Getty Images

A tenisztörténelem öt legnagyobb visszatérése

A tenisztörténelem öt legnagyobb visszatérése
By Eurosport

The 08/11/2018 at 11:04Updated The 08/11/2018 at 11:25

Az elmúlt két év a visszatérésekről szólt. De kié volt a legnagyobb?

Novak Djokovic minden idők egyik legnagyobb visszatérését mutatta be 2018-ban, sérülését és hullámzó formáját hátrahagyva karrierje legsikeresebb időszakát idéző dominanciát épített ki az év második felében. Nem kérdés, hogy megérdemelten zárja a világranglista élén a szezont, és feltámadását egy újabb világbajnoki címmel akár meg is koronázhatná.

A szerb teljesítménye megihlette a tennismash.com szerkesztőit, és bevállalták, hogy összegyűjtik, majd sorba is helyezik a sportág történetének öt legnagyobb visszatérését. Elsősorban azokra a történetekre fókuszáltak, amelyeknél egy ereje teljében lévő, magas szinten teljesítő játékos - bármilyen oknál fogva - visszacsúszott a világranglistán, majd visszaküzdötte magát a legjobbak közé.

Novak Djokovic / Rafael Nadal / Roger Federer

Az alábbi kritériumok kerültek a szempontrendszerbe:

  • a visszaesést megelőző teljesítmény;
  • a visszaesés mértéke;
  • a vissszatérés utáni eredményesség.
  • A lista még ez alapján is tartalmaz szubjektív elemeket, így a cikk végén található szavazásnál, illetve a kommentmezőben várjuk a ti véleményeteket is.

5. Serena Williams (2005-09)

Williams visszaesése lassú folyamat volt. 2005 és 2006 között egyáltalán nem volt rossz mérlege, nyert Grand Slam-tornát is, azonban a folyamatos sérülései, majd a depressziója miatt egyre több versenytől lépett vissza. 2006-ban egészen a ranglista 139. helyéig csúszott vissza, és sokan úgy gondolták, ezzel vége is a pályafutásának. Többek között Pat Cash is ezen a véleményen volt.

"Serena Williams soha nem fog már visszatérni a csúcsra. Ideje lenne megbarátkoznia a valósággal."

Serena Williams

Ezt követően azonban az amerikai bizonyította, hogy őt sosem lehet leírni. 2007-ben megnyerte az Ausztrál Opent - kiemelés nélkül - és a világranglistán is szépen ment előre: 2008-ban a második, 2009-ben az első helyen zárta az évet. 2006-ig bezárólag hét egyéni Grand Slam-címe volt, 2007 óta ehhez nyert még 16-ot, úgy, hogy 2010 és 2011 között majdnem egy teljes évet kénytelen volt kihagyni sérülés miatt.

4. Roger Federer (2016-17)

Federert már 2016-ot megelőzően minden idők legjobbjának tartották, pedig akkor még csak 17 Grand Slam-címmel rendelkezett. Azóta az is kiderült: bőven volt tartalék a pályafutásában. A 2017-es szezon szinte a semmiből jött: egy évvel korábban sérülések hátráltatták, két Grand Slam-tornától visszalépett, egyetlen ATP-tornát sem nyert, és 14 év után először kicsúszott a top 10-ből is.

Makacs térdsérülése és visszatérő hátfájdalmai miatt már júliusban a szezon befejezése mellett döntött.

Az Ausztrál Openen brutálisan nehéz sorsolást kapott - azzal együtt is, hogy Andy Murray-t eltakarította Mischa Zverev az útjából - és öt év szünet után újra magasba emelhetett egy Grand Slam-trófeát. Ráadásul a döntőben régi riválisa, egyben legnagyobb mumusa, Rafa Nadal ellen győzött öt játszmában. Az év hátralévő részében megnyerte nyolcadik wimbledoni címét, továbbá három Masters is az övé lett.

Roger Federer face à Novak Djokovic en demi-finale - Masters Paris-Bercy 2018

3. Kim Clijsters (2007-11)

Clijsters eleve úgy tervezte, hogy 2007 végén visszavonul, sorozatos sérülései miatt azonban már májusban szögre akasztotta az ütőit. 2007 és 2009 között a családalapítás került a középpontba az életében: megházasodott és életet adott első gyermekének, Jada Elle-nek. 2009-ig fel sem merült benne a visszatérés, januárban azonban edzésbe állt néhány barátságos mérkőzés miatt.

Az egész onnan kezdődött, hogy elvállalt Tim Henman oldalán egy wimbledoni bemutatómeccset (a túloldalon Steffi Graf és Andre Agassi állt), a felkészülés során pedig megjött a kedve a játékhoz. Márciusban bejelentette, hogy az amerikai kemény pályás szezontól kezdve visszatér a profik közé, szabadkártyát kért Cincinattiben és Torontóban. Ekkor kezdődött el Clijsters - ahogyan később ő maga utalt rá - "második pályafutása".

Kim Clijsters, 2003

Kevesen mondhatják el magukról, hogy a visszatérésüket követően sikeresebbek lettek, de Clijsters esetében ez a helyzet. 2009-ben megnyerte a US Opent, ezzel ő lett a torna első szabadkártyás győztese, és 1980 óta az első, aki anyaként emelhetett magasba GS-trófeát. 2010 és 2011 között magasabb szinten játszott, mint 2007 előtt bármikor, nyert további két Grand Slamet, egy világbajnoki címet, és rövid ideig még világelső is volt.

2. Szeles Mónika (1991-96)

"Szeles Mónikától egy szúrás vette el a lehetőséget, hogy minden idők egyik legnagyobb formátumú női teniszezője legyen, és egy őrült fosztotta meg attól az eksztázisban játszott tenisztől, amit csak a legnagyobbak tudnak. Az viszont biztos, hogy abban a három évben megváltoztatta a női teniszt, és még magasabbra tette a lécet a jövő bajnokainak" - írta Szántó Petra pár évvel ezelőtti portréjában a magyar származású játékosról.

Aki 1991 és 1993 között talán a női tenisz történetének legjobb két évét produkálta:

  • 22 győzelem;
  • 34 tornából 33 döntő;
  • 159-12-es mérleg;
  • 55-1-es mérleg Grand Slameken;
  • világelsőség.

Szeles akkoriban megállíthatatlannak tűnt, szakértők azt gondolták, a naptári Grand Slamet sem fogják elvenni tőle. Azonban a hamburgi versenyen leszúrta egy fanatikus, a támadást követően mentálisan zavarodottnak nyilvánított szurkoló, amivel gyakorlatilag kettétört Szeles pályafutása. Bár a teste gyorsan meggyógyult, a lelki sérülések mély nyomot hagytak benne.

1995-ben tért vissza a pályára, első tornáját egyből meg is nyerte. Ugyan magas szinten játszott, a korábbi dominanciáját nem tudta már megközelíteni. 1996-ban azért a Grand Slam-győzelem összejött neki, Anke Huber legyőzésével megnyerte az Ausztrál Opent, a 2000-es sydney-i olimpián pedig bronzérmet szerzett. Három vesztes GS-döntője is volt: 1995-ben és 1996-ban a US Openen, 1998-ban a Garroson volt finalista.

1. Andre Agassi (1995-99)

Agassi a '90-es évek közepén a legszűkebb elithez tartozott: 1995 és 1996 között megnyert nyolc ATP-tornát - köztük három 1000-es versenyt - nyert egy Grand Slamet, olimpiai bajnok lett, összesített mérlege 111-23 volt, és 30 héten át az ő nevével kezdődött a világranglista. Utána viszont jött 1997, amikor sérülése és magánéleti válsága miatt képtelen volt jól teljesíteni a pályán.

Csuklósérülése a szezon nagy részében pályán kívülre kényszerítette, közben pedig a Brooke Shields-szel kötött házassága is zátonyra futott. Open címen megjelent önéletrajzi könyvében bevallotta, hogy ebben az időszakban drogokhoz nyúlt (metamfetamint használt), és a motivációját is elveszítette. Egész évben 24 találkozón lépett pályára, egyetlen tornagyőzelme sem volt, a ranglistán pedig a 141. helyig csúszott vissza.

Boris Becker und Andre Agassi

Szó szerint a nulláról kezdte el újra felépíteni pályafutását: intenzív edzésmunkát végzett, majd Challenger-versenyeken tért vissza a profik közé. 1998-ban 122 helyet lépett előre a világranglistán, amivel újra top 10-es lett. Öt tornát nyert, további öt versenyen döntős volt. 1999 még jobban sikerült számára, Roland Garros-győzelmével megcsinálta a karrier Grand Slamet, majd megnyerte a US Opent, és világelsőként zárta az évet.

Andre Agassi with the Roland Garros 1999 trophy

További nagy visszatérők:

Jennifer Capriati 1997-2001
Jelena Dokic 2005-09
Justine Henin 2007-10
Venus Williams 2010-12
Maria Sharapova 2012-14
Novak Djokovic 2016-18

Szavazzatok!

Szerintetek ki mutatta be minden idők legnagyobb visszatérését?