Jannik Sinner tehetsége megkérdőjelezhetetlen. Játékostársak, elemzők és rajongók egybehangzóan gondolják úgy, hogy csupán idő kérdése, hogy ott legyen a legjobbak között. Elsősorban a feje, a mentalitása az, ami a tizenkilenc éves tehetséget kiemeli a többi ügyes fiatal közül.


Az erős fej nem feltétlenül elvárható olyasvalakitől, aki fél évvel azután született, hogy Roger Federer megszerezte első tornagyőzelmét. Sinner mégis sokkal inkább úgy beszél, mint egy sportpszichológus, semmint egy feltörekvő, szép reményű tenisztehetség.
"Minden egyes nap leckék sorozatával szembesülsz, így aztán minden nap tanulhatsz valamit"
- mondta
Sinner
.
"Ha elég okos vagy, folyamatosan bővítheted a tapasztalataid, az ismereteid."
Tenisz
Még a bíró sem tudta megállítani a mexikói hullámot Zverevék meccsén
11 PERCE
A legtöbb fiatalnak időbe telik, mire hozzászokik a profi teniszezők életéhez, az olasz azonban már 18 évesen meg tudta nyerni a 21 éven aluliak számára kiírt NextGen-vb-t. Ekkor könnyű lett volna beleragadnia a gyors siker okozta dicséretözönbe, és hosszasan tapicskolni az elismerésáradatban, őt azonban csak az érdekelte, hogy a fejlődése gördülékenyen folytatódjon tovább. 
Éppen ez az oka annak, hogy 2020-ban nem következett semmiféle visszaesés. Sőt, az olasz a járvány miatt megkurtított szezonban a 78. helyről a 37.-ig jött előre a világranglistán. Ehhez fogható előretörést a top 50-ben lévők közül senki sem tudott végrehajtani.  
Jannik Sinner: 500-on kívülről a NextGen-trófeáig | Eurosport
Jannik Sinner hatalmas utat járt be 2019-ben. A szezon elején még kívül volt az 500-on a világranglistán, szombat este pedig már döntőt játszott a NextGen-világbajnokságon. Nem is akárhogy, hisz lehengerlő tenisszel legyőzte a tavaly is döntős, idén pedig három tornát is megnyerő Alex de Minaurt.
Sinner csak arra összpontosított, hogy minden egyes nap kihozza magából a lehető legtöbbet, és ez jól láthatóan kifizetődött a számára.
"A teniszben sosem tudhatod, hogy aznap hogy érzed majd magad a pályán. Ez a dolgok vicces része. Az oké, hogy fizikálisan és mentálisan is fejlődtem, azonban vannak napok, amikor semmi nem jön össze a pályán, és ilyenkor el kell fogadnod, hogy az ellenfeled jobb nálad. Fizikálisan mindenképpen jobb vagyok, az ütéseim is egyre erősebbek. Amiben a legtöbbet kell előrelépnem, hogy csökkentsem a ki nem kényszerített hibáim számát."
Sinner viszonya a vereséghez nem mindennapi. Úgy áll a meccsekhez, hogy akár nyer, akár veszít, az az egy biztos, hogy tanul valamit. Ez mindenképpen dicséretes mentalitás egy olyan valakitől, aki nem egész három éve játszotta az első profi mérkőzését. Talán hihetetlenül hangzik, de 2018-ban a 18 tornája közül csak háromszor jutott túl a második fordulón. 
"Folyamatosan nehéz helyzetbe hozom magam. Amikor fiatal voltam, próbálkoztam a Future-tornákkal, és elvesztettem baromi sok első körös meccset. De ott maradtam, együtt edzettem a nálam jobbakkal, és próbáltam minden egyes nap fejlődni valamiben. Nem volt könnyű, mert ugye mindenki győzni akar, és lehet, hogy egy kicsit rosszabbul játszol, mint az ellenfeled, de valahogy meg kell találnod az utat a győzelemhez."
Jannik Sinner nagyratörő tervei: a US Opent nyerné, Federert Wimbledonban verné | Eurosport
A várakozásoknak megfelelően a többi sportág mellett a profi tenisz nagyböjtje is tovább tart, hiszen a mögöttünk hagyott héten eldőlt, hogy a második világháború óta először, idén nem rendezik meg a wimbledoni Grand Slam-tornát. Az ATP továbbá bejelentette, hogy a teljes füvespályás szezon valamennyi versenyét törli, így legalább július közepéig továbbra is profi tenisz nélkül maradnak a sportág rajongói .
Egyik edzője az a Riccardo Piatti, aki korábban Ivan Ljubicic, Richard Gasquet, Milos Raonic és Novak Djokovic felkészülését is segítette.
"Számomra mindig is fontos volt, hogy ne csak eddzem, hanem neveljem is a tanítványaimat"
- mondta
Piatti
.
"Ezek a játékosok mind nagyon jók, és már akkor is azok voltak, amikor hozzám kerültek. Mindig arra van szükség, hogy olyan utasításokat adjak, amivel kihozom belőlük azt, ami már amúgy is bennük van. Jannik nagyon fiatal volt még, amikor elkezdtünk együtt dolgozni, rengeteget kellett tanulnia. Minél jobb egy játékos, annál inkább szüksége van valakire, aki utat mutat a számára."
Sinner negyeddöntős volt tavaly a Roland Garroson. Ő a legfiatalabb teniszező, aki eljutott a legjobb nyolcig Párizsban azóta, hogy Djokovic ezt megtette 2006-ban. Az olaszra nem a megnyert meccsei voltak a legnagyobb hatással, hanem a Rafael Nadaltól elszenvedett veresége a negyeddöntőben. A spanyol három játszmában megverte őt, azonban az első kettőben komoly ellenfél tudott lenni a számára.
"Rafa ellen egyetlen egy meccs alatt rengeteg olyan dolog történt, amikből tanulhattam. Minden nap egy lehetőség a tanulásra."

Jannik Sinner

Fotó: Eurosport

Egy hónappal később Sinner megnyerte élete első ATP-tornáját Szófiában. 
"Egy győzelem nyilván nagyon sokat jelent. Folyamatosan dolgozol, iszonyú fáradt vagy, amikor végre ágyba kerülsz. Mindezt a győzelmekért. Bíznod kell abban, hogy jó úton jársz, másképp nem megy. Vannak jobb és rosszabb időszakok, de dolgozni kell, csak ez számít."
Sinner valószínűleg ezért tart ott, ahol. Járja az utat, amit járnia kell, és dolgozik. A siker pedig csak következmény. 
ATP Tour
Roland-Garros
Victoria Azarenka - Jil Teichmann - Roland-Garros
17 PERCE
Roland Garros
Bondár Annáék játék nélkül jutottak tovább párosban, Gálfi Dalmáék ellen játszanak legközelebb
21 PERCE