A nap, amikor taktikailag csődöt mondott?
Úú, nagyon sokszor. Szerencsére a legtöbb esetben sikerült változtatnom az előzetes elképzeléseimen. Például idén Rómában Murray-vel szemben sok rossz döntést hoztam az első szettben (6-1-re veszítette el).
A nap, amikor Marinko Matosevic Monte-Carloban felborította a vizes flakonjait, amit az egész mérkőzésen keresztül mindig centire pontosan ugyanoda rakott?
Tenisz
A héten a szokásosnál jobban befagyott a tenisz-világranglista
02/08/2021 08:08
Szórakoztató volt (a második játszma vége felé nevetett is egy jót rajta). De nem gondoltam, hogy megfosztana az erőmtől. Ezt tette, nem gond, vicces volt. Hogy mikor tűnnek majd el ezek a babonáim? Uhh. Ezeket a dolgokat még egészen fiatalon kezdtem el. Hogy miért kezdtem el egyáltalán? Nem tudom. Hogy egy napon megleszek-e nélkülük? Néhány nélkül biztosan nem. Talán még menne egy napon, hogy nem érintem meg az orromat, és utána nem fésülöm hátra a hajamat a fülem mögé. Hogy nem rakom mindig ugyanoda a flakonokat, még azt is elviselném. De hogy ne húzogassam a nadrágomat minden szerva előtt, az lehetetlen (nevet). Képtelen lennék rá.
A nap, amikor először látott a sajtóban önről és barátnőjéről fürdőruhás képet?
Ez az élet! Nem szeretem az ilyen újságokat, de léteznek. Nem tetszik, hogy bárhol, bárki közzétehet úgy egy fényképet, hogy arra nem kapott engedélyt attól, aki a képén szerepel. Ugyanaz a helyzet, mint a közösségi médiával: az alapcél helyes, de csökkenti a magánélet tiszteletben tartását.
A nap, amikor 2005-ben az orvosok azt mondták, veszélyben van a pályafutása egy lábsérülés miatt.
Nehéz nap volt. Pont akkor jött, amikor elkezdtem a pályafutásomat. Az volt az első igazán jó szezonom (megnyerte a Roland Garrost)... Mindig azt mondom, hogy az volt a karrierem legnehezebb pillanata. Sokkal nehezebb volt átélni, mint azóta bármit a térdemmel. Azzal a legsúlyosabb 2012-ben jött el, addigra nyertem 11 Grand Slam tornát, már nem tudom hány 1000-est, elértem dolgokat az életben – és itt most nem csak a teniszről beszélek – amikről álmodni sem mertem. Még ha abba is kellett volna hagynom, szerencsés lettem volna, hogy ilyen fantasztikus karrieren vagyok túl. A súlyos lábsérülésem még nagyon korán volt, és az egész pályafutásomat tette volna tönkre. Az sokkal durvább lett volna. Amikor az orvosok azt mondták, hogy lehet, soha többé nem játszhatok, megállás nélkül sírtam. Nem előttük, hanem amikor hazaértem. Ideges voltam, hogy soha többé nem élhetek a szenvedélyemnek.
A nap, amikor filmnézés közben sírt?
Pff, de én elképesztően sűrűn sírok filmnézés közben! Milyen filmek? Sok van. Könnyedén elsírom magam.
Akkor a nap, amikor a sport ríkatta meg?
Amikor 2009-ben Federer megnyerte a Roland Garros-t. Meghatott. Megérdemelte, hogy egy napon megnyerje ezt a tornát a sok elveszített döntő és elődöntő után, amit itt játszott. Megérdemelte, hogy mind a négy Grand Slamen győzzön. Értelemszerűen akkor is sírtam, amikor Spanyolország megnyerte a labdarúgó világbajnokságot Dél-Afrikában (ott volt a helyszínen).
A nap, amikor először játszott a Roland Garros centerpályáján?
Nem volt egyszerű. Nagyon nagy a tér a pálya körül, meg kell találnia az embernek a helyét. Nagyon könnyű elveszni. Ha még a szél is fúj, az kifejezetten meg tudja nehezíteni a dolgot. De szerintem a legnehezebb pálya az Arthur Ashe stadion Flashing Meadowsban. Ott még nagyobb a szél, mint Párizsban. Melbourne és Wimbledon zártabb, ott könnyebb játszani.
A nap, amikor hazudott egy sajtótájékoztatón?
Hazudni? Nem igazán szokásom. Néha nem árulok el dolgokat, az más (nevet). Megértem Gulbist, amikor azt mondja, a sajtótájékoztatóink laposak. Tiszteletben tartom a véleményét. Maximálisan. De én szeretem, ha valaki jól nevelt, ha van benne tisztelet. Persze ami jó nekem, az nem feltétlenül jó Önöknek. Szeretem a harcot, de csak a pályán, nem azon kívül. Ha nem becsüljük meg egymást, ha megy a "trashtalk", ha vannak szócsaták, ha valaki arrogáns, azt nem kedvelem. Ha valaki meg akarja mutatni, mennyire jó, azt a pályán tegye. Hogy előtte vagy utána lökje a show-t, köszönöm, abból nem kérek. Ha látom a 8-9 éves unokaöcséimet, hogy nem megfelelően ünnepelnek, hanem úgy, ahogyan azt egy profitól látták a televízióban, azon nem tudok nevetni.
A nap, amikor a legtöbbet veszítette pókeren?
Soha. Játszottam már pénzben, de sosem nagy összegben. Sosem veszítettem el az irányítást. Nem akarok kényszeresen nyerni. De azért nyerni akarok!

Két éve Djokovic és Nadal játszotta a finálét

Fotó: Eurosport

A nap, amikor leginkább félt egy meccs előtt?
(Sokáig gondolkodik). Félni? A 2012-es Roland Garrost mondanám. Az eső miatt? Djokovic miatt? Leginkább azért, mert három Grand Slam torna döntőjét veszítettem el vele szemben (Wimbledont és a US Opent 2011-ben, az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokságot ’12-ben). Az a Roland Garros döntő őrülten fontos volt. Nem sokat aludtam előtte éjszaka.
A nap, amikor a Roland Garros közönsége azt szerette volna, hogy veszítsen.
A 2009-es, Söderling elleni nyolcaddöntő nem volt kellemes. Főleg az, hogy érezted, az emberek a vereségedben reménykednek ott, ahol lenni szeretsz. A közönség nem azt akarta, hogy az ellenfelem nyerjen, hanem azt, hogy én veszítsek, és ez nem ugyanaz. Hogy megértem-e, miért viselkedtek így az emberek? Ez benne van a sportban. Néha elegük van abból, hogy mindig ugyanazt látják nyerni. Meg tudom érteni őket. Semmi különöset nem mondtam utána a sajtótájékoztatón, mert meggyőződésem, hogy nem a személyem ellen szólt. Inkább az ellen, amit képviseltem. Én sosem csináltam semmi rosszat (nevet). Persze mindet egybe véve a leginkább az fájt, hogy vereséget szenvedtem (az eddigi egyetlen alkalom volt itt). Nem az, ami körülötte történt. Elfogadtam, hogy kikaptam. Nincs vele gondom. Azóta folyamatosan jobb a kapcsolatom a Garros közönségével. Ha az utcán, vagy Disneylandben sétálok, azt érzem, hogy szeretnek Franciaországban.
Forrás: L'Équipe, Frédéric Bernès
Tokyo 2020 mixed doubles
Az olimpia legviccesebb díjátadóján Karatsev majdnem lenyúlta az aranyat
02/08/2021 00:18
Tokyo 2020
Miközben Zverev olimpiai aranyérmét ünnepelte, Khachanov ütőjén vezette le a frusztrációt
01/08/2021 19:53