Minden sikeres férfi mögött ott áll egy (vagy több) nő. Roger Federer és Mirka Vavrinec pontosan 10 éve egy pár, ez a jubileum kiváló alkalom arra, hogy megismerjük kicsit közelebbről azt, aki a világ egyik legsikeresebb sportolójának segített abban, hogy a világ egyik legsikeresebb sportolója legyen.
Roger Federer lehet, hogy Mirka nélkül is elért volna annyit, amennyit. Lehet, hogy amúgy is világelső lett volna, amúgy is gyűjtötte volna a GS-trófeákat tonnaszámra, mert őstehetség. De mi van, ha nem? Mi van, ha Mirka nélkül nem teljesedett volna ki Federer, mi van, ha nélküle nem tudott volna az a nyugodt, letisztult, elegáns játékos lenni, aki éveken át uralta a teniszvilágot? Mi van, ha nélküle maradt volna az az ütőcsapkodós, szeleburdi, érzelmeit palástolni csak a legritkább esetben képes, már-már hisztis kisfiú, akinek túl sok van a kezében ahhoz, hogy ezzel megbirkózzon?
Hogy Mirkának pontosan mennyi szerepe volt Federer pályafutásában, azt csak ők ketten tudják. De azt mindenki tudja, hogy nem kevés.
Tenisz
A csehek Gauff-ja Amerikában robbant be a WTA-mezőnybe
EGY ÓRA
Mirka 1978-ban született Bojnicében, az akkori Csehszlovákia szlovák területén. Korábbi gerelyhajító édesapja, Miroslav és ékszerboltot vezető édesanyja, Drahomira egyetlen lányukkal 1985-ben hagyták el a kommunista országot, és próbáltak szerencsét Svájcban. 1987-ben egy családi kirándulás alkalmával a németországi Filderstadtba látogattak, ahol éppen Martina Navratilova játszott egy versenyen. A cseh születésű Navratilova örömmel fogadta egykori honfitársait, és próbálta rábeszélni Mirkát, hogy kezdjen el teniszezni, aki akkor még igencsak ellenállt, mert balettozni akart.
Aztán mégiscsak ütőt fogott, és bár csaknem 10 éves volt, azonnal látták benne a tehetséget. 1994-ben megnyerte a 18 évesek svájci bajnokságát - 15 évesen. 17 évesen a 300-ban volt a világranglistán, de már akkor is nagyon sérülékeny volt, ami jócskán hátráltatta. Számos kisebb sérülés után azonban mégis bejött a legjobb 100-ba 2000-re, megkapta a svájci állampolgárságot és szabadkártyát kapott a sydney-i olimpiára. Bár az első körben mindössze két játékot tudott nyerni a későbbi ezüstérmes Dementieva ellen, megváltozott az élete.
Az akkor 19 éves  Federer Sampras és Agassi távollétében, Safin, Henman és Chang kiesésével jó eséllyel pályázott arra, hogy minden idők legfiatalabb egyéni olimpiai érmese legyen. Az elődöntőben azonban kikapott Tommy Haastól, majd élete egyik legnagyobb csalódásaként élte meg, hogy a bronzérem sem jött össze. A francia Aranud DiPasquale ellen vezetett 3-0-ra az első játszma tie-breakjében, de elveszítette a szettet. A második játszma rövidítésében meccslabdáról fordítva egyenlített, majd brékelőnybe került a döntő szett elején az egyre inkább görcsölő francia ellen, mégis DiPasquale nyerte a bronzot egy olyan meccsen, amit Federernek saját bevallása szerint sosem szabadott volna elveszítenie. De megváltozott az élete.
Az olimpiai faluban Federer és Vavrinec életük legszebb napjait élték át, Mirka később elmondta, nem gondolta volna, hogy a nála 3 évvel fiatalabb Roger ennyire vicces. Barátságuk szerelemmé szövődött, bár Roger nem volt túlságosan rámenős, csak az olimpia utolsó napján, október 1-jén csókolta meg Mirkát először.
Bár nem akarták nagydobra verni kapcsolatukat, rövidesen álompárként kezdték emlegetni őket. Mirka pályafutása legmagasabb világranglistás helyezését 2001. szepetember 10-én érte el, ekkor 76. volt, de ő is tudta, hogy nem érheti el kitűzött céljait, mert lábsérülései nem engedték igazán fejlődni. Bár ott volt a 2001-es US Open harmadik fordulójában, 2002 januárjában pedig Rogerrel megnyerték a Hopman Kupát, de több operáció és sok-sok hónapos kihagyások után úgy döntött, hogy nem folytatja. 2004-ben lépett utoljára pályára Budapesten, majd visszavonult.
Visszavonulása nagyon megviselte Mirkát. Depressziós lett, nem tudta feldolgozni, hogy egyik napról a másikra véget ért addigi élete. Elmondása szerint Roger volt ezekben az időkben a legnagyobb támasza, ő hozta vissza az életbe. Közvetve és közvetlenül is. Hiszen Mirka akkor már tudta - talán már jóval korábban, mint bárki más - , hogy neki sokkal nagyobb feladata van ebben az életben. Tudta, hogy egy olyan fiúval jött össze a sydney-i olimpián, aki minden idők legnagyobbja lehet. Ha megkap minden segítséget.
Roger Federer sokszor elmondta, hogy Mirka nélkül soha nem lett volna képes elérni azt, amit elért. Az ő támogatása, áldozatai, lemondásai, végtelenül sok munkája (Mirka volt eleinte Roger asszisztense) nélkül Federer nem biztos, hogy nyert volna 16 GS trófeát.
Roger segített Mirkának, hogy újra megtalálja az élet értelmét, Mirka segített Rogernek abban, hogy Roger Federer a tenisz alapfogalma legyen. "Roger hozott vissza az életbe. Ha ő nyer, az olyan, mintha én nyernék."
Egy szív, egy lélek, 10 éve. Mirka, köszönjük neked Rogert.

fedmirka

Fotó: Eurosport

Tenisz
Fucsovics egy helyet rontott, Rublev megelőzte Federert
5 ÓRA
Tenisz
Roger Federer fontos bejelentést tett salakszezonjáról
6 ÓRA