Roger Federer neve is szerepel a május 2-án kezdődő madridi ATP 1000-es verseny előzetes nevezési listáján. Amennyiben Federer valóban pályára lép a madridi salakon, több mint egy évet követően rendeznek ismét olyan versenyt, ahol a Nagy Hármas, valamint a közvetlen trónkövetelők is megméretik magukat.
Miközben alig fújtuk ki magunkat a Miami teniszdömpinget követően, hogy aztán a Húsvét fáradalmait is kipihenve erőt gyűjtsünk a vasárnap kezdődő Monte Carló-i versenyre, joggal merülhet fel a kérdés, hogy mégis miért foglalkozunk már most, majd egy hónappal a start előtt Madriddal? A válasz nagyon egyszerű, hiszen, ha minden a tervek és a jelen állás szerint alakul, akkor a spanyol fővárosban az utóbbi bő egy évben deficitté váló sztárparádét láthatunk.
A világelső Novak Djokovic azt követően, hogy Melbourne-ben 9/9-re alakította döntős mérlegét, nem lépett pályára hivatalos mérkőzésen, a május végén rajtoló Roland Garros előtt pedig el kell kezdenie a formába lendülést salakon. Rafael Nadal szintén maximum a manacori akadémiája valamelyik salakos pályáján ütöget a Tstitsipas elleni ausztráliai veresége óta, hiszen sem Acapulcóban, sem Miamiban nem lépett pályára, mint ahogyan Djokovichoz hasonlóan ő sem indul el Monte Carlóban. Dominic Thiem számára egyelőre 2021 nem hasonlítható 2020 leállás előtti időszakához, Ausztráliában ugyanis korán búcsúzott, azt követően pedig sem Dohában, sem pedig főleg Dubaiban nem jött ki neki a lépés.
Tenisz
Venus Williams folytatni szeretné, 2023-ban is megcéloz néhány versenyt
3 ÓRÁJA

Novak Djokovic

Fotó: Getty Images

A fenti, többé-kevésbé tehát játékban lévő teniszezők tehát Thiem kivételével február közepe óta nem játszottak tétmérkőzést, és valljuk be, az osztrák közel-keleti mérkőzéseivel sincs sokkal beljebb riválisaihoz képest. Hozzájuk csatlakozik még Roger Federer, aki bár Dohában 24 óra alatt lejátszott hat szettet, Daniel Evans legyőzése után kikapott Nikoloz Basilashvilitől, korántsem vádolható azzal, hogy ne lenne szüksége tétmérkőzésekre. Az újabb visszatérésre pedig a jelek szerint ismét Madridot szemelte ki. Ismét, hiszen azok után, hogy 2017-ben és 2018-ban is kihagyta a teljes salakszezont, 2019-ben épp a spanyol fővárosban lépett újból pályára az általa legkevésbé kedvelt borításon, hogy aztán a Roland Garroson azért csak eljusson az elődöntőig.
A svájci legenda idei versenyprogramja igencsak homályos, csupán két biztosan és egyértelműen éles pont látszik benne: Wimbledon és az olimpia. A dohai visszatérés alkalmával azonban az is eldőlt, hogy Federer idén nem hagyja ki a salakszezont, hanem felhasználja azt, hogy némi meccsrutinnal segítse magát a hőn áhított füvespályás sikerekhez. Eddigi tizenkét madridi szereplése során három győzelem és két döntő mellett további három elődöntőt is fel tud mutatni, idegenül tehát aligha fog mozogni a Caja Magica salakján. Ráadásul, Federer nevéhez fűződik az az unikumnak számító bravúr, hogy három madridi győzelmét három különböző borításon érte el. 2006-os első sikere alkalmával a tornát még fedett keménypályán rendezték meg, amelyet 2009-ben cseréltek szabadtéri, salakos lebonyolításra. Az első, megváltozott körülmények között megrendezett tornát a svájci nyerte, a döntőben ráadásul az ekkor már négyszeres Roland Garros-bajnok Rafael Nadalt győzte le. 2012-ben aztán a szervezők álmodtak egy merészet, és a klasszikus vörös színű salakborítást kékre cserélték, kivívva ezzel a teljes mezőny értetlenségét és talán ellenszenvét is. Roger Federer mindenesetre ezt a tornát is behúzta, így aztán minden bizonnyal ő marad a madridi tenisztörténelem egyetlen játékosa, aki kék színű salakborításon tudott nyerni a Caja Magicában.

Roger Federer a madridi kék salakon Tomas Berdych-el

Fotó: Getty Images

A Madridra nevezettek előzetes listáját elnézve, és A Tanú c. kiváló magyar film örökbecsű megállapítását alapul véve kijelenthető, hogy “A nemzetközi teniszhelyzet egyre fokozódik”. A világranglista első tíz helyezettje ugyanis kivétel nélkül nevezett az év harmadik ATP 1000-es versenyére, biztosítva ezzel a lehető leginkább kiélezett, és várhatóan nagyon magas színvonalú tornát. A játékosok motivációja érhető: ki-ki pihenés vagy sérülésének kúrálását követően megpróbál még a Roland Garros előtt formába lendülni, nem beszélve a 2019-es megvédendő pontokról, vagy az akkori csekély termés jobbra, többre cseréléséről. Nézői szemmel csak reménykedni tudunk abban, hogy sem sérülés, sem egyéb körülmény nem kényszeríti majd egyikőjüket sem a tornától való távolmaradásra. Ebben az esetben ugyanis, a madridi versenyt követő római tornával együtt, kéthétnyi elsőosztályú salakpályás tenisz vezeti majd fel a borítás Grand Slam-tornáját.
Via tennismajors.com
Tokyo 2020
Tokió 2020: a Williams testvérek legszebb olimpiai pillanatai
4 ÓRÁJA
Tenisz
Figyelemzavar a teniszben: valós probléma vagy csak sumákolás?
13 ÓRÁJA