Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Indul a jeges Formula 1 - kezdődik a 44. Szánkó Világkupa

Várhegyi Ferenc

Frissítve 17/11/2021 - 11:56 GMT+1

Hamarosan megkezdődik a negyvennegyedik Világkupa-sorozat a szánkósoknál. Már a szám is tekintélyt parancsoló, de az igazi jelentőségét az adja, hogy téli olimpia előtt vagyunk.

Negyvennegyedszer az olimpia előtt a szánkósokPyeongchang.

Fotó: AFP

A németek változtattak a válogatási elveiken, a korábbi eredmények alapján senki sem élvezett védettséget, már a világkupa-szezonra is válogatóversenyeket írtak ki.


És ez nagy szó, mert a németek a legeredményesebbek a szánkózásban- a sportág bemutatkozása, 1964 óta 48 olimpiai aranyérmet nyertek a versenyzőik. Ha van bombabiztos tipp a sportban, akkor az a német érem szánkóban.
Norbert Loch szövetségi kapitány azonban most változtatott a módin – hiába, nagyok az elvárások és az ellenfelek is egyre jobbak. Négy válogatóversenyt írt ki, hogy kialakuljon a Világkupa csapat, amelyből aztán kikerülnek majd az olimpikonok. És a verseny komoly volt, noha végül azok voltak a legjobbak, akiket az elmúlt években is láttunk.
De például Felix Loch, a sportág legendája, csak az utolsó, negyedik helyen került be a válogatottba, ami elég meglepő. Ettől persze Loch még megnyerheti a Világkupát, ahogyan azt tette már hétszer is, de nagyon kell mennie. Bár, ha ez az éve nem sikerül, nagy dráma akkor sincs, hiszen már mindent megnyert- nem is egyszer, többször. Nem véletlen, hogy az egyik sportstatisztikával foglalkozó internetes oldal 2020-ban a világ legjobb 100 sportolójának a rangsorában a 45-ik helyre tette – az első egyébként a kosárlabdázó James LeBron lett.
picture

Felix Loch holt Silber bei der Heim-WM

Fotó: SID

Szóval, ennek a klasszisnak is meg kellett szenvednie a csapatba kerülésért.
A másik sztár, Natalie Geisenberger pedig bukott és az utolsó versenyen sérülés miatt már nem tudott indulni, bár így is csapattag lett. A német bajnokok, Johannes Ludwig, az Eggert/Benecken kettős és Julia Taubitz – akár az olimpián is főszereplők lehetnek.
Persze az oroszok, az olaszok, a kanadaiak, az amerikaiak, az olaszok, a lettek és az osztrákok is nagyon készülnek. Ezek azok a nemzetek, amelyek jók lehetnek, bár a kanadaiaknál éppen most indítanak el egy hosszútávú programot, így valójában ők már a 2026-os és a 2030-as olimpiára koncentrálnak. Német kapitányuk, Wolfgang Staudinger 15 év eredményes munka végén az olimpia után búcsút mond nekik – már keresik az utódját, de hogy megtalálták-e arról még nem érkezett hír.
Érdekes az olaszok helyzete is, a 2006-os téli olimpiára épített pályájuk használaton kívül van, így külföldön kellett készülniük – más kérdés, hogy ehhez már korábban is hozzászoktak.
Ami megfűszerezheti az előzetes esélylatolgatásokat, az a kínai pálya. A Pekingtől 80 km-re, a hegyeknél található pálya mindenki véleménye szerint szokatlan vonalvezetésű, nagy kihívást jelent majd, amelyen nehéz megérezni, hogy éppen hol van az ember. Ettől függetlenül, vagy éppen ezért az osztrákok 2018-as olimpiai bajnoka David Gleirscher máris jó barátságba került a pályával, mások meg úgy vélik, ez nem lesz egyszerű.
David Gleirscher JO Pyeongchang
Az első hétvége után talán okosabbak leszünk, mert itt kezdődik a Világkupa-sorozat. Amelyből ezúttal hiányozni fog a legendás Königssee, mert egy vihar nagyon komoly károkat tett a létesítményben- kövek és hatalmas mennyiségű víz zúdult a pályára, így kármentés után újjá kell építeni a pályát.
Kínában pedig a versenyszervezésre kell nagyon figyelni a Yanqing Sliding Centerben. A szezon előtti tesztek során a lengyel Mateusz Sochowicz az egyik zárva maradt kaput eltalálva komoly sérüléseket szenvedett, jelenleg is kórházban ápolják. A bajt emberi figyelmetlenség okozta, márpedig ez nem játék, itt a versenyzők az életükkel fizethetnek, ha akadályba ütköznek a pályán.
Mateusz Sochowicz
Mindenesetre Sochowitz a gyors felépülésben reménykedik, és abban, hogy szabadkártyával indulhat az olimpián – egyelőre bízzunk abban, hogy ez tényleg összejön neki.
A házigazda kínaiak 24 fős versenyzői csapattal dolgoznak, a főnök a lichtensteini Wolfgang Schädler, (aki a 2014-es olimpiára még az oroszokat készítette fel) elmondta, hogy jelenleg egy párosuk áll úgy, hogy bevethető, és vannak ügyes lányok és fiúk is, de még rengeteget kell dolgozniuk.
A kulcs a munka mindenütt, amit nem mindenkinek könnyű elvégezni. Az ír hölgyversenyző Elsa Desmond például megszerezte az orvosi diplomáját és nyár óta egy londoni kórházban dolgozik – kérdés, hogy egyáltalán tud-e edzeni és versenyezni és eljut-e az olimpiára.
Sportállásban ez nyilván könnyebb, de kellenek a lelkes amatőrök is, hiszen az ő teljesítményük emeli ki a profik teljesítményét is.
Nos, nagyjából így állunk a várhatóan nagyon izgalmas szánkós hónapok előtt. Amelyek során persze figyeljük majd, hogy kik nyerik a negyvennegyedik Világkupa-sorozatot – de az igazi nagy dolgok majd az olimpián jönnek.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés