Egyre népszerűbb az adatelemzés a teniszezők körében is. Sokan ma már elképzelhetetlennek tartják a felkészülésüket a statisztikákból kinyert információk nélkül.


Rafael Nadal azért ennyire domináns salakon, mert fokozatosan felőrli az ellenfeleit a hosszú labdamenetekkel, igaz? Pedig nem, ez az állítás – legalábbis ma már – egyáltalán nem igaz. A statisztikák alapján a 13-szoros Roland Garros-győztes valójában épp a rövid labdamenetekben tud igazán dominánsan játszani. Remek példa erre a tavalyi döntő, amelyben karrierje egyik legjobb teljesítményét nyújtva, lemosta a pályáról a trónjára törő világelsőt.
Roland-Garros
Kezdődik a Roland Garros, Alcaraz esélyesként, Thiem szinte teljesen esélytelenül vág neki
12 ÓRÁJA
Nadal a 6:0, 6:2, 7:5-re megnyert találkozón 53 pontot nyert meg a legfeljebb négy ütésig tartó labdamenetekből, miközben Djokovic csak 25-ig jutott. Mindemellett a spanyol képes volt alacsonyan tartani a hibák számát (1), szintén alaposan felülmúlva szerb ellenfelét, aki a harmadik ütéseknél rengeteget rontott, szám szerint 16-ot. Fontos pontoknál nagy nyomást tudott ellenfelére gyakorolni, miközben relatíve kockázatmentes teniszt mutatott be.
Nem ront az ellenfelének túl hamar. Viszont a döntő fontosságú pontoknál nagyon feszes teniszre törekszik - mondta Raghavan Subramanian, az Infosys alelnöke.
Sok más sporthoz hasonlóan teniszben is kezd hangsúlyosabbá válik az adatelemzés, bár azt kár volna tagadni, még az út elején járnak e tekintetben. A modern analitika Billy Beane által vált ismertté, aki az amerikai baseball-ligában szereplő Oakland A’s általános igazgatójaként az adatokra támaszkodva kezdte összeállítani csapatát. Beane célja az volt, hogy kiszúrják az alulértékelt játékosokat, ezáltal ledolgozva az anyagiakból fakadó versenyhátrányukat.

Ons Jabeur

Fotó: Getty Images

Teniszben sokáig tartott, mire megjelent az igény az adatelemzésre, ám manapság sok játékos már ragaszkodik ahhoz, hogy ez is a felkészüléshez tartozzon. „Manapság nagyon fontosak a statisztikák” – mondta Ons Jabeur, aki minden mérkőzése után átnyálazza a fontosabb adatokat az edzőjével. „Nem gondolom, hogy van olyan játékos, aki nem él ezzel a lehetőséggel, mert az nyilvánvaló, hogy nagyon sokat segít nekünk.”
Gyakran a játékosok egészen másképp élnek meg bizonyos játékhelyzeteket, mint azt az adatok mutatják. Darren Cahillnek van is ezzel kapcsolatban egy története 2009-ből, amikor kísérleti jelleggel Roger Federer oldalán tűnt fel, nem sokkal a svájci öt szettben elveszített Ausztrál Open-döntője után. Cahill épp akkoriban kezdett el használni egy újfajta számítógépes modellt, amellyel elkezdték alaposabban megvizsgálni, milyen felfogásban játszott a svájci a nagy pontoknál.
„Ő azt mondta, hogy ’Nagyon agresszív voltam, kockáztattam az első fogadásoknál, hátha meg tudom találni a fonákját. Szerintem nem csináltam rosszul’” – idézte fel a történetet Cahill. „De aztán megnéztük a felvételeket, végigvettük a labdameneteket, megfigyeltük a pozícióját és az ütéseit. ’Azta, hát egy picit más, mint amire emlékeztem’” – kommentálta Federer a látottakat. Jabeur is egyetért abban, hogy a valóság gyakran különbözik a pályán átéltektől.
Van, amit egyszerűen nem látunk, van, amit máshogy mutat a statisztika, szóval örülök, hogy mi használjuk.
Wim Fisette számos klasszissal dolgozott már a pályafutása során, jelenleg épp Naomi Osaka felkészülését segíti. „Naomi soha nem dolgozott adatokkal korábban” – mondta Fissette a Roland Garros előtt. A belga szakember az egyik leghíresebb analitika-központú edző, igyekszik hasznos információkkal ellátni tanítványait, a nehézséget szerinte az jelenti, hogy ne tolja terhelje túl a játékosait az adatokkal, megtalálja a kellő egyensúlyt.

Naomi Osaka

Fotó: Getty Images

„Madridban a második mérkőzése után például kiderült, hogy amikor tenyerest üthetett a szerva után, 60%-ban megnyerte a pontokat. Ha viszont fonákra váltott, akkor ez visszaesett 42%-ra. Salakon ez teljesen logikus, Naomi számára azonban érdekes volt, amikor ezt a papíron is látta. Kemény pályán ez nyilván másképp van, a ritörnt követően tenyerest és fonákot is üthet, gyakran elég a ponthoz, ha meghúzza egy kicsit. Salakon ez másképp van."
Fissette azt mondta, a mérkőzések utáni elemzésekben csak két-három lényegi pontot szokott kiemelni az elemzésekből.
A statisztikák egyértelműek, minden ott van feketén-fehéren, nincs mit vitatni. A számok nem hazudnak. Megmutatják, hogy mire van szükség a fejlődés érdekében.
Forrás: Roland Garros

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Open Parc Auvergne-Rhône-Alpes Lyon
Cameron Norrie győzött a lyoni salakpályás férfi tenisztornán
12 ÓRÁJA
Open Parc Auvergne-Rhône-Alpes Lyon
Norrie Lyonban, Ruud Genfben, Kerber pedig Strasbourgban nyert tornát
13 ÓRÁJA