Fél évvel ezelőtt Aslan Karatsev 200-on kívül volt a világranglistán, és Challenger-tornákon gyűjtögette a pontokat, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Tavaly nyáron azonban valami nagyon összeállt testben-fejben, mert azóta elképesztő sorozatban van, fantasztikus formáját ráadásul szinte példátlan módon, a legmagasabb szintre is képes volt kiterjeszteni. De hol volt eddig ez a tenisz?


Stan Wawrinka, Andy Murray, Roberto Bautista Agut, Roger Federer, Novak Djokovic, Aslan Karatsev - ez a felsorolás első ránézésre akár egy játék is lehetne, amelyben a kakukktojást kell megtalálni. Pedig ez nehezen állhatna távolabb az igazságtól, tekintve, hogy szombaton ez a hat játékos egy társaságba került, miután Karatsev - karrierje első ATP-tornagyőzelmét besöpörve - két szettben legyőzte Lloyd Harrist a dubaji döntőben. Az orosz teniszező egyelőre 2021 legnagyobb felfedezettje, ami nem csak azért szembetűnő, mert már 27 éves.
Manapság azért nem számít olyan ritkaságnak, hogy egy korábban jó iparosként számon tartott, zömmel alacsonyabb kategóriájú versenyeket járó teniszező a húszas évei közepére érkezik meg a nemzetközi elitbe. Önmagában tehát ez a tényező legfeljebb csak érdekes mellékzöngéje Karatsev karrierívének; láttunk már ilyet, valószínűleg fogunk is még látni. Olyanra viszont kevés példa akad a tenisz történetében (ha egyáltalán), amikor valaki fél éven belül a Challenger-versenyek középmezőnyéből a top 5-ös szintig jut.
Davis Cup
Így szerzett vezetést Kanada a Davis-kupa-döntőben
15 ÓRÁJA
Ő volt az oroszok titkos fegyvere az ATP-kupán, most a nyolcadik kiemeltet kiütve jutott 16 közé az Ausztrál Openen | Eurosport
A nap egyik legnagyobb meglepetését aratta a világranglista-114. Aslan Karatsev. A selejtezős orosz három szettben győzte le az Ausztrál Open nyolcadik kiemeltjét, Diego Schwartzmant, és első Grand Slam-főtáblás szereplése alkalmával ott van a legjobb 16 között. Az egyáltalán nem meglepő, hogy Daniil Medvedev és Andrey Rublev simán hozzák mérkőzéseiket az Ausztrál Openen, miként az sem, hogy Karen Khachanov is ott van a harmadik fordulóban.
Karatsev esetében nagyjából ez történt, az idei évet figyelembe véve ugyanis ő az ötödik legeredményesebb férfi teniszező, és az is beszédes, hogy csak top 5-ös játékostól (Novak Djokovic, Dominic Thiem) kapott ki ebben a szezonban. Az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokságon - ahol karrierje során először jutott főtáblára Grand Slamen - egészen az elődöntőig menetelt, a mögöttünk álló héten pedig az 500-as tornák szintjén hagyományosan erősnek számító Dubajban győzött, többek között az ellenállhatatlanul teniszező Andrey Rublevet búcsúztatva.

Honnan a hirtelen jött forma?


A nyers statisztikákhoz mindig remek kiindulási alapot szolgáltató Tennis Abstract alapján Karatsevnek karrierje során egyetlen éve volt, amikor a meccseinek több mint a felét meg tudta nyerni, de ezt a határt 2014-ben is éppen, csak átlépte. Természetesen ez a 2020 előtti teljesítményére vonatkozik, ugyanis a tavalyi szezonban már megvolt az előzménye a mostanság látott formájának: augusztustól kezdve elképesztő sorozatot futott, 20 meccsből 18-at megnyert a Challenger Touron, ez három tornadöntőt és két győzelmet ért ebben az időszakban.
Ez a forma is hozzájárult, hogy számítottak rá az ATP-kupa-győztes orosz csapatban, sőt, Medvedev elmondása szerint őt szánták a válogatott titkos fegyverének. Az más kérdés, hogy az oroszok valamennyi egyéni meccsüket megnyerték, így Karatsev szolgálataira végül csak a tét nélküli párosmeccseken volt szükség. A társakkal elért siker azonban így is tovább növelte a 27 éves orosz önbizalmát, az Ausztrál Openen ugyanis csodálatosan teniszezett: Schwartzmant a földbe gyalulta, Auger Aliassime ellen 0-2-ről fordított, majd Dimitrovot is búcsúztatta.
Azóta pedig Dubajban azt is bizonyította, ez nem egy szerencsével elért, egyszeri siker volt, de innentől kezdve illik őt komolyan venni.

A tenisz Balotellije (volt)


Játékát elnézve egy dolog valószínűleg mindenkinek megfordult a fejében: vajon hol tartogatta egészen eddig ezt a teniszt? Erre a kérdésre elég komplex a válasz. Nyilván nem Karatsev tehetségén múltak a sikerek, hiszen látjuk, mennyire tisztán találja el a labdákat, micsoda sebességet képes látszólag mindenfajta erőfeszítés nélkül belevinni az ütésekbe. Az alapok eddig is megvoltak, azokra kellett - vagyis hát kellett volna építeni. Mert a lényeg valószínűleg itt keresendő, a hozzáállásban, az érettségben. 
Nemrég előkerült egy 2011-es videó, amelyben Dmitry Tursunov megpróbálja elmagyarázni az akkor pályakezdő, 17 éves Karatsevnek, hogyan tudná színesebbé tenni a játékát. "Egyszerre kell kombinálnod a pörgetést, a sebességet és az irányt. Ha csak az a célod, hogy a szart is kiüsd a labdákból, hogyan fog az a pályán landolni? Ezt számításba kell venned. Ezen elemek között kell minden ütésnél megtalálnod az egyensúlyt, így áll össze a 100%. Te minden alkalommal 100% erőt és 100% pörgetést alkalmazol, és aztán nem érted, miért rontod el."
"Azért, mert ez lehetetlen. Senki, még Basilashvili sem képes így teniszezni, pedig ő négyszer olyan keményen üti a labdákat, mint bármelyik profi, és még most is azt gondolja, hogy nem üt elég nagyot."
A videó azért is érdekes, mert épp Dubajban rögzítették, ahol 10 évvel később Karatsev - immáron sokkal taktikusabb és kiforrottabb tenisszel - tornagyőztes lett. Ebben nagy segítségére volt Yahir Yatsyk, aki egy - egyébként Karatsev által megnyert - Future-tornát követően lett az edzője. A korábban maga is profi tenisszel próbálkozó Yatsyk minden tekintetben megváltoztatta az orosz sporthoz fűződő viszonyát, ami kulcsfontosságúnak bizonyult, tekintve, hogy előtte nem feltétlenül a profi mentalitás jellemezte.
"Úgy viselkedett, akár egy kisgyerek. Hiányzott belőle a profizmus, gyakran késett az edzésekről. Egyszer előfordult, hogy négy ütőt hozott magával, amiből három törött volt. Maradjunk annyiban, nem ezt vártam egy 24-25 éves teniszezőtől. Ha képben vagytok a focival, a viselkedését Mario Balotelliéhez tudnám hasonlítani. Keményen kellett vele bánni: azt mondtam neki, ha nem változtat, inkább fejezze be a teniszt. Durva szavakat használtam, de elnyertem a bizalmát. Megértette mindezt és hallgatott rám" mondtaYatsyk.
Karatsev földrésznyi méretű vádliját elnézve valószínűsíthető, hogy az orosz a pályán kívüli munkát legalább annyira komolyan veszi, mint magát a teniszt. Ehhez persze az is kellett, hogy ismét bízzon a testében, 2017-ben ugyanis egy térdsérülés miatt hat hónapot kénytelen volt kihagyni, és a visszatérés után elmondása szerint sok időbe telt, mire fel tudta építeni az önbizalmát. A hittel manapság már nincs problémája, és miután nyárig kevés megvédendő pontja van, a salakpályás és a füves pályás versenyeken akár a top 10-et is célba veheti.  
Davis Cup
Auger-Aliassime biztosította be Kanada első Davis-kupa-győzelmét
15 ÓRÁJA
Davis Cup
Kanadai vezetés az első meccs után
17 ÓRÁJA