Roger Federerről sok mindent tudunk. Tudjuk, hogy ő a valaha élt egyik legnagyobb teniszező, az egyik legjobban kereső sportoló a világon, és azt is, hogy lassan 40 éves lesz.

Tudjuk, hogy már több, mint 20 éve profi, és hogy 20 Grand Slam-címet szerzett kivételesen sikeres pályafutása során. Tudjuk azt is, hogy a koronaívrus-járvány sújtotta időszakban átesett két térdműtéten, és hogy szeretne még legalább egy major-trófeát nyerni.
Sőt, néhány hete azt is tudjuk, hogy ő lett Svájc turisztikai nagykövete. Ebbéli minőségében pedig megpróbálja rávenni az embereket, hogy utazzanak az ő csodálatosan szép hazájába. A legtöbbünknél alighanem sikerrel járna, Robert de Niro azonban egész egyszerűen lepattintja őt egy reklámfilmben.
Roland-Garros
Minden, amit a 2022-es Roland Garrosról tudni kell!
21/05/2022 15:48

A kérdések kérdése

Sok kérdést feltettek neki a pályafutása alatt, de van egy, melyet az elmúlt 12 évben gyakorlatilag folyamatosan megkap. Azóta, hogy 2009-ben megverte Robin Söderlinget a Garros döntőjében, azaz amióta teljesítette a karrier Grand Slamet. Amikor ő ezt elérte, még csak a hatodik férfi teniszező volt, akinek ez sikerült.
De megtalálták ezzel a kérdéssel nem sokkal később is, miután feleségül vette kedvesét, Mirka Vavrinecet. Aztán akkor is, amikor megszülettek a lányai, meg persze akkor is, amikor a fiai. Nyilván még nagyobb erővel jött a kérdés a 2016-os, első térdműtétét követően, ahogy természetesen tavaly is, amikor újabb két beavatkozáson is átesett.
Gyarlóság, de mindannyian tudni akarjuk, mikor és hogyan lesz ennek a fantasztikus pályafutásnak vége. Hogy vajon ez lesz-e az az év, amikor végleg leteszi az ütőjét.
Federernek azonban nincs konkrét válasza.
„Nagyon jól elvagyok azzal, ahol most a karrierem, az életem tart” – mondta Federer. „Persze tudom, hogy ez az a pillanat, az utolsó nagy lehetőség, amikor alkothatok még valami igazán nagyot.”
2018 februárjában, 36 évesen és 195 naposan ő lett minden idők legidősebb világelsője. Egészen elképesztő, hogy 14 évvel korábban, 2004-ben lett ranglistavezető először, azok után, hogy az Ausztrál Open döntőjében legyőzte Marat Safint.

Safin és Federer a 2004-es Ausztrál Openen

Fotó: AFP

Világelső már bizonyosan nem lesz, de a nagy dobás, amiről beszélt, a rajongói legmerészebb álma, az még teljesíthető. Ki tudja, ha megcsinálná, talán soha többé nem kellene feltenni a 12 éve folyton felmerülő kérdést.

A megkerülhetetlen írás

Tárgyaltuk már ezen az oldalon, hogy David Foster Wallace tollából született minden idők talán legfontosabb teniszes írása, mely a The New York Times hasábjain jelent meg 2006-ban, és melynek a magyar változatátSipos Balázsnak köszönhetően olvashatjuk.
Az már önmagában is szép és sokatmondó, hogy korának egyik legnagyobb hatású szerzője papírra vetett egy írást minden idők egyik legnagyobb teniszezőjéről Roger Federer mint vallási élmény címmel. Az igazán extra azonban a dologban az, hogy ezzel gyakorlatilag fölöslegessé tett minden további cikket, melyek a svájci zsenialitását, esztétikai megismételhetetlenségét tárgyalták volna. És ne feledjük, Federer akkor még csak 25 éves volt.
„Ma is emlékszem a beszélgetésre, amelyre egy füves pálya melletti irodában került sor” – mondta Federer. „Egy fél órát dumáltunk, és úgy jöttem el, hogy nem tudtam, mit gondoljak. Hogy ez lesz vajon minden idők legrosszabb cikke, vagy épp ellenkezőleg, egy mestermű lesz majd belőle. Annyira más volt ugyanis az egész, annyira különös volt. Aztán mikor megjelent, leesett az állam. Csak annyit tudtam mondani, „Úristen!’”

Federer közelt járt a győzelemhez a 2019-es wimbledoni döntőben.

Fotó: Getty Images

Naná, hogy nyerni akar még egy nagyot

Federer a hosszúra nyúlt rehabilitáció után visszatért már Genfben, azonban kiesett az első fordulóban. Igyekszik lépésről lépésre haladni, nem akar elhamarkodott kijelentéseket és vállalásokat tenni.
„Most ülök egy repülőn. Először le kell rakni a gépet, aztán majd el lehet indulni a cél felé. Senki ne értsen félre, naná, hogy akarok még nyerni, különben nem csináltam volna végig ezt az egész procedúrát az elmúlt bő egy évben. Őszintén hiszek benne, hogy megint meg tudom csinálni, de előbb be kell bizonyítanom magamnak, hogy a testem is képes rá. Fejben már készen állok.”
A svájci úgy véli, hogy bár a tehetsége nagyon hamar megmutatkozott, fejben azért eltartott egy darabig, mire a dolgok összeálltak.
„Tehetséges voltam, jó voltam, de az elején túlságosan is magabiztos voltam. Nem érzem amúgy, hogy 39 vagyok. Mintha még csak most lett volna, amikor junior korú voltam.”
Sok minden változott az elmúlt húsz évben, de talán annak örül a legjobban, hogy a közösségi média okozta kihívással az elején még nem kellett megküzdenie.
„Fontos, hogy boldog legyél, fontos, hogy jól érezd magad a touron. Szerencsére nem kellett keresztülmennem azon, amit most a közösségi média jelent a fiatalok számára.”
Akkoriban más volt menő. A szőkített haj, Shaq O’Neal és Pamela Anderson. Ezt az alábbi tweet is tökéletesen bemutatja.
„Tipikus tinédzser voltam, egy csomó pattanással. És mindenféle hajszíneket akartam. A következő lépés a piros lett volna, de aztán valamiért úgy alakult, hogy nem csináltam meg. Utána jött a hosszú haj. Volt egy nagy Shaquille O’Neal poszterem meg egy Pamela Anderson, mert néztük a Baywatch-ot. Walkmannel meg discmannel járkáltunk. Jó volt nekem a ’90-es évek, jó volt akkor bekerülni a tourra.”
A terv most az, ha a teste is úgy akarja, hogy júniusban visszatér kedvenc pályájára, Wimbledon füvére. Eddigi utolsó győzelmét Rafael Nadal ellen aratta itt, a 2019-es elődöntőben.
Talán, ha óriási mákunk van, láthatjuk még őket ott egymás ellen játszani. Valószínűtlen, ez igaz.
De, ha belegondolunk, Federer egész karrierje az, szóval miért is ne?!
via GQ Magazine
Tenisz
Roger Federer nem csak a karrierje miatt csinálja a rehabilitációt, a tenisz utáni életére is gondol
21/05/2022 10:24
Internazionali BNL d'Italia
Djokovic karrierje 1000. győzelmével jutott be a római döntőbe
14/05/2022 20:47