A 2019-es US Open bajnok, Bianca Andreescu szerint a fiatal női teniszezők azért képesek rutintalanságuk ellenére is nagy tornákat nyerni, mert félelem nélkül játszanak. Ugyanakkor kiemelte, minden sikerért hálásnak kell lenniük, mert utána jön a neheze.

A US Openen két tinédzser, Emma Raducanu és Leylah Fernandez játszották a döntőt. Két évvel korábban az akkor 19 éves Bianca Andreescu első WTA-szezonjában lett Grand Slam-bajnok, Iga Swiatek pedig tavaly nyerte meg nagy meglepetésre 19 évesen a Roland Garrost. A fiatal teniszezők, rutintalanságuk ellenére, korábbi nagy eredmények nélkül is képesek Grand Slamet nyerni. Az Indian Wells-i torna mondhatni címvédője (tavaly elmaradt a verseny), Bianca Andreescu szerint a fiatal lányok nem félnek semmitől, ezért is olyan veszélyesek nagyobb tapasztalattal rendelkező ellenfeleikre.
„Fiatalok vagyunk, és nem is tudom, teljesen félelem nélkül játszunk manapság. Nem tudom, miért, őszintén szólva, de egyértelműen ez a helyzet” - válaszolta újságírói kérdésre Andreescu.
Tenisz
Emma Raducanu ma már népszerűbb a közösségi médiában, mint Djokovic vagy Osaka
10/10/2021 17:55
A kanadai teniszező hozzátette, az első nagy siker nem jelenti azt, hogy onnantól kezdve minden simán megy.
„Mindig hálásnak kell maradnod, még ha nagy sikert is érsz el, mert minden elveszhet egy pillanat alatt. Én rögtön a US Open után megsérültem, nagyon nehéz volt számomra. Úgy éreztem, nem élvezhettem ki eléggé.”

Bianca Andreescu

Fotó: Eurosport

Andreescu saját tapasztalatából azt tanácsolná a US Openen brillírozó Raducanunak és Fernandeznek, hogy ne engedjék túlságosan a fejükbe szállni a nagy eredményt.
A legnehezebb rész a csúcson maradni. Idén az volt a fő feladatom, hogy ne a múltba tekintsek, mert korábban gyakran tettem így, és ez romba döntött. Mindig azt mondtam, úgy akarok játszani, mint 2019-ben. Miért nem teniszezem úgy, mint korábban? Át kellett alakítanom a gondolkodásomat, és el kellett kezdenem a jelenre koncentrálni.
Indian Wellsben elszenvedett első körös vereségét követően a friss US Open-bajnok Emma Raducanu is kiemelte azt, hogy sok fiatal teniszező van feljövőben, szerinte ezáltal egymást is motiválják.
„Sok a fiatal teniszező, mindannyian nyomjuk előre a másikat. Ha látod, hogy egy másik tininek jól megy, benned is nagy a versenyszellem, jól akarsz tehát te is szerepelni. A női mezőny általánosságban is nagyon erős most. Magas a színvonal, és majdnem bárki győzhet egy adott tornán” - nyilatkozta a brit teniszező.

Emma Raducanu

Fotó: Getty Images

Iga Swiatek tavaly volt valamelyest abban a helyzetben, mint most Raducanu, és miután Andreescuval ellentétben őt elkerülték a sérülések, megtapasztalhatta, milyen, ha már nem kívülállóként, hanem topkiemeltként kell odaállni Grand Slam-tornára. Swiatek sokat lépett előre a ranglistán, beverekedte magát a top 5-be, Rómában 1000-es tornát nyert, de Grand Slam-tornán nem jutott el a végjátékig, Roland Garros negyeddöntője a legjobb eredménye az idén. Ki kell azonban emelni, hogy Swiatek az egyedüli női teniszező, aki mind a négy Grand Slam-tornán eljutott a nyolcaddöntőig 2021-ben, ez a stabil teljesítmény kifejezetten pozitív egy ilyen fiatal, új helyzetbe kerülő játékos esetében. A Roland Garros-bajnok többször elmondta, hogy szoknia kellett a változásokat, nemrég pedig arról beszélt, nem tett jót neki, hogy azt figyelte, mennyire elől áll a ranglistán.
Róma után rájöttem, hogy bekerülök a top 10-be, pályafutásom során először. Elkezdtem figyelni a ranglistát, és összehasonlítani magam másokkal, ami nem volt túl jó ötlet. Tudom, hogy hibáztam, de miután az egész évünk és a kiemeléseink a ranglistán alapulnak, nehéz figyelmen kívül hagyni.
A lengyel teniszező később rájött, hogy mindez elvonja a figyelmét, és az igazi motivációja nem a ranglistapontok gyűjtögetése, hanem a pályán meccseket nyerni. Hozzátette az is szokatlan számára, hogy a versenyek első fázisában nem nála magasabban rangsorolt játékosokkal játszik, hanem ő a kiemelt, akit le akarnak győzni.

Iga Swiatek

Fotó: Getty Images

„Eddig mindig én voltam a fiatalabb játékos az alacsonyabb ranglistával. A US Open első fordulóiban jöttem rá, hogy nehezebb elvárásokkal játszani, azzal az érzéssel, hogy nyerned kell, mert tisztában vagy vele, hogyan tudsz játszani” - nyilatkozta a lengyel.
Idézetek forrása: tennisworldusa.org, tennishead.net
BNP Paribas Open
A US Open-bajnok az elvárások közt is igyekszik megengedő lenni magával szemben
10/10/2021 11:19
BNP Paribas Open
A US Open győztese már az első körben kiesett Indian Wellsben
09/10/2021 08:08