Auger-Aliassime nagy példaképét, Roger Federert búcsúztatta a hallei 500-as ATP-torna második fordulójában. A 20 éves teniszező egy gyengébb salakszezon után füvön jóval erősebben kezdett.

Áprilisban eléggé váratlanul érkezett a hír, hogy Rafael Nadal edző-nagybátyja, Toni Nadal is szerepet kap Auger-Aliassime felkészítésében. Ennek ellenére a salakszezonban nem igazán jöttek az eredmények, a kanadai teniszező alig nyert mérkőzést, összesen négyszer hagyta el győztesen a pályát, általában az első forduló jelentette számára a végállomást leggyengébb borításán. Füvön viszont újra erőre kapott, eddig mindössze egyetlen mérkőzést veszített, a stuttgarti döntőben Marin Cilictől kapott ki.
Ezen a héten Halléban vitézkedik a kanadai, ott van a torna elődöntőjében, és pályafutása egyik legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy legyőzte Federert, mindezt a svájci legenda egyik kedvenc tornáján tette meg. Auger-Aliassime gyermekkori példaképe Federer, így plusz töltettel bírt számára, hogy felülmúlta a nyolcszoros wimbledoni bajnokot, aki eddig 10 alkalommal nyert Halléban.
Wimbledon
Nadal elindul a naptári Grand Slamért, Balázs Attila korábbi elődöntős ellen lép pályára
28/06/2022 05:03
„Sokat jelent, hogy megvertem Rogert Halléban, füvön. Nagyszerű győzelem, melyet egész életem során magammal hordok. Jó, hogy nyertem, de szeretnék még tovább jutni Halléban” - mondta el Federer kiejtése után a kanadai.
Nagy megtiszteltetés ellene játszani, mielőtt visszavonulna, és az, hogy legyőztem, egy olyan hihetetlen élmény, amit mindig őrizgetni fogok.
Auger-Aliassime kifejezetten kedveli a füves borítást, tavalyról természetesen nincsenek tapasztalatai, de 2019-ben, első füves pályás szezonjában a felnőttek között 9-3-as mérleggel zárt 18 évesen, és Wimbledonban is eljutott a harmadik fordulóig. Idén eddigi hét mérkőzéséből hatot megnyert, egyedül a stuttgarti döntőben kapott ki, de ez talán a finálékkal kapcsolatos problémáinak is betudható.

A kanadai tehetség legyőzte Federert

„Azt hiszem, a füves pálya fekszik a játékomnak. Két évvel ezelőtt sikeres voltam rajta, és úgy érzem, a jövőben képes leszek jól játszani ezen a borításon. Ez egy olyan borítás, ahol, ha agresszív vagy, belépsz a pályára és jó szervád van, mint nekem, feljöhetsz a hálóhoz. Általában megvan a lehetőséged, hogy jól teniszezz, úgyhogy összességében szeretem a játékot füvön” - idézi a kanadait az ATP honlapja.
A 20 éves teniszező Wimbledonban is reménykedhet egy jobb eredményben. Elmondása alapján számtalan alkalommal megnézte a legendás 2008-as finálét, mikor Federer 2:0-ás szetthátrányból visszajött Nadal ellen, majd 4 óra 48 perces csatában a spanyol behúzta a mérkőzést, és először nyerte meg Wimbledont pályafutása során. Auger-Aliassime ekkor nyolc éves volt, és Kanadában ülte végig a találkozót. A meccset megszerezte DVD-n, így újra és újra lepörgette, kis idő múlva már kívülről fújta, épp mi következik, mikor ki nyeri a pontot. Ha pár trükköt is ellesett a két szenzációs teniszt bemutató klasszistól, azzal jócskán megnövekednének esélyei egy wimbledoni menetelésre.

Felix Auger-Aliassime

Fotó: Eurosport

Wimbledon mellett persze más céljai is lehetnek a füves szezonban a kanadainak. Auger-Aliassime 20 éves korára nyolc alkalommal jutott el ATP-torna fináléjába, ami nem rossz szám, hiszen összehasonlításképp, Medvedev 25, Tsitsipas 22 évesen egyaránt 17 döntőnél jár. Az azonban eléggé aggasztó Auger-Aliassime számára, hogy a nyolcból egyetlen finálét sem tudott megnyerni. Halléban lesz lehetősége ezen változtatni, de először Ugo Humbertnél kell jobbnak bizonyulnia az elődöntőben. A balkezes francia szintén kiválóan teniszezik füvön, múlt héten Stuttgartban Auger-Aliassime azonban két tie-breakes szettben le tudta győzni őt.

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Wimbledon
Wimbledon, 2022: 5 játékos, aki meggyőző formát mutatott a füves versenyeken
20/06/2022 12:45
Terra Wortmann Open
Hurkacz és Kyrgios csatlakozott Medvedevhez és Ottéhoz
17/06/2022 18:22