A kirekesztő, homofób megnyilvánulásairól ismert, 24 egyéni Grand Slam-címmel rendelkező ausztrál bajnoknő, Margaret Court hamarosan megkapja hazája legmagasabb állami kitüntetését, írja a 

The New York Times

. Ráadásul nem másért, mint a köz szolgálatáért nyújtott kiemelkedő tevékenységéért. 


Ausztrália ezen az elismerését miniszterelnökök, élsportolók, színészek és akadémikusok szokták kapni, olyan emberek, akik hosszú időn keresztül a lehető legnagyobb mértékben szolgálták Ausztráliát vagy akár az egész emberiséget.
Elég komoly felzúdulást váltott ki azonban szerte az országban, amikor nyilvánosságra került, hogy az idén a kitüntetést a teniszbajnok Margaret Court is megkapja. Az a Margaret Court, akinek a kétségtelenül kivételesen eredményes pályafutását elcsúfítják a meleg társadalommal szemben tett kirekesztő kijelentései, egyebek mellett az egyneműek házasságát bíráló állásfoglalása. 
Australian Open
Chris Evert – „Fogadnék is rá, hogy Ash Bartynak meglesz a karrier Grand Slam” – Legends’ Voice
21 PERCE
A döntéssel szemben felszólalt az ausztrál politikai ellenzék több képviselője is, többek között Daniel Andrews, Victoria állam első embere, a Munkáspárt tagja. 
"Mégis miért kellene kitüntetéssel jutalmazni Court gyalázatos és sértő kijelentéseit, melyek ráadásul emberi életeket is követeltek már?!"
"Margaret Court élete során nem töltött annyi időt a teniszpályán, mint amennyit eddig a házassági egyenlőség ellen kampányolt"
- írta egy másik ellenzéki politikus, Nick McKim, a progresszív Zöldpárt vezetője. "
Az, hogy ő kapja ezt a díjat, szégyenteljes támadás mindazok ellen, akiket Court megsértett azzal, hogy annak idején 
 foglalt állást. Ahogy támadás az LMBTQ-közösség tagjai ellen is, akiknek a jogaival szemben évtizedek óta hadjáratot folytat."
Ledobta a bigott-atombombát a homofób teniszlegenda | Eurosport
Margaret Court ledobta a bigott-atombombát a női teniszre, miután ráduplázott korábbi homofób nyilatkozataira, és bebizonyította, hogy a többé-kevésbé védhető véleménye bigott ostobaságban gyökerezik. A 74 éves Court, aki a perthi Victory Life gyülekezet lelkipásztoraként hosszú ideje ad hangot a homoszexualitást, az egyneműek házasságát és gyermekvállalását érintő véleményének, a napokban magára haragította a női teniszben másságukat vállalókat.
"A közösségünkből nem volt még olyan, aki azzal jött volna oda hozzám, hogy nem kedvel engem vagy nem ért egyet azzal, amiben hiszek"
- mondta
Court
egy helyi tévétársaság munkatársának.
"Viszont ezrek jöttek már oda hozzám, akik megveregették a vállam, és köszönetet mondtak a tevékenységemért."
A tervek szerint Court kedden veszi át az Ausztrál Rend kitüntetését, teniszezőként és fiatal sportolók mentoraként nyújtott szolgálataiért. Az elismerésre való jelölést egy független tanács végzi és a főkormányzó hagyja jóvá. A kitüntetést, melynek négy szintje van minden évben több száz ausztrál megkapja. 
A Court számára odaítélt Ausztrál Rend Kísérő díj a legmagasabb fokozat a négy közül, ezt minden évben csak néhány kiválóság érdemelheti ki. Az elismerés második szintjét, a teniszpályán nyújtott teljesítményéért Court 2007-ban már megkapta.
A Grand Slam-győzelmek számát tekintve ő minden idők legeredményesebb játékosa, összesen 64 major-cím birtokosa. Egyesben 24 alkalommal emelhette magasba a trófeát, ami eggyel több, mint ahányszor ez Serena Williamsnek eddig sikerült. 
Visszavonulása óta örökségét beárnyékolják az intoleráns, kirekesztő megnyilvánulásai. 1991-ben például azt mondta, hogy a leszbikus teniszezők tették tönkre a női teniszt. Szót emelt az azonos neműek házassága ellen, szerinte az LMBTQ-közösségek az ördög művei, és többször erősen bírálta a transznemű sportolókat is. 
Margaret Court eredményei előtt igen, nézetei előtt azonban nem tiszteleg majd az Ausztrál Open | Eurosport
Az Ausztrál Teniszszövetségnél úgy döntöttek, méltóképpen megünneplik Margaret Court 50 évvel ezelőtt elért naptári Grand Slamét, noha társadalompolitikai nézeteivel továbbra sem értenek egyet. Court összesen 24 egyéni GS-trófeát nyert, melynél többet eddig még sem nőnek, sem férfinak nem sikerült gyűjtenie. Ráadásul jövőre lesz 50 éve, hogy egy szezonon belül mind a négy nagy tornát behúzta.
2003 óta Court nevét viseli az Ausztrál Open helyszínének, a Melbourne Parknak a második legnagyobb stadionja. Kijelentései miatt, többen kezdeményezték már, hogy névváltoztatásra volna szükség. Martina Navratilova például Evonne Goolagong Cawley nevét vetette fel, aki szerinte minden szempontból jó példáként szolgál a fiatal sportolók számára. 
Az Ausztrál Tenisz Szövetség (TA) elzárkózik a stadion átnevezésétől, ugyanakkor Courttól is igyekszik távolságot tartani. Ezt tavaly is megfigyelhettük, amikor a bajnoknőt az általa teljesített karrier-Grand Slam ötvenedik évfordulója alkalmából köszöntötték.
"Az Ausztrál Tenisz Szövetség nem ért egyet Margaret Court személyes nézeteivel, melyekkel évek óta lealacsonyítja és sérti közösségünk sok tagját"
- állt a TA tavaly kiadott közleményében. 
Scott Morrison, ausztrál miniszterelnök nem kívánta kommentálni Court kitüntetését, mindössze annyit mondott, hogy a díjazottakat egy független testület választotta ki egy többfordulós procedúra eredményeként. Hangsúlyozta, Ausztrália a teljesítmények teljes spektrumát igyekszik elismerni. 
Navratilova szerint Margaret Court gyűlöletet kelt és fájdalmat okoz, nem méltó arra, hogy egy stadion a nevét viselje | Eurosport
Ahogy Margaret Court kezdett egyre erélyesebben szembefordulni a meleg, leszbikus és transznemű közösséggel, úgy lépett fel Martina Navratilova is egyre határozottabban a fönt említett kisebbség védelmében. Az Ausztrál Open keddi játéknapján például John McEnroe és ő egy óriásplakát fölmutatásával követelték a 24-szeres Grand Slam-bajnokról elnevezett stadion átnevezését.
A díjazottakat kiválasztó tanács a következőképpen érvelt Court kitüntetése mellett.
"Az elismerésben részesülőket nem azok vallási, politikai és szociális nézetei teszik alkalmassá a kitüntetésre, ahogy nem is a hitbéli meggyőződésük. Egy olyan rendszerben, amely több száz embert ismer el minden évben, elkerülhetetlen, hogy legyenek olyanok, akiket egyesek nem tartanak elfogadhatónak"
The New York Times
Australian Open
Még mindig nem kerek a történet Djokovic időutazó PCR-tesztjei körül
3 ÓRÁJA
Australian Open
Tsitsipas ezt a válogatást simán megnyerte, bár Berrettini nyesése is különdíjat érdemelne
4 ÓRÁJA