Megkönnyezte az Ausztrál Openre való visszatérését Thanasi Kokkinakis, aki az őt sújtó sérüléshullám után végre újra meccset tudott nyerni egy Grand Slam-tornán. Az ausztrál tehetség most arról mesélt, nem csak fizikálisan, hanem lelkileg is megjárta a poklot az elmúlt években. 


Még felsorolni is hosszú, mennyi sérülésen ment keresztül Kokkinakis 2016-tól kezdődően. Gondja volt a vállával, a lágyékával, a mellizmával, a hátával, a térdével és a könyökével is. Sőt, 2020-ban még mononukleózis is gátolta a felkészülését. A szűnni nem akaró fizikális problémák persze nyomot hagytak a lelkében is, olyannyira, hogy még a visszavonulás is megfordult a fejében. 
A 24 éves ausztrál őszintén beszélt egy podcastban arról, hogy szorongás gyötörte, amikor a nyilvánosság elé kellett lépnie, és depressziós időszakai is voltak bőven az elmúlt években.
Tenisz
Venus Williams folytatni szeretné, 2023-ban is megcéloz néhány versenyt
2 ÓRÁJA
"A depresszió egy valós dolog volt az életemben"
- mesélte
Kokkinakis
.
"Besétáltam például egy kávézóba, és olyan erővel tört rám a szorongás, hogy úgy éreztem, azonnal ki kell jutnom onnan. Egyszerűen olyan szinten feszült lettem, hogy úgy éreztem, kiugrik a szívem a helyéről. Iszonyú fura érzés volt, olyasmi, amit korábban sohasem éreztem. Pozitív gondolataim gyakorlatilag nem is voltak, vagy ha mégis előjöttek egy másodpercre, a következő pillanatban már nem voltak sehol."
A korábbi junior top 10-est, aki annak idején döntőzött is a US Openen a fiatalok versenyében, Nick Kyrgios és Bernard Tomic mellett az egyik legnagyobb ausztrál tehetségként tartották számon. 2015-ben a 69. helyig jött fel a világranglistán úgy, hogy megnyert négy Challenger-tornát is. Jelenleg ugyan kívül van a 200-on, de ebben vastagon benne van az is, hogy 2020-ban egyáltalán nem is versenyzett. 
Pazar játékkal, örömkönnyek közt, jelöletlen fekete szerelésben tért vissza az ausztrálok szupertehetsége | Eurosport
Jó napja volt a hazaiaknak ma az Ausztrál Openen, továbbjutott ugyanis Ashleigh Barty, Alexei Popyrin, Alex de Minaur, Christopher O'Connell, Sam Stosur és Daria Gavrilova is. És továbbment még valaki, Thanasi Kokkinakis, akinek a győzelméért valószínűleg sok teniszrajongó szorított szerte a világon.
"A depressziónak különböző fázisai és hullámai voltak, de a 2016 az egyik legrosszabb időszak volt a vállműtétemet követően. Aztán 2019 is kemény volt, amikor az Ausztrál Openen elszakítottam a mellizmom. Hat hónapon keresztül építettem vissza magam, és akkor jött az első versenyem, és vele együtt a szakadás. De azt mondanám, hogy 2016 végén, 2017-ben volt a legrosszabb."
Ezekben az időszakokban az volt a legnehezebb a számára, hogy valahogy irányítás alatt tartsa az érzelmeit. Ha boldog embereket látott maga körül, ok nélkül sírva fakadt. Az egyik ilyen alkalom az volt, amikor az edzőjének a kétéves kislánya megkérte őt, hogy ölelje meg.
"Csak sírtam a szobámban minden ok nélkül. Már attól is szorongtam, amikor elmentem sétálni, és nem volt ember száz méteren belül. Iszonyú hátborzongató érzés volt. Aztán ahogy telt az idő, egyre kevésbé voltam szarul. Ebben sokat segített, hogy újra elkezdtem edzőterembe járni, és fizikálisan szépen lassan felépítettem magam."
Kokkinakis januárban tért vissza, és sikerrel vette az Ausztrál Open első fordulóját, ami érthető módon rendkívül megindító volt a számára. A második körben is helytállt, hisz Stefanos Tsitsipas csak öt játszmában tudott rajta túljutni. A görög volt az első top 10-es játékos, aki ellen pályára léphetett azóta, hogy legyőzte Roger Federert a 2018-as Miami Openen. 
Kiesett a címvédő, ötszettes thrillerré vált a "görög rangadó" az Ausztrál Openen | Eurosport
Kai Kanepi tovább folytatta jó sorozatát a magasan kiemelt ellenfelekkel szemben és búcsúztatta a címvédő Sophia Kenint az Ausztrál Open második fordulójában. A nap meccsét Stefanos Tsitsipas és Thanasi Kokkinakis játszotta, ahol ötszettes csatát követően végül az előbbi játékos jutott tovább. Előzetesen is remek találkozót ígért a két görög származású játékos, az 5.
"Nem akarom túlságosan sötétre festeni a dolgokat, hisz most már jól vagyok, de ja, voltak rendkívül nyomasztó időszakok is. Olyankor az a rossz, hogy nem látsz semmi pozitívumot, nem látod a fényt az alagút végén. Szerintem ezt csak azok érthetik, akik maguk is keresztülmentek ilyesmin."
"Még ha a jó dolgok ott is vannak a szemed előtt, te nem veszed észre őket, mert a saját gondolataidba vagy zárva. A világ olyankor egy nagyon sötét hely, úgyhogy senkinek sem kívánom. A mentális fájdalom sokkal durvább, mint a fizikai."
Ubitennis
Tokyo 2020
Tokió 2020: a Williams testvérek legszebb olimpiai pillanatai
3 ÓRÁJA
Tenisz
Figyelemzavar a teniszben: valós probléma vagy csak sumákolás?
12 ÓRÁJA