Márton Viviana és Józsa Levente is ott lesz a párizsi olimpián

Eurosport Magyarország

Frissítve 10/03/2024 - 19:48 GMT+1

A 68 kilogrammban szereplő Józsa Levente bejutott a döntőbe, ezzel olimpiai kvótát szerzett vasárnap a tekvondósok szófiai kvalifikációs tornáján.

Józsa Levente

Fotó: AFP

A junior Európa-bajnok Márton Viviana montenegrói, lett és holland ellenfeleket legyőzve váltotta meg jegyét a nyári játékokra, Józsa Levente pedig moldovai, dán és izraeli riválisát múlta felül a döntőbe vezető úton, ezzel szintén kiharcolta a párizsi részvételt.
A Madridban élő Márton Viviana, aki egy hónapja igazolt át spanyol klubjából az UTE-ba, vasárnap, a bulgáriai selejtezős torna zárónapján a 67 kilogrammosok küzdelmi kategóriájában előbb montenegrói riválist győzött le két menetben, majd - már a legjobb nyolc között - 2-0-ra nyert lett ellenfelével szemben. Az elődöntő - amelynek tétje már a párizsi olimpiai indulás volt - ugyancsak a 18 éves magyar tekvondós sikerét hozta: a tavalyi junior Európa-bajnok a holland Amy Minket verte úgy, hogy az első és a második két perces küzdelemben is egyértelműen jobb volt.
A vasárnap magyar férfi szereplője, Józsa Levente a 68 kilósok 23 fős mezőnyben kezdte meg a csatározást. A TFSE 21 éves versenyzője, aki pár éve volt már felnőtt Európa-bajnoki bronzérmes, tavaly pedig megnyerte a Grand Prix-döntőt, moldovai, majd dán vetélytárs legyőzésével jutott be az elődöntőbe. Ott az izraeli Nimrod Krivishkiy próbálta megállítani, de hiába: Józsa mindkét menetet (13-2-re és 17-6-ra) hatalmas fölénnyel nyerte, ráadásul ellenfelére a második két percben számolni is kellett.
"Úgy érkeztem ide, hogy elvégeztem a kemény munkát, és a verseny már csak a hab volt a tortán. Száz százalékot beletettem ahhoz, hogy elérjem a célom és még mindig alig tudom elhinni, hogy ott leszek a párizsi olimpián, ez tényleg hihetetlen" - mondta közvetlenül az elődöntő után Józsa Levente, majd hozzátette, hogy igazán élvezte a vasárnapi versenyt és mostantól az ötkarikás játékokra koncentrál.
Egy nappal korábban Márton Viviana ikertestvére, Luana is megpróbálkozott a párizsi kvótaszerzéssel, neki azonban nem jött össze a bravúr. A múlt évi felnőtt világbajnok magyar tekvondós Szófiában az 57 kg-ban egy meccset nyert, a legjobb nyolc között viszont megállította őt a menekült csapat színeiben induló iráni ellenfele, a 2016-os olimpiai bronzérmes Kimia Alizadeh Zenozi, aki 1-1 után a döntő, harmadik menetben ha szoros csatában is, de felülkerekedett Márton Luanán.
A selejtezőtornával lett teljes az olimpián augusztus 7-től 10-ig rendezendő tekvondó versenyek mezőnye. A tokiói játékokon ötödik, világ- és Európa-bajnok Salim Omar a tavalyi világranglistáról biztosította részvételét Párizsban, ahol három magyar szerepel.
"Történelmet írtunk ezzel a három kvótával, korábban csak egy-egy versenyzőnk jutott ki az olimpiára, ráadásul most először van női indulónk is Márton Vivianának köszönhetően" - mondta el a névrokon Márton Zsolt Krisztián, a hazai szövetség elnöke a bolgár fővárosból az MTI-nek. Hozzátette, hogy az európai szövetség vezetői is gratuláltak, elismeréssel szólva arról, hogy Magyarország ennyire erős csapattal érkezett Szófiába.
"Jómagam reménykedtem a három kvótában, amennyit amúgy negyven-ötven, meg nyolcvanmilliós országok szereznek, nem olyanok, mint mi, a tízmilliós Magyarország" - jegyezte meg a sportvezető.

A párizsi kvótával rendelkező magyar sportolók és csapatok:
ATLÉTIKA (3)
szinttel rendelkezők:
férfiak:
Molnár Attila (400 m), Halász Bence (kalapácsvetés)
nők:
Kozák Luca (100 m gát)
BIRKÓZÁS (2)
kötöttfogású 87 kg (Losonczi Dávid)
szabadfogású 65 kg (Muszukajev Iszmail)
KAJAK-KENU (15)
hat férfi kajakos
négy női kajakos
három férfi kenus
két női kenus
KERÉKPÁR (2)
férfi országúti mezőnyverseny 1 fő
női országúti mezőnyverseny 1 fő
LOVASSPORT (1)
Kaizinger Balázs (lovastusa)
ÖKÖLVÍVÁS (2)
férfiak:
Kovács Richárd (63,5 kg)
nők:
Hámori Luca (66 kg)
ÖTTUSA (2)
nők:
Gulyás Michelle
férfiak:
Bőhm Csaba
RITMIKUS GIMNASZTIKA (1)
Pigniczki Fanni (egyéni összetett)
SPORTLÖVÉSZET (3)
férfiak:
Pekler Zalán (puska)
Péni István (puska)
nők:
Fábián Sára Ráhel (pisztoly)
TEKVONDÓ (3)
férfiak:
Salim Omar Gergely (58 kg)
Józsa Levente (68 kg)
nők:
Márton Viviana (67 kg)
TORNA (4)
férfiak:
Mészáros Krisztofer (egyéni összetett)
nők:
Czifra Bettina Lili (egyéni összetett)
Bácskay Csenge (ugrás)
plusz egy kvóta (egyéni összetett)
TRIATLON (1)
Lehmann Csongor

ÚSZÁS (29)
olimpiai kvalifikációs idővel, azaz A-szinttel rendelkezők:
férfiak:
Betlehem Dávid (800 m, 1500 m gyors), Kós Hubert (100 m hát, 200 m hát, 200 m vegyes, 100 m pillangó), Rasovszky Kristóf (400 m, 800 m, 1500 m gyors), Szabó Szebasztián (50 m gyors), Kovács Benedek (100 m, 200 m hát), Milák Kristóf (100 m, 200 m pillangó), Márton Richárd (200 m pillangó), Telegdy Ádám (200 m hát), Németh Nándor (100 m gyors), Sárkány Zalán (1500 m gyors), Jászó Ádám (100 m hát), 4x100 méteres gyorsváltó
nők:
Késely Ajna (400 m, 800 m gyors), Molnár Dóra (200 m hát), Szabó-Feltóthy Eszter (200 m hát), Pádár Nikolett (200 m gyors), Sebestyén Dalma (200 m vegyes), 4x100 méteres gyorsváltó, 4x200 méteres gyorsváltó

nyíltvízi úszás:
férfiak:
Rasovszky Kristóf (10 km), Betlehem Dávid (10 km)
nők:
Fábián Bettina (10 km)
VITORLÁZÁS (2)
Érdi Mária (ILCA 6)
Vadnai Jonatán (ILCA 7)
VÍVÁS (9+3)
férfi kardcsapat
férfi párbajtőrcsapat
női kardcsapat
VÍZILABDA (24+2)
férfi csapat
női csapat
Forrás: MTI
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés