A Sportskeeda nevű oldalnak adott interjúban hosszasan beszélt arról, mi hajtja még előre, mik a céljai 2021-re és mit tervez a karrierje befejezése utáni időszakra. Szóba került Novak Djokovic legutóbbi Ausztrál Open-győzelme, Roger Federer régen várt visszatérése és Naomi Osaka társadalmi felelősségvállalása is.
Murray háromszoros Grand Slam-győztes, kétszeres olimpiai bajnok, Davis kupa-győztes és korábbi világelső. Az utóbbi években azonban a sportág a csúnyábbik arcát mutatta neki, a teste ugyanis újra és újra kőkemény akadályokkal szembesült. A játék szeretete azonban hatja őt tovább előre.
"Imádok teniszezni, ez a legnagyobb hajtóerő a számomra" - mondta Murray. "Ezért tudok minden reggel felkelni és mindent beleadva edzeni. Az, hogy a visszavonulás szélére sodródtam, segített rájönni, hogy mennyi szenvedély van még bennem a sportág iránt. Tudtam, hogy nem állok készen arra, hogy befejezzem."
Australian Open
Mindent nem lehet megfogni! Badosa harcos pontja a hálónál
26 PERCE
A fő cél nyilván az, hogy egészséges maradjon, és képes legyen minél több tétmeccset játszani. A kiemelt torna pedig az olimpia lesz a számára.
"Az idén elsősorban az olimpiára összpontosítok. Rendkívül büszke vagyok az aranyérmeimre, úgyhogy nagyon boldog lennék, ha lehetőségem lenne megvédeni a címeimet. Kőkeményen edzek, hogy ott lehessek Tokióban."
Nemrégiben egy hónapon belül három versenyen is elindult. Játszott egy Challenger-tornán Biellában, majd elment Montpellier-be és Rotterdamba is.
Rotterdam
"Teljesen jól vagyok, a csípőm már nem okoz problémát és elégedett vagyok azzal, ahogy mozgok a pályán. Rég nem voltam ilyen jó fizikális állapotban, úgyhogy most a meccsek azok, amik a leginkább hiányoznak. Megtanultam, mikor van szükségem pihenésre, amit bele is építek a mindennapjaimba."
Rotterdamban szép győzelmet aratott Robin Haase ellen, aztán a második körben Andrey Rublev megverte őt. Vegyes érzésekkel távozott Hollandiából.
"Elégedett voltam a Haase elleni győzelmemmel. Nem játszottam jól végig az egész meccsen, de küzdöttem és sikerült felülkerekednem. Rublev ellen fontos pontokban hibáztam, ami ezen a szinten nem fér bele. Tanulni fogok ebből a meccsből, tudom, miben kell fejlődnöm."
Murray számos üzleti vállalkozásba is belekezdett az elmúlt években, ami, mint látjuk korántsem jelenti azt, hogy a tenisz háttérbe szorult volna.
"2013-ban vettem egy szállodát Skóciában, Cromlix a neve. Ez egy rendkívül különleges hely a számomra, hisz nem messze van Dunblane-től, a helytől, ahol felnőttem. Ráadásul Kimmel itt házasodtunk össze, úgyhogy nagyon sok szép emlék köt ide. Felújítottuk, de meghagytuk a hagyományos skót jellegét is. Van mellette egy tó, egy étterem és természetesen egy teniszpálya is."
"Van egy cégem is, a 77 Sports Management, amely fiatal tehetségek felkarolásával foglalkozik. Szeretném, ha ez egy olyan cég lenne, ahol tényleg a sportolók érdekeit helyezzük előtérbe. Ezen kívül 2019 óta ott van a saját ruhamárkám az AMC is, ami régi vágyam volt. Úgy éreztem, van egy piaci rés, amit igyekeztem kitölteni. Stílusos ruhákat akartam, amik a pályán és azon kívül is használhatók."
Ha már szóba kerültek a fiatal tehetségek, érdekes kérdés, hogy vajon Murray akar-e majd edzőként, esetleg Davis kupa-kapitányként tevékenykedni a pályafutása befejezése után.
"Az edzősködést mindenképp meg fogom majd fontolni, ám egyelőre nem tekintek még ennyire előre. Az biztos, hogy a pályafutásom befejezése után is szeretnék majd valamilyen formában a tenisz környékén maradni. De persze szeretnék a családommal is több időt tölteni."
Karrierje során rengeteg meccset vívott Roger Federerrel, Rafael Nadallal és Novak Djokoviccsal. Az, hogy mi a Nagy Hármas titka, szerinte egy rendkívül összetett kérdés.
"Mindhárman elképesztően tehetségesek, hihetetlenül céltudatosak, mentálisan borzasztó erősek, elszántak és baromi sok melót beletesznek minden egyes nap. Azt is tegyük hozzá, hogy mindhármuk körül iszonyú jó csapat van, ami nagyban segíti a munkájukat. A tenisz jelentős részben egy mentális játék és rengeteget számít a tapasztalat is, amit ki is használnak a mostani fiatalok ellen."
"Grand Slamet nyerni hihetetlenül nehéz, és a sikert teniszben leginkább ilyen nagy győzelmekben mérik. A kemény munka, a tehetség és az önbizalom mellé kell néha egy kis szerencse is. Ez lehet a kulcs a jövőben Thiem, Zverev, Tsitsipas és Medvedev számára is."
Murray kitért arra is, szerinte mekkora dolog Djokovic kilencedik Ausztrál Open-győzelme, ahogy az is, hogy Federer majd' 40 évesen is megpróbál visszatérni a legjobbak közé.
"Ez egy nagyszerű győzelem volt Novak számára. Megmutatta, hogy még mindig a legjobb teniszét játssza. Az őt kritizálóknak már rég el kellett volna hallgatniuk. Ami Rogert illeti, hatalmas kihívás egy ilyen hosszú kihagyás után visszatérni. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan a legmagasabb szinten fog tudni teniszezni."
A skót mindig is határozottan kiállt az egyenlő jogok mellett, így aztán nem meglepő, hogy támogatja Naomi Osaka ez irányú törekvéseit is.
"Sosem akartam a jogegyenlőségért folytatott küzdelem élharcosa lenni, egyszerűen csak elmondom, ha valami szerintem nem oké. És Naomi is pontosan ezt teszi. Használja a rendelkezésére álló felületeket, és felhívja a figyelmet olyan ügyekre, amiket fontosnak tart. Jó látni, hogy ilyen komoly hatást tud elérni ezekben a fontos kérdésben."
Sportskeeda
Australian Open
Telibe lőtte a labdaszedő srácot Kecmanovic az Ausztrál Openen
EGY ÓRÁJA
Australian Open
Monfils - Garin - Australian Open
2 ÓRÁJA