Daniil Medvedev edzője pozitív változást remél a coaching engedélyezésétől, ez ugyanis következetesebb szabályalkalmazáshoz vezethet.

Évek óta létezik, mindenki tud róla, csak vitákat eredményezett az eltérő szabályértelmezés és alkalmazás miatt, az engedélyezésével pedig elindulhat egy tisztább, de legalábbis kiszámíthatóbb úton a tenisz. Legalábbis a világ egyik legjobb edzője ebben bízik.
Wimbledon
Mindent Wimbledonról - menetrend, történelem, nagy hiányzók és nagy esélyesek
26/06/2022 18:54
A Daniil Medvedev felkészülését segítő Gilles Cervara a Tennis Majorsnek adott interjúban beszélt arról, szerinte milyen hatással lesz a sportágra, hogy Wimbledont követően az edzők legálisan kommunikálhatnak a játékosaikkal, és hogyan kell majd a gyakorlatban elképzelni a coachingot.
Mit szólsz ahhoz, hogy az ATP kísérleti jelleggel engedélyezte, hogy az edzők a pálya széléről is segítsék a játékosokat, kézjelekkel vagy akár szavakkal?
Inkább támogatom, leginkább azért, mert szakít a képmutatással és a kiszámíthatatlan büntetésekkel. Egyszer a mérkőzésvezető nem mer közbeszólni, majd a következő napon megteszi egy sokkal kevésbé gyanús szituáció miatt. Néhány edző büntetést kapott, mert a meccs közben elhagyta a száját három „come on”. Szóval ez nem volt elég következetes.
Szerinted számítottak erre a játékosok és az edzők?
Igen, voltak hasonló várakozások. Ha jól értem, akkor az edzőkkel való konzultációt követően hozták meg ezt a döntést. Engem Dani Vallverdú keresett meg, aki éveken át dolgozott azért, hogy ez megtörténjen. Elmondtam neki, hogy meg kell szüntetnünk a képmutatást. Az edzők szavakkal és kézjelekkel is coachingoltak. Most annyi történt, hogy engedélyeztünk valami olyasmit, ami már eddig is zajlott, vagyis érvényesítettük a gyakorlatot.
Milyen változást hoz ez szerinted?
Kezdésként kevesebb büntetést… És mást szerintem nem nagyon, a szabály ugyanis lehetővé teszi, hogy valóban kommunikálhassunk, ahogyan azt egy edzés közben is megtesszük. Ez azon fog elsősorban múlni, mekkora a távolság a lelátó és a játékos között, hallja-e egyáltalán a játékos az edzőjét, illetve, hogy mennyire helytállóak a megállapítások. Az edzősködés során sok múlik azon, milyen a viszony a játékos és az edző között. A tenisz olyan szinten szellemi sport, hogy egyes játékosokat idegesít, ha túl sokat beszélnek hozzá. Láttam olyat, hogy az ellenfél edzője coachingolt, én pedig arra gondoltam: csinálja csak tovább, mert épp az ellenkező hatást váltja ki ezzel, ami jó nekünk. De nem állítom azt sem, hogy ez lenne az általános dolog.

Apostolos Tsitsipas és Patrick Mouratoglou

Fotó: Getty Images

A coaching során beszélhetünk verbális és kézjelekkel átadott instrukciókról is. Mennyire spontán vagy előkészített dolgok ezek?
Mindkettő létezik. És még egyszer elmondom: nem mindig lehetségesek. Egy nagy stadionban például túlságosan messze vannak az edzők, hogy hallhassák őket. Egyébként készülni kell bizonyos kódokkal, gesztusokkal, egyszerű jelekkel. Amikor másodpercek alatt kell átadni valamilyen információt, csak úgy lehet megtenni, ha legalább minimálisan felkészültél rá. De mindig lesznek olyan helyzetek, amelyek csak az adott meccs valóságában érvényesek, így improvizálni kell.
Mi lehet az ellenérvük azoknak, akik ezt ellenzik?
Ez nincs rám különösebben nagy hatással. Minden egyéni sportban a sportolóknak kell megtalálniuk a megoldást, és ez egy olyan világban sem fog megváltozni, amelyben az edzők segíthetnek. Csak azért, mert teniszről van szó, ne adhasson át egy üzenetet a tőle négy méterre lévő játékosnak az edzője? Ezt nem nagyon értem.
Kinek kell kezdeményeznie?
Az esetek többségében az edzőnek, ha már hivatalosan is megkapta rá az engedélyt. De persze a játékos is kezdeményezhet, ha úgy érzi, hogy szüksége van a támogatásra. Többnyire azonban az edzőnek kell megfigyelnie, hogy jó-e egyáltalán a játékos számára, szüksége van-e rá. Nem vagyok benne biztos, hogy minden edző felteszi magának ezt a kérdést. Csak azért, mert beszélhet az edző, nem szükségszerűen lesz jobb a játékos. Mindenekelőtt az edzőnek a megfelelő információt kell átadnia, a helyes pillanatban és módon. Ez is egy külön művészet, ami a kötéltánchoz hasonlatos. Részemről nem fogok többet hozzátenni, csupán annyit, amennyit a játékos be tud fogadni.
Mi lehet a maximális információmennyiség?
Az én szememben nagyon kevés. Szerintem elég homályos a határ a coaching és a buzdítás között. Ugyanakkor a buzdítás energiát jelenthet, ezért ezt is az edzői segítségnyújtás kategóriájába sorolom. Néhány példát tudnék hozni az ATP-kupáról és az Oroszországgal szerzett tapasztalataimról. Ott másfél perc van a térfélcserék között, és még ez is nagyon kevés, mivel nem lehet ezt végigbeszélni. Magának a játékosnak is időre van szüksége, hogy feldolgozza az információt, amelyhez nyugodt mentális teret kell biztosítani. A folyamatos beszéd kifárasztja és megzavarja őket. Még csak nem is Daniilról beszélek, aki extrém példa ilyen szempontból, de ott van például Roman Safiulin edzője, aki sokkal több információt akart átadni, amennyit a játékos fel tudott dolgozni. Finoman kell ezt adagolni.

Daniil Medvedev figyelmesen hallgatja Gilles Cervara utasításait a 2022-es ATP-kupán

Fotó: Getty Images

Büntettek meg téged vagy Daniilt coaching miatt?
Nem. Illetve egyszer, egy cincinnati selejtezőben, négy évvel ezelőtt. A mérkőzésvezető bemondta a coachingot, de az közelebb állt egy vitához, mint amilyen a hétvégi hallei döntő volt. Ez egy kisebb pályán történt, tehát sokkal aktívabb voltam, erősebben reagáltam, és nyíltabban zajlott, mintha egy nagy stadionban lettünk volna, ahol nem nagyon akarod kiabálással magadra irányítani a figyelmet. Szóval ebben a helyzetben is inkább a viselkedést büntették, mintsem a coachingot.
Amikor elhagyod a pályát, ahogyan azt Cincinnatiben és Halléban tetted, a coachingból indul ki a vita?
Nem, hanem abból, hogy Daniil elveszíti a kontrollt. Apróságok miatt elveszti a fejét, vagy ha túl jó az ellenfél, képtelen csendben maradni, a tűz pedig szertefoszlik. Azért hagyom el a pályát ilyenkor, mert ez az egyetlen megoldás, amivel javítani lehet a helyzeten. És azért, mert ezt nem tudom elfogadni tőle.
Forrás: Tennis Majors

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Wimbledon
Djokovic esélyesként, de extra nyomással érkezik Wimbledonba, amely a GS-versenyt is eldöntheti
24/06/2022 16:00
Mallorca Championships
Simán kapott ki a mallorcai negyeddöntőben a világelső Medvedev
23/06/2022 20:03