Iga Swiatek a Roland Garroson aratott győzelmével és az ott mutatott domináns játékával valósággal berobbant a női tenisz élmezőnyébe. A 19 éves játékos mindennapjait alaposan felforgatta ez a siker, tudja azonban, hogy helyén kell kezelnie a dolgokat, hiszen az elvárások növekedésével jóval nehezebb lehet számára a 2021-es szezon, mint az elmúlt évek

.


A fiatal teniszező a jövő héten a melbourne-i 500-as tornán kezdi meg a 2021-es szezont. Ez az első versenye tavalyi Roland Garros-győzelme óta. Swiatek a WTA-honlapján megjelent interjúban arról beszélt, hogyan kezeli a sikert követő változásokat, és milyen tervei vannak az idényt illetően.
A világranglista-17. lengyel elárulta, hónapokra volt szüksége, hogy leülepedjenek benne a dolgok, a Roland Garrost követően ugyanis jóval több felkérést kapott, mint korábban. Az mindenképp jót tett neki, hogy decemberben Tenerifére utazott, és ott készült fel a 2021-es szezonra.
Wimbledon
Igen, jól olvasod, Nick Kyrgios wimbledoni elődöntős
2 ÓRÁJA
„Miután odautaztam, sokkal könnyebben ment, hogy csak az edzésekre fókuszáljak. Teljesen átáll az agyam, ha nem otthon vagyok. Úgy tűnik, mintha sokkal hatékonyabb lennék Varsón kívül, ezért is döntöttünk úgy, hogy Spanyolországba megyünk.”
Tíz játékos, aki célba veheti a top 10-et 2021-ben | Eurosport
2020-ban a szokásosnál is nehezebb volt betörni a top 10-be, mivel a világranglistát a koronavírus-járványra való tekintettel befagyasztották. Ahhoz tehát, hogy valaki feljebb kússzon, az átlagosnál több pontot kellett gyűjtenie, hogy a legszűkebb elit részese lehessen. Négy játékosnak mindezek ellenére sikerült, ezúttal pedig azokkal foglalkozunk, akik 2021-ben célba vehetik a legjobb 10-et.
Swiatek többször is hangsúlyozta, milyen fontos számára, hogy sportpszichológus segíti pályafutását. Daria Abramowicz Tenerifére is vele tartott, minden bizonnyal jóval több feladata lesz idén a fiatal játékossal, mint korábban.
„A fizikai edzések mellett Dariával a mentális oldalon is rengeteget dolgozunk, mert tudom, hogy a következő szezon jóval nehezebb lesz számomra az elvárások miatt”- fogalmazta meg Swiatek.
„A Roland Garrost követő két hét teljes őrület volt. Utána, mikor újra az edzésekre kezdtünk koncentrálni, azt gondoltam, hogy nehéz lesz, mert fáradt vagyok. De igazából mikor ismételten a pályán álltam, újra visszatértem az alapokhoz, ahhoz, amit tudok, és amit már régóta csinálok. Fantasztikus volt ez. Láttam, hogy ez az én helyem, ahol biztonságban, jól és kényelmesen érzem magam.”
Az előző idényt követően Swiatek a pályán kívül is díjak sorát zsebelte be, 2020-ban őt választották a WTA-szezon felfedezettjének, edzője kapta az év edzője díjat, és a szurkolók kedvence is Swiatek lett. (Hozzá kell tenni, Agnieszka Radwanska zsinórban hat alkalommal nyerte meg utóbbit, így erősen felmerül a gyanú, hogy a lengyel rajongók jóval aktívabban szavaznak, mint más nemzetek.) A 19 éves teniszező hazájában is részt vehetett az év sportolója gálán, ahol végül Robert Lewandowskival szemben alulmaradt, de mint a közösségi médiára feltöltött fényképekből kiderül, Swiatek számára ez inkább volt élmény, mint vereség.
🥰Wczoraj miałam wieczór pełen emocji i przyznam, że w pewnym momencie stresowałam się bardziej niż przed finałem Szlema. Nie ze względu na mój wynik, ale na przemówienie, więc mam nadzieję, że poszło dobrze haha. Chciałabym jeszcze raz Wam podziękować za oddane głosy, bo (cont.) pic.twitter.com/GLyP7XdYSO— Iga Świątek (@iga_swiatek)
Edzője, Piotr Sierzputowski a mezőny egyik legfiatalabb trénere. Swiatek szerint nagyon nagy előny számukra, hogy régóta dolgoznak együtt, és közösen tették meg ezt a hosszú utat, mely Grand Slam-győzelemig vezetett. A pályán kívül is remekül megértik egymást, és közösen fejlődnek, mindketten folyamatosan tanulnak. Ennek ellenére, itt nem szeretnének megállni, edzője a Roland Garros-trófea után megemelte a lécet.
„Elmondhatja, hogy a játékosa nyert egy Grand Slamet, de amikor a következő szezont illető céljainkról beszélgettünk, azt mondta, akkor lenne elégedett, ha nyernék még néhányat. Nem ez lesz az egyetlen, és bebizonyítjuk, hogy stabil, érett játékos válhat belőlem ”- árulta el Swiatek.
Pályán kívüli tevékenységeit megváltoztatta a Grand Slam győzelem, a teniszt azonban ez nem befolyásolja, ugyanúgy álltak neki tervezni, mint korábban.
„Ez remek, mert maga a folyamat nem változott, és mindent ugyanúgy kell tennem, mint általában, ez azért jó, mert ebben a zónában biztonságban érzem magam. A fejemben azért ott van, hogy nagyobb szponzoraim és több kötelezettségem lesz, ez mindenképpen új.”
Swiatek úgy érzi, hogy elbír majd ezzel a plusz teherrel, hiszen tavaly tavasszal érettségizett, előtte a tenisz mellett párhuzamosan az iskolai teendőkkel is meg kellett birkóznia. Ez az idő most felszabadult, és ráfordíthatja szponzori vagy médiakötelezettségeire. Kifejezetten örül annak, hogy az iskola megtanította arra, hogyan ossza be jól az idejét.
Sportpszichológusa érdemeit hangsúlyozta a Roland Garros friss bajnoknője | Eurosport
Iga Swiatek, a Roland Garros újdonsült bajnoknője úgy véli, rengeteget segített neki a szombati döntőben, hogy már évek óta sportpszichológussal dolgozik. A 19 éves lengyel lány a fináléban 6:4, 6:1 arányban győzte le az Ausztrál Open idei győztesét, Sofia Kenint. Swiatek nem volt kiemelt a Garroson, és bár magabiztos volt a szezon elején, a megelőző tornákon nem mutatott kirobbanó formát.
A Roland Garros-bajnokára teljesen más szerep hárul azzal, hogy ennyire ráirányul a figyelem. Egyelőre azonban még szoknia kell azt, hogy példaképpé válhat, és egy-egy megnyilvánulása az emberek véleményét is befolyásolhatja.
„Sokat gondolkoztam ezen az elmúlt hónapokban, mert volt egy olyan politikai téma Lengyelországban, amiről mindenki beszélt, és én semmilyen közleményt nem adtam ki ebben az ügyben. Sokat morfondíroztam, hogy itt lenne-e már az ideje annak, hogy állást foglaljak, vagy még nem. De minden nagyon új még számomra, van egy véleményem, de az privát.”
„Tudom, hogy ha majd készen állok, nyilvánosan is állást foglalok, és adott esetben megteszem azt, mint mondjuk Naomi Osaka a Western and Southern Openen. Nagyon tisztelem őt ezért, és remélem, a jövőben én is képes leszek ilyesmire, de most még nem érzem magam késznek erre, hiszen csak 19 éves vagyok, és sokat kell tanulnom. Utána meglátjuk, hogyan alakul.”
„Jelenleg úgy érzem, hogy helyes példakép lehetnék a teniszben, de hogy nagyobb hatást érjek el politikai és társadalmat érintő kérdésekben, azt hiszem, ahhoz még több idő kell.”
Miközben a férfiaknál továbbra is a Nagy Hármas uralkodik, a nőknél szép csendben lezajlik egy generációváltás | Eurosport
A 19 éves Iga Swiatek a 21 éves Sofia Kenin legyőzésével megnyerte a 2020-as Roland Garrost. Miközben a férfiaknál a Next Gen áttörésére még mindig várni kell, a nőknél szép lassan lezajlik egy generációváltás. A tinédzser Swiatek úgy lépett pályára Sofia Kenin ellen a párizsi döntőben, hogy a 21 éves amerikai az Ausztrál Openen aratott győzelmével már szinte rutinosnak számított.
Tenisz
419 nap után nyert újra meccset Dominic Thiem
5 ÓRÁJA
Wimbledon
Ha lehúz a mocsokba, nincs menekvés – Nick Kyrgios a lélektani hadviselés nagymestere
6 ÓRÁJA