rafajoy

Fotó: Eurosport

Ennyi ideje nem nyert tornát Rafa.
Bő egy évvel ezelőtt, amikor az Indian Wells-i döntőben, az orkánban, élete egyik legérettebb teniszével, simán verte Murray-t, teljesen valószínűtlennek tetszett mindez.
Tokyo 2020 mixed doubles
Djokovicnak vegyespárosban is elúszott az arany, orosz házidöntőt rendeznek
EGY ÓRÁJA
11 hónappal ezelőtt, amikor szokásának megfelelően három tornagyőzelemmel indította a salakpályás szezont meg pláne.
Aztán a teste másként akarta. Jó persze, ez a másként akarás, mint minden sportolónál nála sem pusztán egy rajta kívülálló dolog volt, egy Isten csapása, vagy valami hasonló. Nem arról volt szó ugyanis, hogy lépett egy rosszat, kifordult a bokája, vagy valami hasonló, ami tényleg legtöbbször véletlen, balszerencse. A krónikus, visszatérő sérülések sohasem ilyenek. Abban mindig benne van a játékos, a team, a hibás edzésmunka, a pihenés-terhelés nem megfelelő adagolása, a siettetett visszatérés meg hasonlók. A krónikus sérüléseknél mindig lehet felelőst találni. Csak keresni nem mindig érdemes.
A lényeg, hogy jött Madrid majd a Garros, ezzel a két tornával nagyjából oda is lett a sérthetetlenségi érzés, már ha az ő szemszögéből nézzük persze. Ha többiekéből akkor azt hiszem itt kezdték el hinni, hogy nem egy sebezhetetlen játékossal van dolguk.
És ez a 11 hónapos széria is innen eredeztethető, Rafa megbízható maradt, igazán nagy betli talán csak a londoni vb volt, játszott egy csomó elődöntőt, de döntőből már mindössze kettőt (Peking, Doha), ráadásul Ausztráliában megint megsérült.
És innentől fogva a hangsúlyok is máshova kerültek. Már nem a tornagyőzelemről volt szó, hanem arról, hogy meddig csúszik vissza a világranglistán, hol tudja megállítani a zuhanást. Ott állt sérülten, egy kamionnyi megvédendő ponttal.
És most itt áll tele tűzzel, ambícióval. Ami lenyűgöző, hiszen már az is nagy dolog, hogy nem adta meg magát a sorsnak, nemhogy az, hogy két hónap múltán kijelenthetjük, Rafael Nadal a legjobb öt (tíz?) legélesebb, legéhesebb játékosa. És innantől fogva teljesen mindegy, hogy nyer-e ma meg vasárnap. A zuhanást már megállította, hétfőtől megint harmadik, a salakszezonban pedig már tartalékai is lesznek, hiszen egy GS felér két 1000-es verseny megnyerésével.
A kérdés innentől fogva csak az, hogy mit enged a térde.
A gond csak az, hogy ez a kérdés viszont valószínűleg, egész hátralévő karrierje során elkíséri.
Tokyo 2020 men's doubles
Cilicék kikaptak a horvát páros házidöntőben
EGY ÓRÁJA
Tokyo 2020 men
Djokovic (SRB) v Zverev (GER) - Férfi egyes elődöntő, összefoglaló
4 ÓRÁJA