Amióta a járványhelyzet beköltözött a sportvilág mindennapjaiba, nem kelt különösebb feltűnést, hogy az alapvetően utazó sportokként nyilvántartott versenysorozatokat is megpróbálják itt-ott lokalizálni kicsit, és egyazon helyszínen több eseményt is megrendezni.

Így volt ez többek között a Formula 1-ben, a biatlonban, a tenisz világából pedig idekívánkozik az idei ausztráliai tornák Melbourne-ben való koncentrálása. A második charlestoni verseny mezőnye szigorúan ranglista-helyezéseket figyelembe véve, szerényebb volt, mint a megelőző heti torna, az igazi nagyágyúk távolléte azonban új tehetségek felfedezésének is lehetőséget engedett.
Linda Fruhvirtova nevével eddig talán a teniszt behatóan követők sem nagyon találkozhattak. A mindössze tizenöt esztendős, tehát még bőven juniorkorú cseh teniszező először a 2020-as prágai WTA-tornán került fel a térképre, amikor is szabadkártyásként ott lehetett a főtáblán, ahol rögtön az első körben vereséget szenvedett Kristyna Pliskovától.
WTA Finals
Már csak egy hely kiadó a WTA-vb-n, orosz vagy görög teniszező lesz a nevető nyolcadik
21/10/2022 - 17:26
A röpke kirándulás a felnőtt mezőnybe csak átmeneti volt, a cseh lány ezt követően inkább a kisebb ITF-tornákra koncentrált. 2021-es eredményeit elnézve ez remek döntésnek bizonyult, hiszen ebben az évben két egymás utáni 15 000-es ITF tornát is meg tudott nyerni a tunéziai Monastirban, ezek mellett pedig egy másik hasonló viadalon döntőt játszott Hamburgban.
https://i.eurosport.com/2020/01/27/2763679.jpg
A második charlestoni verseny szervezői jó érzékkel biztosítottak egy szabadkártyát a feltörekvő cseh versenyzőnek, bízva talán abban, hogy az ígéretes tehetség talán épp a dél-karolinai város versenyén szerzi meg élete első sikerét a nagyok között. Az ötlet tökéletesen bejött, hiszen a főtábla első körében Fruhvirtova legyőzte Alize Cornet-t. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a francia versenyző, aki a Fruhvirtova születését követő évben lett profi teniszező (!), döntő szett 4:4-es állásnál combsérülés miatt feladta a mérkőzést.
Mindez persze mit sem von le a cseh érdemeiből, aki a második szettben már a mérkőzésért adogatott, amikor Cornet visszabrékelte őt, a második szett rövidítésében pedig mérkőzéslabdához is jutott. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy egy amerikai WTA-torna miért épp egy ismeretlen, tizenöt éves cseh teniszezőnek ajánl szabadkártyát? A válasz egyszerű, Fruhvirtova ugyanis megmutatta már magát az Egyesült Államokban, a korábbi 18-szoros Grand Slam-győztes Chris Evert akadémiáján például edzett is, és jónéhány szettet játszott komoly WTA-múlttal rendelkező játékosok ellen. Nem véletlen, hogy Twitter-oldalán maga Evert is megemlékezett a cseh főtáblás bemutatkozásáról, akiről azt írta "megvan benne a szükséges plusz".
A cseh tinédzser a világranglista 499. helyezettjeként állt rajthoz Charlestonban, a második körben a helyi születésű, tehát abszolút hazai pályán szereplő Emma Navarróval találkozott, akit két játszmában (6:4, 6:2) le is győzött. A másfél órás találkozót a cseh teniszező annak ellenére meg tudta nyerni, hogy tizenegy kettőshibát ütött, ellenben hatszor is el tudta venni amerikai egyetemi ranglistavezető ellenfele adogatását, míg a sajátját három játék kivételével meg tudta őrizni. A pénteki negyeddöntőben aztán a későbbi tornagyőztes ausztrál Astra Sharma már túl nagy feladatnak bizonyult, Fruhvirtova negyeddöntős szereplése azonban így is a torna szenzációjaként marad meg a köztudatban.
A junior világranglista jelenlegi 13. helyezettje a közeljövőre vonatkozó terveivel kapcsolatban elmondta, nem szeretne fejest ugrani a WTA-mezőnyébe, figyelmét inkább a korban számára még bőven beleférő junior mezőny, és főleg a junior Grand Slamek felé szeretné összpontosítani. Ennek okát magyarázva pedig kijelenthető, fiatal korát meghazudtoló érettséggel kezeli a helyzetét:
Nagyon jó lesz junior Grand Slameket játszani. Meg kell tanulnom kezelni a rám irányuló nyomást és együtt élni azzal a helyzettel, hogy egy-egy meccset meg kell nyernem. Fontos még, hogy tapasztalatot szerzek, szokom egy ilyen nagy verseny légkörét, így nem ér majd váratlanul a nagyobb színvonal sem.
A charlestoni mérföldkövet jelentő első két felnőttek között aratott győzelmével Linda Fruhvirtova 138 helyet javított a legfrissebb világranglistán, ahol immáron a 361. helyen áll. Ezzel a több mint százhelyes ugrással a teljes mezőnyt figyelembe véve ő produkálta a második legnagyobb fejlődést az elfoglalt pozíciót illetően.
US Open Nők
Gálfi Dalma: "Nem erre számítottam, Kudermetova brutálisan jól játszott"
03/09/2022 - 05:29
US Open Nők
Gálfi Dalma nem bírt top 20-as ellenfelével, a 32 között búcsúzott a US Openen
02/09/2022 - 18:02