Alapvetően három fontos kérdés tart lázban minden teniszrajongót így, a szezon utolsó hónapjába kanyarodván.
A legfontosabb talán, hogy ki lesz az év végi világelső, aztán, hogy lesz-e Federerből Davis Kupa győztes (és még az is lehet, hogy a két kérdés összefügg), továbbá, hogy kik kvalifikálják magukat az idényzáró világbajnokságra. Utóbbiról a tegnapi nap során már írtunk, folytassuk most a világelsőséggel.
A kérdést általában két oldalról lehet megközelíteni, év közben érdemes az aktuális világranglistát nézni - ilyenkor szoktunk megvédendő pontokkal meg hasonlókkal dobálódzni - de minél inkább közeleg az év vége, annál tisztább képet kapunk, ha a világbajnoki pontversenyre pillantunk. Ezen ugyanis csak a 2014-ben szerzett pontok vannak rajta. Azt elvitatni, hogy év vége van - pláne teniszben - aligha lehet, így maradjunk tehát ennél, pláne, hogy az utolsó versenyt követően a két lista eddig mindig fedte egymást. Most lehet, hogy csak a DK döntő után fogja, de fogja.
Tenisz
A héten a szokásosnál jobban befagyott a tenisz-világranglista
TEGNAP 08:08
Onnan kell indulnunk, hogy idén Djokovic eddig 490 ponttal szerzett többet mint Federer, hogy két verseny van hátra, amin mindketten indul(hat)nak, - az eheti párizsi, valamint a londoni vb - továbbá, hogy Roger játszik egy Davis Kupa döntőt. A feltételes mód - az indul(hat)nak - Stefan Djokovic miatt kellett, hogy bekerüljön a szövegbe. Stefan a múlt héten született, és ezért ezt a feltételes módot alighanem szerencsés megtartani addig, amíg Nole az adott versenyt be nem fejezte. Hiszen Stefan Nizzában van a mamával, a papa pedig szeretne nagyon mellettük lenni...
Kiindulási alapnak a következőket kell tekinteni: ha Federer megnyeri mindkét egyesét a Davis Kupa döntőben akkor 150 pontot kaphat, így Djokovicnak a londoni versenyt követően ennél nagyobb különbséggel kell vezetnie, hogy biztosan ő maradjon az élen. Ha mindkét versenyen jobban teljesít mint Federer, akkor ez különösebb számolgatások nélkül megvan. Már csak azért is mert, pillanatnyilag ő a jobb. Ha Fed jut messzebb mindkét versenyen, akkor pedig szinte biztos, hogy ő az első. Itt azért kellett azt írni, hogy szinte biztos, mert elvileg van egy olyan szcenárió is, hogy Federer egy meccset nyer mindkét tornán, Djokovic meg egyet sem (tehát jobban teljesített), de mégsem gyűjt elég pontot az előzéshez. Magyarul, ha eljutnak addig a szintig amíg szoktak, tehát mondjuk az elődöntőig, akkor Fed beelőz, és valószínűleg a Davis Kupa nélkül is beelőz.
A nagy matek akkor kezdődik, ha az egyik az egyik versenyen a jobb, a másik meg a másikon. Mivel itt gyakorlatilag n+1 lehetőséggel számolhatunk, vegyük csak a legfontosabbakat: (Párizsban 1000, Londonban 1500 pont jár a tornagyőzelemért, 400 vagy 500 ponttal lehet többet szerezni mint a tornadöntős.)
Ha Djokovic megnyeri a világbajnokságot, akkor Párizsban egy negyeddöntő is elég, hogy Federer teljesítményétől függetlenül első maradjon.
Ha Roger nyeri a vb-t, akkor elég ugyanúgy játszania ezen a héten, mint Nole, és a DK-tól függetlenül első.
Ha Djokovic nyer Párizsban, akkor - Fed teljesítményétől függően- Londonban akár elég lehet pusztán továbbjutnia a csoportból, hiszen ott 200 pont jár minden egyes győzelemért.
Ha Roger nyer Párizsban, akkor megelőzi Nolét (amennyiben nem vele találkozik a döntőben) már a vb előtt, amitől persze Djokovic Londonban akár vissza is előzhet.
Összegezve: a kulcs a világbajnokság. Amelyikőjük azt megnyeri, pláne ha veretlenül, az alighanem mindent visz. Matematikai lehetőség ugyan van az ellenkezőjére, de nehéz elgondolni azt, hogy abból valóság is legyen.
Tokyo 2020 mixed doubles
Az olimpia legviccesebb díjátadóján Karatsev majdnem lenyúlta az aranyat
TEGNAP 00:18
Tokyo 2020
Miközben Zverev olimpiai aranyérmét ünnepelte, Khachanov ütőjén vezette le a frusztrációt
01/08/2021 19:53