2021-ben még több versenyen alkalmazzák majd az élő sólyomszem-rendszert - írja a 

Tennis Majors

. A szaklap értesülései szerint valamennyi kemény pályás 1000-es tornán a technológia segítségével bíráskodnak majd, de kisebb ATP-tornákon és Wimbledonban is fontolgatják a rendszer alkalmazását. Sőt, ebben az idényben végleg megtörhet a salakos versenyek ellenállása is.


Kevés dolog tűnik annyira biztosnak a tenisz jövőjével kapcsolatban, minthogy a bíráskodás alapját - legalábbis a legtöbb fontos versenyen - az élő sólyomszem technológia képezi majd. Talán már nem is kell sokat várni, hogy ez legyen a megszokott és bevett eljárás a Grand Slam-tornákon és az ATP/WTA legfontosabb eseményein, a koronavírus terjedése elleni intézkedések között több helyütt találkozhattunk ezzel a megoldással. Minden jel arra utal, hogy a folyamat 2021-ben is folytatódni fog.
A Tennis Majors szaklap értesülései szerint valamennyi kemény pályás 1000-es versenyen technológiával fogják kiváltani a személyzetet, hogy ezzel is csökkentsék a vírus terjedésének kockázatát. A döntés nem előzmény nélküli, hiszen az előző évben számos tornán alkalmazták az élő sólyomszemet: elsőként a New York-i buborékban vetették be, egyedül a US Openre megnyitott Arthur Ashe és Louis Armstrong stadionokban dolgoztak vonalbírók. Azóta még kisebb versenyeken, például a szentpétervári és a bécsi 500-as tornán is alkalmazták a rendszert.
Wimbledon
Rafael Nadal brutálisan nagyott küzdött megint, sérülten is elődöntős
5 PERCE

Hagyományos sólyomszem-technológia Wimbledonban.

Fotó: Eurosport

Kevin Anderson, az ATP játékostanácsának tagja a lapnak elismerte, hogy a technológia egyre elterjedtebb lehet. "Tudunk erről, a játékostanácsban is szóba került. Azt nem tudom, hogy a testület hozott-e erről hivatalos döntést, de úgy hiszem, egyre elterjedtebb a dolog. Egyértelműen ebbe az irányba tartunk, úgy láttam, hogy Ausztrália is alkalmazni fogja az élő sólyomszemet. A rendszer nagyon-nagyon jól működik. Teljességgel kizárja a találgatásokat" - szögezte le a tanács elnöki székére pályázó Anderson.
"Ez a fajta automatizálódás világszerte zajlik, számos iparágban. Jelenleg pedig még nagyobb értelme van a bevezetésének. Azt mondanám, hogy a covid felgyorsítja a folyamatot, mert határozottan csökkenti az emberi kontaktok számát."

Djokovic támogatja, Nadal nem


Dacára annak, hogy az élő sólyomszem tovább csökkentené a vitatható szituációk számát, vannak a technológiának ellenzői is. Az egyik leggyakoribb ellenérv, hogy a rendszer általános bevezetésével azok a vonalbírók, akik jelenleg a teniszből élnek meg, tömegével veszítenék el az állásukat. Ráadásul a vezetőbírók utánpótlását is megnehezítené, a székbírók jelentős része ugyanis vonalbíróként kezdi a pályafutását, mielőtt továbbképezné magát. Rafael Nadal is a sólyomszem-szkeptikusok táborát erősíti.
"Személy szerint én inkább a vonalbírókat részesítem előnyben az itteni rendszerrel szemben. Ha arról kérdeznek, mit hozhat a jövő... Azt hiszem, teret engedhetünk a fejlődésnek, mivel a tenisz az elmúlt ötven évben a többi sportággal összehasonlítva nem változott sokat. Ez tény, de ezzel együtt sem hiszem, hogy így tudjuk a legjobban feljavítani a show-t. Lehetőségünk van a videóelemzésre, amit a kétséges helyzetekben le lehet hívni, és akkor ott vannak a két labdamenet között eltelt időt mutató órák is."
"Arra akarok kilyukadni, hogy még a végén csak a két játékos lehet a pályán - ez a technológia miatt már lehetséges. Ugyanakkor én látni szeretném a bírókat, hogy ott van az emberi tényező, ami még nagyobb értéket és eleganciát ad a sportnak"
a 20-szoros Grand Slam-bajnok.

Djokovic a bécsi tenisztornán.

Fotó: Eurosport

Novak Djokovic a technológia mellett tette le a voksát. Erről a világelső azután nyilatkozott, hogy a US Openen torkon találta az egyik bírót, amiért leléptették. "Most már van annyira fejlett a technológia, hogy egyszerűen nincs okunk pályán tartani a vonalbírókat" - hangsúlyozta. "Tisztelem a sport hagyományait és kultúráját, de amikor arról van szó, kik legyenek meccs közben a pályán, beleértve a vonalbírókat, nem látom be, hogy ebben a technológiailag fejlett érában miért ne lehetne mindenhol az, ami a cincinnati/New York-i verseny alatt."
"Megértem, hogy a technológia drága, ezért ez alapvetően egy gazdasági probléma és kérdés. Mégis azt érzem, hogy ebbe az irányba kell elindulnunk, és előbb vagy utóbb értelmét veszítik a vonalbírók" - magyarázta a szerb, hozzátéve, a labdaszedőkre viszont szükség van. "A labdaszedő gyerekek nyilván maradhatnak, de őszintén szólva a bírók helyét nem látom. Valaki talán el tudja mondani, mi értelmük van a sportág tradícióin kívül. Talán az is kisebb valószínűséggel fordulna elő, amit New Yorkban tettem."
Anderson is elismerte, hogy a sólyomrendszer alkalmazásával munkahelyek fognak megszűnni és a vezetőbírók utánpótlására is ki kell találni valamilyen alternatív megoldást. "Ez kétségtelenül helyes észrevétel. Olyasmi ez, amiről, gondolom, beszélgetni és gondolkozni fogunk, mert jelenleg talán nem tűnik sürgetőnek a kérdés, de nyilvánvaló, hogy sok sportágban nagyon is fontos dolog. Szóval biztos vagyok benne, hogy sokat fogunk még beszélni erről a változásról" - fogalmazott a dél-afrikai teniszező.

Salakon is tesztelnek?


A kemény pályás Grand Slamek és 1000-esek mellett az is terítéken van, hogy az ATP 500-as eseményeire és Wimbledonra is kiterjesszék. A füves pályás Grand Slamen mindig is büszkék voltak a hagyományaikra, ennek ellenére a technológia terén gyakran úttörőnek mutatkoztak. 2021 gyökeres változást hozhat a salakpályás versenyeken is. Ezen a borításon mindeddig kitartóan ellenálltak a sólyomszem-rendszernek, és az ítéleteket a vezetőbírók a nyomolvasás alapján bírálhatták felül, gyakran komoly vitákat kiváltva ezzel.
Itt lehet az ideje a challenge bevezetésének salakon | Eurosport
A Roland Garros, és az utólag a naptárba iktatott szardíniai ATP torna után kimondhatjuk, hogy véget ért a járvány által felforgatott versenynaptár salakszezonnak nevezhető része. Ahogy minden évben, idén is felmerült a challenge salakra történő bevezetésének kérdése, a koronavírus miatti változtatások következtében talán aktuálisabb a téma, mint valaha.
"Én 100%-ban támogatnám, hogy salakon is legyen sólyomszem" - nyilatkozta Dominic Thiem. "Azt gondolom, ez mindenki számára igazságos lenne. Úgy gondolom, ennek meg kellene történnie." Az osztrák klasszis kívánsága teljesülhet ebben az idényben, a Tennis Majors szerint ugyanis az elektronikus rendszert immáron hat salakos tornán fogják tesztelni: 1000-es, 500-as és 250-es eseményekről van szó. A rendszer üzemeltetőinek elsősorban azt kell bizonyítaniuk, hogy a technológia salakon is kellő pontossággal működik.
via Tennis Majors
Wimbledon
Igen, jól olvasod, Nick Kyrgios wimbledoni elődöntős
2 ÓRÁJA