verdasco a fénykorát idéző játékkal (és módon) kapott ki John Isnertől, Alexander Zverev pedig meccslabdát hárítva gyűrte le Jenson Brooksbyt. A nap sztorija azonban Stefan Kozlovhoz kötődik.

Stefan Kozlov - fotó: Pedro Pardo

Fotó: AFP

Tíz óra tenisz – csak a centerpályán.


Talán megfordult a szervezők fejében, hogy elhúzódhat a keddi program, arra viszont aligha készültek, hogy mind a három centerpályás meccs túlszárnyalja az eddigi leghosszabb acapulcói meccset. Ezen a játéknapon ráadásul nem csak egy helyi csúcs dőlt meg, de a tenisztörténelmet is sikerült átírni: Alexander Zverev és Jenson Brooksby pár perc híján hajnali ötkor fejezte be a játékot, amely így a legkésőbb befejezett találkozó lett. Vegyük is végig az acapulcói játéknap őrült történéseit.

Minden idők leghosszabb mérkőzése(i)

Alaposan belenyúltak a centerpálya programjába, ugyanis mindhárom mérkőzés bőven több mint három óra után ért véget – ráadásul mindegyik megdöntötte a régi acapulcói rekordot. John Isner és Fernando Verdasco találkozója 3 óra 12 perc, Stefan Kozlov és Grigor Dimitrov párharca 3 óra 21 perc, Zverev és Brooksby hajnalba nyúló meccse 3 óra 20 perc után ért véget. Ez közel tíz órányi teniszt jelent, akik tehát jegyet váltottak a centerpályára, elég jól költötték el a pénzüket.

A legkésőbb véget ért meccs

Aki Acapulcóban az utolsó mérkőzést kapja, annak számolnia kell azzal a lehetőséggel, hogy éjfél után fejezi be a maga találkozóját, a program ugyanis – a helyi igényeknek megfelelően – délután 6 órakor kezdődik. Mivel egy üdülővárosról van szó, a nézők többsége a nappalokat a tengerpart mellett tölti, így este lehet a legnagyobb nézőszámot elérni, de valószínűleg a játékosok sem bánják, hogy nem a tűző napon kell teniszezniük a forró és párás levegőben.
Ez a kései kezdés is szerepet játszott abban, hogy sikerült megdönteni a legkésőbb befejezett mérkőzés rekordját, amely egészen mostanáig Lleyton Hewitt és Marcos Bagdhatis nevéhez fűződött, akik az Australian Openen bonyolódtak bele egy nagy csatába még 2008-ban. Ők ketten 4.34-kor fejezték be a meccset, Zverev és Brooksby párharca – amelynek csak a második szettje 111 perces volt – 4.54-kor, vagyis egy jó 20 percet sikerült rátenni az előző rekordra.
picture

Emlékezetes mérkőzésen jutott tovább a címvédő Alexander Zverev

A történelmi meccs kapcsán azért érdemes azon elgondolkodni, meddig lehet elhúzni egy találkozót, és mikor célszerűbb elhalasztani; ha a nézők egy része ki is tart, pláne egy Acapulcóhoz hasonló helyszínen, a játékosok vagy mondjuk a labdaszedő gyerekek részéről már más a helyzet. Zverev mindenesetre legyűrte végül a nagyot játszó Brooksbyt, és szerencséjére holnap (vagyis már ma) nem kell újra pályára lépnie, így kipihenheti a fáradalmakat.

Klasszikus Verdasco

Isner a meccs után elismerően nyilatkozott Verdascóról, aki a jelek szerint szép lassan kezd újra formába lendülni. A 38 éves spanyol 2019 óta sokat küzdött sérülésekkel, előbb a térde mondta fel a szolgálatot, majd a könyökével bajlódott sokáig, tavaly nyáron meg is műtötték. Verdasco jelenleg 150-n kívül van, de védett ranglistával több dél-amerikai salakos versenyen indult, és egyértelműen pozitív tapasztalatokkal hagyhatta el a pályát.
Buenos Airesben negyeddöntőt játszott, Rióban pedig legyőzte Dušan Lajovićot, és Acapulcóban sem járt messze attól, hogy búcsúztasson egy top 30-as teniszezőt, Isner azonban a végén kifogott rajta. A spanyol a 7:5-re elveszített első szett után tie-breakben hozta a másodikat, a döntő játszmában pedig – először a meccs folyamán – sikerült elvennie Isner szerváját, és 5:3-nál már a meccsért adogathatott. Isner azonban visszabrékelt, majd a rövidítésben behúzta a találkozót.
picture

Isner több mint 3 órás kemény csatában győzte le Verdascót

Verdasco egy picit be is rágott az amerikaira, ugyanis amikor a spanyol a meccsért szervált, Isner egy elképesztően szerencsés ütés után jutott bréklabdához. A tenyerese ugyanis elakadt a háló tetején, Verdasco pedig hiába sprintelt, nem érhette el a labdát, ráadásul a mozdulatba még bele is sérült. Ezt követően többször kiszólt a stábjából valakinek, hogy változtassa meg az arckifejezését, a meccslabda után pedig nem fogott kezet Isnerrel, egy kimért ütőpacsira redukálta a gratulációt.

Nadal nem játszott, mégis középpontba került

Rafael Nadal szerdán mutatkozik be az idei acapulcói versenyen, Reilly Opelka visszalépését követően a szerencsés vesztesként főtáblára kerülő Denis Kudla lesz az ellenfele. Ha pedig továbbjut, egy másik szerencsés vesztessel játszik: Stefan Kozlovval, aki néhány órával ezelőtt épp a közös edzésükről lépett le, hogy pályára léphessen az acapulcói versenyen. Pedig az amerikai szinte csak a véletlennek köszönhetően tudta meg, lehetőséget kap a visszalépések miatt.
„Épp Nadallal edzettünk. 3:3, 0-15. Elszakadt a húrja. Odamentem a táskámhoz, ránéztem a telefonra, és vagy 20 üzenetet kaptam Ali Nilitől (versenyigazgató), hogy felkerültem a főtáblára” – mondta Kozlov. Az amerikai ezt követően magára hagyta Nadalt, de a győzelmét követően elnézést kért tőle, méghozzá szó szerint a kamerán keresztül: „Rafa, bocsi, amiért befejeztük a mai edzést” – írta a kamerára rögzített üveglapra.
Külön vicces, hogy elsőre nem tudta, a stopping kifejezést egy vagy két p-vel írják, így rákérdezett valakinél, és csak azt követően fejezte be a mondatot.

Ezt hogy nyerte meg?

Kozlov meccse önmagában is érdekes volt, ugyanis három óráig és húsz percig gyötörték egymást Dimitrovval, amivel egyébként ez lett a nap és a torna történetének leghosszabb meccse. Az amerikai rövidítésben hozta az első szettet, a másodikban pedig 5:3-nál brékelőnybe került, ám olyan erős görcsökkel küszködött, hogy úgy kellett lesegíteni a pályáról. Végül visszatért, de sem mozogni, sem szerválni nem tudott, és Dimitrov sorozatban négy játékot besöpörve kiegyenlített.
A jó ég tudja, honnan merített még erőt az amerikai, de összeszedte magát, és 3:2 után kétszer is elvette Dimitrov szerváját, a nap legvalószínűtlenebb győzelmét aratva ezzel. „Keményen küzdöttem és a végéig koncentrált maradtam. Nyilvánvalóan megvolt az esélyem, hogy két szettben nyerjek, de teljesen begörcsöltem, és el kellett engednem pár játékot. Szerencsére tudtam támaszkodni a küzdőszellememre, és úgy alakult, hogy a végén jött meg a legjobb tenisz.”

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása