Rafael Nadal minden idők egyik legnagyszerűbb döntőjében, elképesztő izgalmak közepette szerezte meg pályafutása 19. Grand Slam-győzelmét. Ami egyben azt is jelenti, egyetlen győzelem választja el Roger Federertől. A spanyol világsztár tisztában van azzal, nincs már sok ideje a profik között, azonban addig is mindent megtesz annak érdekében, hogy a maximumot kihozza karrierjéből.


Azt követően, hogy megnyerte a pénteki elődöntőt, Rafael Nadalt megkérdezték, mennyire motiválja az a lehetőség, hogy meghosszabbíthatja a Nagy Hármas lenyűgöző sorozatát a Grand Slam-tornákon. A kérdés jól láthatóan zavarba hozta egy kicsit. "Nincs szükségünk arra, hogy fenntartsuk ezt az érát. Lassan 15 éve itt vagyunk. Egy idő után, inkább hamarabb, mint később, ez is véget fog érni. 33 éves vagyok. Novak Djokovic 32. Roger Federer 38. Az óra nem áll meg, ez az élet rendje" - jegyezte meg a spanyol.
Jóslata kis híján valósággá vált, valószínűleg gyorsabban, mint azt várta és egészen bizonyosan korábban, mint azt remélte: a döntőben minden tudására szüksége volt a 23 éves Daniil Medvedev ellen. Nadal minden idők második leghosszabb US Open-döntőjében, ami egyben a saját leghosszabb mérkőzése volt ezen a tornán, ötjátszmás küzdelemben szerezte meg pályafutása 19. Grand Slam-trófeáját. 4 óra és 52 perc epikus küzdelem után, 7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 6:4-re gyűrte le a szívósan küzdő oroszt.
ATP Rome
Sonego maratoni, félbeszakított meccsen ütötte ki Thiemet
10 ÓRA
Ez azt jelenti, hogy a Grand Slamek számát illetően Nadalt egyetlen siker választja el Roger Federertől. Amennyiben a teste is megengedi, szinte biztosan nyer legalább egyet a Roland Garroson, ahol 93-2-es mérleggel és 12 serleggel rendelkezik, Nadalt azonban nem érdemes erről a sporttörténelmi küzdelemről kérdezni. Gyakran faggatják, minden idők legeredményesebb teniszezőjeként szeretne-e visszavonulni, mint ahogyan Tom Bradyt is állandóan arról kérdezik, mikor zárja már le a pályafutását.
Nadal alapvetően ugyanazt szokta válaszolni.
"Persze, hogy szeretném. Azonban akkor is nagyon jól fogok aludni, ha nem én nyerem a legtöbb Grand Slamet."
És talán az a legszerencsésebb, ha Nadal nem görcsöl rá a kérdésre. Amennyiben megtenné, valószínűleg lehetnének rémálmai Daniil Medvedev és a többi 25 éven aluli, Nick Kyrgios, Stefanos Tsitsipas és Sascha Zverev főszereplésével. A Nagy Hármas sok tekintetben hasonló helyzetben van, mint Serena Williams, aki a hétvégén kikapott a 19 éves Bianca Andreescutól a US Open-döntőben. Egyre komolyabb a fiatalok jelentette kihívás, és mindannyian szembesülnek azzal, mennyire nehéz győzni ebben a változó környezetben.

000_1CF25L.jpg

Fotó: Eurosport

Mindkét touron figyelemreméltó változás zajlik, amint épp Serena Williams és a Nagy Hármas dominanciáját ostromolják a fiatalok. Még mindig megtalálják az utat a győzelmekig, azonban - amint azt Williams és Federer megerősíthetik - egyre és egyre nehezebb a feladat. Williams a 2018 óta lejátszott hat Grand Slam-tornáján négyszer döntőbe jutott, azonban mindet elveszítette. Federer pedig az utóbbi időben elszenvedett pár igen fájdalmas vereséget azóta, hogy 2018-ban megnyerte az Ausztrál Opent.
Amikor Medvedevet arról kérdezték, felgyorsult-e a változás üteme a korábbiakhoz képest, az orosz kitérő választ adott, mondván, a találgatást inkább a szakértőkre bízná. Egy dolgot azért leszögezett. "Csak azt mondhatom, biztos vagyok benne, hogy mindannyian mindent beleadunk, hogy létrejöjjön ez a változás. Nagyon kemény a feladat, mert ezek a srácok kiválóan teniszeznek. Nem tudom, mi mást mondhatnék. Zseniálisan játszanak. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, ami néha elegendő" - nyilatkozta.
Ez a változás talán lassú folyamat, azonban láthatóan zajlik. Medvedev ebben az évben kétszer verte Djokovicot, kiejtette Stan Wawrinkát, egy másik harmincas éveiben járó Grand Slam-bajnokot a US Openen. Tsitsipas legyőzte Roger Federert az Ausztrál Openen, míg Zverev mérlege 3-3 a svájci ellen. Az észak-amerikai kemény pályás szezonban és a döntőben mutatott teljesítménye után egyértelműen kijelenthető, hogy Medvedev vezeti a lázadók csoportját. Lenyűgöző, 20-2-es mérleggel, három döntővel és a cincinnati győzelemmel menetelt a US Open végéig.

033_6004896_5d760a97a9c4d.jpg

Fotó: Eurosport

Pedig a verseny elején még úgy tűnt, a kőkemény terhelést követően Medvedevnek extrán nehéz dolga lehet eljutni a második hét végéig. Nadal ellen azonban nem mutatta a fáradtság jeleit, amint a sokszor szemmel is nehezen követhető, végeláthatatlan hosszúságú alapvonal-csatákban gyűrték egymást. Talán csak a legvégén mutatkozott meg rajta a kimerültség, ami épp annyira volt mentális mint fizikális. Az azonban még így is feltűnő volt, mennyire fegyelmezett és érzelmileg kontrollált a tenisze.
"Lenyűgöző éve van Medvedevnek"
- mondta
Nadal.
"Nagyon nagy jövő áll előtte, ebben komolyan hiszek. Képes Grand Slam-tornákat nyerni, akár többet is."
Medvedev ígéretes játékosként érkezett New Yorkba, és úgy távozott, hogy ő lehet az, aki a legnagyobb eséllyel megtörheti a Nagy Hármas sorozatát Grand Slameken is. Federer és Djokovic jelzésértékű vereséggel búcsúzott (a szerb vállsérülés miatt lelépett a negyedik fordulóban), egyedül Nadal maradt versenyben a végéig. Akinek talán már a végéhez közelít a pályafutása, számára azonban ez az év is az újjáéledésé volt. Csak úgy áradt belőle az önbizalom és az energia, lábai épp oly frissek voltak, mint korábban. 

000_1K48HB.jpg

Fotó: Eurosport

Még a jellegzetes, ujjatlan pólókhoz is visszatért. "Újra fiatalnak érzem tőle magam" - mondta John McEnroe-nak. Négy Grand Slamből kettőt megnyert, épp annyit, mint Djokovic. Utóbbi még vezeti a világranglistát, de Nadal jó eséllyel megelőzheti őt az év végéig. A díjátadó ceremónián az USTA levetített egy videót a spanyol eredményeiről. Érzelmesen figyelte, talán a búcsú közelsége is megérintette. "Egyre öregebbek vagyunk" - mondta. "Ami bizonyos értelemben jó dolog."
Utána azt mondta, a videó emlékeztette azokra a megpróbáltatásokra, amelyeken keresztül ment, ezért is különleges számára, hogy még ezen a szinten lehet. Úgy hangzott, mint aki pontosan tisztában van azzal, hogy a napjai meg vannak számlálva, ám elkötelezett, hogy azokból kihozza a legtöbbet. Vasárnap este ez egyértelműen sikerült neki New Yorkban. Amikor a döntősök kezet fogtak a hálónál, Nadal fantasztikus játékosnak nevezte Medvedevet. "Lényegében én is azt mondtam neki, hogy fantasztikus" - mondta mosolyogva az orosz.
Egy dologban mindenképp különbözik ez a két fantasztikus játékos: az egyik útja már a végéhez közeledik, a másiké pedig épp most kezdődik.
via ESPN
ATP Rome
A madridi bajnok lesz Nadal ellenfele a római negyeddöntőben
11 ÓRA
ATP Rome
ATP Róma: Zverev - Nishikori összefoglaló
11 ÓRA