Björn Borg forradalmasította és új szintre emelte a teniszt az 1970-es években. Összesen tizenegy Grand Slam-címet nyert pályafutása során, ötöt Wimbledonban. Az utolsót 40 évvel ezelőtt.


A svéd teniszisten, Björn Rune Borg 1956. június 6-án született Stockholmban, Rune és Margaretha Borg egyetlen gyermekeként. 
Szakértők és korábbi játékostársak minden idők egyik legprofibb sportolójának tartják. Tizenegy GS-trófeát nyert 1974 és 1981 között. Ötször győzött Wimbledonban, hatszor a Roland Garroson. Mindannyiszor a régi Donnay faütőjével. 
ATP Rome
Nadal két szoros szettben verte meg fiatal ellenfelét
9 ÓRA
Rendkívüli atletikussága és szívóssága felkeltette az akkori svéd Davis-kupa-kapitány, Lennart Bergelin figyelmét, aki hamarosan lehetőséget is adott neki a válogatottban. Borg meg is nyerte az első DK-meccsét mindössze 15 évesen a veterán új-zélandi Onny Parun ellen öt játszmában. Még ugyanebben az évben megszerezte a junior bajnoki címet Wimbledonban, a döntőben a brit Buster Mottram ellen aratott győzelmével. 
Az adogatása, a kétkezes fonákja, erőteljes alapütései és a röptéző készsége egészen kivételes volt, így aztán hamarosan elérkezett az idő, hogy a fiatal Borg a felnőtt élmezőnnyel is megmérkőzzön. Alig volt 18, amikor életében először győzött a Garroson, és csak idő kérdése volt, hogy megtanulja átvezetni játékát a párizsi salakról az All England Club tökéletesen karbantartott gyepére. 

Björn Borg

Fotó: Eurosport

Először 1976-ban emelhette magasba a trófeát Wimbledonban, ráadásul szettveszteség nélkül. A döntőben Ilie Nastasét győzte le 6:4, 6:2, 9:7 arányban. 
"Mi teniszezünk, ő meg valami mást játszik"
- mondta
Nastase
a verségét követően. 
Egy évvel később sikerült címet védenie, de csak, miután öt szettben két vállra fektette Jimmy Connorst a döntőben. Erzsébet királynő ebben az évben ünnepelte trónra lépésének 25. évfordulóját, a fiúk pedig alaposan kitettek magukért a fináléban. Borg végül 3:6, 6:2, 6:1, 5:7, 6:4 arányban győzött.
"Ha Connors tovább nyomta volna a hálójátékot, szerintem ő győzött volna"
- mondta Borg edzője,
Bergelin
a döntő után.
"Hibát követett el, amikor az alapvonalról próbálta megverni Borgot."
1978-ban is ők ketten játszották a döntőt, de a svéd ezúttal jóval simábban győzött. Borg makulátlanul adogatott és csodálatosan fogadott, és egy könnyed 6:2, 6:2, 6:3-mal megszerezte zsinórban a harmadik trófeáját. 
Bergelin alig tudta visszafogni magát, amikor a döntő után Borg teljesítményéről nyilatkozott. Elmondása szerint tanítványa játszott ennél már jobban néhány kevésbé fontos mérkőzésen, de ami a nagy meccsit illeti, ekkor volt a legjobb.
Borg a következő évben sem talált legyőzőre, igaz a döntőben meggyűlt a baja a nagy adogató Roscoe Tannerrel. Végül azonban kétszer is visszajött hátrányból, majd behúzta a döntő játszmát is. A balkezes Tanner 'mindent vagy semmit' alapon játszott ellene. Tisztában volt vele, hogy a tenisze fűre termett és alkalmas lehet arra, hogy megzavarja Borgot. A svéd azonban tudott újítani és 6:7, 6:1, 3:6, 6:3, 6:4 arányban győzött. 

Björn Borg

Fotó: Eurosport

"Komolyan úgy éreztem, hogy lehet esélyem Björn ellen, hisz korábban Philadelphiában le tudtam már őt győzni"
- mondta
Tanner
.
"Tudtam, hogy ha úgy játszok, ahogy tudok, főleg füvön, meglesznek az esélyeim. Salakon nyilván más érzésekkel léptem volna pályára ellene."
Borg azonban 32 (!) alkalommal ütött el az amerikai mellett azon a borús, szeles délutánon, ami végül meg is pecsételte a sorsát.
Az 1980-as döntőről, akik látták, mint minden idők egyik legnagyobb mérkőzéséről szoktak beszélni. Borg dominanciájának ekkor még nem lett vége, de az azért elmondható, hogy bizonyos szempontból ez volt számára a vég kezdete. A svéd ugyanis a döntőben a szemtelenül fiatal, ám piszokmód tehetséges John McEnroe ellen kellett, hogy pályára lépjen. 
Személyiségük különbözősége és a kezükben lévő tudás pazar döntőt sejtetett, és nem is okoztak csalódást. A svéd vezetett 2-1-re a szetteket tekintve, ekkor következett egy rövidítés, amely mint a tenisztörténelem egyik legfényesebb fejezete vonult be a történelemkönyvekbe. 
A rövidítésben lejátszottak 34 fantasztikus pontot, McEnroe hárított öt mérkőzéslabdát, mielőtt döntő játszmára mentette volna az összecsapást. Az amerikai 18-16-ra hozta a tie-breaket. 

Björn Borg

Fotó: Eurosport

A döntő szett sem volt akármi, Borgnak a legeslegjobb teniszére volt szüksége. Volt, hogy 19 adogató pontot nyert meg zsinórban, míg végül 1:6, 7:5, 6:3, 6:7, 8:6 arányban győzött, 3 óra és 53 percnyi játékot követően.
Egy évvel később a wimbledoni visszavágót McEnroe nyerte, megszakítva ezzel Borg korábban még sosem látott 41 meccses győzelmi sorozatát. Ez öt zsinórban megnyert trófeát jelentett az All England Clubban, plusz még hat győztes mérkőzést 1981-ből. 
Borg hivatalosan 1983-ban vonult vissza.
Sky Sports
ATP Rome
ATP Róma : Berrettini-Millman összefoglaló
10 ÓRA
WTA Rome
Nem sikerült jól a visszatérés, Serena Williams kikapott 1000. meccsén
11 ÓRA