Kevés olyan testvérpár volt a férfi tenisz történetében, amelynek mindkét tagja jelentős pályafutást futott be a profik között, és még kevesebben voltak, akik versenyt is nyertek. A Cerúndolo testvérek közül Juan Manuel ezt már kipipálhatta, és Francisco sem járt messze ettől a bravúrtól. Érdemes lesz figyelni rájuk, mert akár elit társaságba is kerülhetnek. 


Egy héttel ezelőtt a Cerúndolo testvérek azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy mindketten feljutottak a Córdoba Open főtáblájára, ott ráadásul sikerrel vették az első akadályokat. A testvérpár fiatalabb tagja, Juan Manuel - aki karrierje során először szerepelt ATP-torna főtábláján - csodálatos hetet zárt, hiszen egészen a döntőig menetelt, ahol Albert Ramos-Vinolast legyőzve bajnok lett. Ezzel ő lett a férfi tenisz történetének első játékosa, aki tornagyőzelemmel debütált az ATP Tour mezőnyében.
Éppen történelmet ír egy balkezes argentin tinédzser - jó lesz vigyázni! | Eurosport
Nagyon komoly történeteket, meglepő meneteléseket hozott a február a férfi teniszben. Előbb jött Aslan Karatsev , aki első Grand Slam-főtáblás szereplése alkalmával rögtön az elődöntőig jutott az Ausztrál Openen, erre a hihetetlen bravúrra egyébként korábban még soha senki nem volt képes. Most pedig itt egy új fiatal tehetség, az argentin Juan Manuel Cerúndolo.
Australian Open
Chris Evert – „Fogadnék is rá, hogy Ash Bartynak meglesz a karrier Grand Slam” – Legends’ Voice
3 PERCE
Amikor azt gondoltuk, ez a történet már nem is lehetne szebb, az Argentina Openen is volt oka büszkeségre a Cerúndolo családnak. Juan Manuel ugyan korán kiesett - nem is csoda, hiszen kicsivel több mint egy hét alatt a kilencedik meccsét játszotta le - Franciscónak viszont kijött a lépés. Olyannyira, hogy szinte kottára lemásolta a tesó egy héttel korábbi bravúrját: előbb sikerrel vette a három fordulós kvalifikációt, majd ezt követően ő is döntőbe jutott, ott viszont már nem bírt Diego Schwartzmannal
ATP-tornagyőztes testvérekTim Gullikson (4) és Tom Gullikson (1)Gene Mayer (14) és Sandy Mayer (12)John McEnroe (77) és Patrick McEnroe (1)Adriano Panatta (10) és Claudio Panatta (1)Emilio Sanchez (15) és Javier Sanchez (4)Alexander Zverev (13) és Mischa Zverev (1)
Amennyiben Francisco - egy héttel testvére sikerét követően - megnyerte volna a tornát, történelmet írtak volna, az ATP Tour történetében ugyanis soha nem fordult még elő olyasmi, hogy egymást követő héten nyertek volna testvérek versenyt. Ezen apropóból a Tennis Majors összegyűjtötte azokat a testvérpárokat, akik jelenleg is aktívak a Touron, és elméletben feliratkozhatnak még a listára. 

Stefanos és Petros Tsitsipas


Az, hogy a görög tenisz felkerült a térképre, elsősorban a Tsitsipas családnak köszönhető, leginkább Stefanosnak. A 22 éves tehetség stabil top 10-es játékosnak számít, és azon dolgozik, hogy Grand Slam-tornákon is stabilizálja a helyét a legjobbak között. Közben viszont nem ő az egyetlen teniszező a családban, ott van még a bátyja árnyékából kitűnni szándékozó Petros is, aki jelenleg 967. a ranglistán. A most 20 éves játékos párosban feltűnt már Stefanos oldalán, Rotterdamban nyertek is meccset.

Andy és Jamie Murray


Mindketten többszörös Grand Slam-bajnokok és korábbi világelsők, igaz, nem teljesen ugyanabban a sportágban, legalábbis mezőnyben. Miközben Andy az egyesek között ért el kimagasló sikereket, a nála két évvel idősebb Jamie a párosoknál halmozta a trófeákat: kettőt férfiak között, ötöt vegyes párosban. 2016-ban egyébként Jamie lett a brit tenisz első világelsője, néhány hónappal megelőzve az egyéni rangsor élére álló testvérét. Ezzel egyébként ők lettek az első testvérpár, amelyik egyszerre vezette az egyéni és a páros ranglistát.

Ryan és Christian Harrison


Kettejük közül Ryan futotta be a nagyobb karriert, aki 2017-ben top 50-ben volt az egyéni ranglistán, a párosok között pedig a top 20-at is elcsípte. Vele szemben Christiannak a 198. volt a legjobb helyezése a rangsorban, és nem bizonyult sokkal eredményesebbnek a párosok között sem. Grand Slameken azért összeálltak időnként, és nem lehet azt mondani, hogy reménytelenül teljesítettek, két alkalommal negyeddöntőig jutottak. Idén januárban pedig a Delray Beach Openen lejátszották első közös döntőjüket is.

Alexander és Mischa Zverev


Egyéni karriert figyelembe véve ők a legsikeresebbek a listán szereplő testvérek közül. Alexander jelenleg is top 10-es játékos, az egyéni legjobbja a 3. hely, és immáron Grand Slam-döntősnek is mondhatja magát. A szerva-röpte játékával ismertté vált Mischa kevésbé tehetséges öccsénél, de azért így is szép karriert futott be, 2017-ben negyeddöntős volt az Ausztrál Openen (ahol legyőzte Andy Murray-t), 2018-ban pedig megnyerte az eastbourne-i versenyt. Mostanság sok időt tölt a tesó felfelé ívelő pályafutásának menedzselésével.

Ken és Neal Skupski


Egyéniben egyikük sem bizonyult különösebben eredményesnek - ezen a téren az 527. helyig jutó Ken a jobb - így inkább a párosra koncentráltak. Gyakran egymás oldalán indultak és indulnak a mai napig, két versenyt meg is nyertek együtt: Montpellier-ben és Budapesten gyűjtötték be a trófeát. A testvérénél hat évvel fiatalabb Neal pályafutása valamivel eredményesebbnek tekinthető, ő volt már 26. is a világranglistán, míg Kennek a 44. volt a legjobbja. Igaz viszont, hogy tornagyőzelmekben egyelőre 5-4-re vezet az idősebb Skupski.

Elias és Mikael Ymer


Az etióp gyökerekkel rendelkező, de már Svédországban született Ymer testvérek viszonylag régóta próbálkoznak a profik között. Elias nevével ismerkedhetett meg hamarabb a közönség, amikor 2015-ben valamennyi Grand Slam-tornán felkvalizta magát a főtáblára. Fejlődését sorozatos sérülései megakasztották, így testvére, Mikael szép lassan megelőzte a sorban. Ő jelenleg 94. a ranglistán, de volt már 67. is, így az utóbbi években rendszeres szereplője volt a Grand Slameknek. 2016-ban Stockholmban egymás oldalán nyertek párosban.

Novak, Djordje és Marko Djokovic


Novak Djokovic nevével már mindenki találkozott, de az talán kevésbé ismert, hogy a testvérei közül ketten is próbálkoztak profi teniszkarrier beindításával. Természetesen a nagy testvér sikereit a már visszavonult Djordje és a hivatalosan még aktív Marko sem tudta megközelíteni. Közülük Marko volt eredményesebb, aki ATP-szinten négy meccsből egyet sem tudott megnyerni, és az 571. hely a legjobbja karrierje során. Djordjénak valamivel szerényebb az eredménylistája: ATP-szinten soha nem teniszezett, és 1463. helyig jutott a ranglistán.

Jürgen és Gerald Melzer


Dominic Thiem feltűnéséig Jürgen Melzer cipelte a hátán az osztrák teniszt. 2011-ben sikerült betörnie a top 10-be, ám legnagyobb sikerét a Roland Garroson érte el, ahol 2010-ben elődöntőt játszott. Eredményes volt a párosok között is, Wimbledonban kettő (egyet vegyes párosban), a US Openen egy címet szerzett. Kiváló teniszező volt az öccse, Gerald is: bár a testvére jóval nagyobb sikereket ért el, neki is sikerült a 68. helyig eljutnia a ranglistán, főleg Challenger-tornákon elért győzelmeinek köszönhetően.

Dominic és Moritz Thiem


Bizony, az utóbbi években a világ egyik legjobb játékosává érő Dominic Thiemnek is van egy fiatal testvére, aki a profik között próbálkozik. Igaz, egyelőre inkább kevesebb, mint több sikerrel: 2021 márciusáig bezárólag hivatalosan 5000 dollárt teniszezett össze, és soha nem szerepelt ATP-szintű versenyen. Ami azt illeti: top 500-as játékos elleni győzelme sincs a most 21 éves Moritznak. Ha eredményességben nem is hasonlítanak egymásra, a stílusuk alapján le sem tagadhatnák, hogy testvérek.

Marcel és Gerard Granollers


Marcel egyéniben és párosban egyaránt remek karriert tudhat maga mögött. Az egyesek között négy tornagyőzelem és a top 20 jelentette a csúcsot, emellett a Roland Garroson háromszor is nyolcaddöntőbe jutott. Ezzel párhuzamosan a világ legjobb párosjátékosai között tartják számon, habár Grand Slamen a három lejátszott döntő ellenére még várat magára a győzelem. A nála két évvel fiatalabb Gerard egyéniben nem tudta áttörni a 200-as határt, a párosoknál pedig a 92. volt a karrierje legjobb helyezése. 
via Tennis Majors
Australian Open
Még mindig nem kerek a történet Djokovic időutazó PCR-tesztjei körül
3 ÓRÁJA
Australian Open
Tsitsipas ezt a válogatást simán megnyerte, bár Berrettini nyesése is különdíjat érdemelne
4 ÓRÁJA