Hát, az attól függ, honnan nézzük. Ha azt vesszük, hogy sorozatban hét német váltó csapat arany után Winterbergben az orosz válogatott győzött a szánkó-világbajnokságon, akkor igen, megingott a németek trónja.  Ha azt nézzük, hogy a férfi sprintversenyben a szinte ismeretlen osztrák Jonas Müller győzött, akkor is úgy vélhetjük, hogy hoppá, visszaestek a németek!
De ha jobban rápillantunk az eredménylistára, azt látjuk, hogy az összes többi aranyérmet, szám szerint ötöt, a németek nyerték, akkor azt mondhatjuk, hogy nem ingott meg a trónjuk, épp csak nem tudtak mindent megnyerni.
Akkor most mi is az igazság?
Peking 2022
Egy utolsó századmásodpercig kiélezett csatában taroltak a németek a szánkósoknál - videó
10/02/2022 16:16
Ez megint attól függ, hogy csak a jelent nézzük-e, vagy egy kicsit előre is tekintünk. Én az utóbbi mellett döntöttem, így most ezen a szemüvegen keresztül elemezzük a történteket.
Először is, a nőknél a német Natalie Geisenberger megnyerte a sprint és a klasszikus versenyt is, és az utóbbit tekintve már négyszeres világbajnok. Idén lesz 31 éves, és noha az elmúlt nyáron férjhez ment, arra számítok, hogy a következő téli olimpiáig folyamatosan aktív marad. Ha a következő években is tartja lassan tíz éve tartó szenzációs formáját, nyerhet még vb aranyakat és akár megnyerheti harmadik egyéni olimpiai aranyát is. Mögötte ott van a 23 éves Julia Taubitz, aki idén egyértelműen a második legjobb a mezőnyben és még mindig számíthatnak Dajana Eitbergerre is. Az egyetlen kérdés az ötszörös világbajnok Tatjana Hüfner személye, aki már 36 éves és idén már nem olyan jó, mint a korábbi években. Ha visszavonul, kell valaki helyette, de még nem látni, hogy ki lesz az. A lényeg, női vonalon nem kell aggódniuk a németeknek.
Férfi egyéniben Felix Loch hatodszor is világbajnok lett a klasszikus versenyben, és ezzel utolérte az örökranglistát vezető olasz Armin Zöggelert. Loch is túl van már a harmincon és az utóbbi években el-el lehet őt kapni, erre példa a pjongcsangi olimpia, vagy éppen a mostani sprintverseny, ahol a második lett. Viszont még mindig képes nyerni és ha elkerülik a sérülések, akár még a következő olimpián is a csúcson lehet, nem is beszélve az addig sorra kerülő világbajnokságokra. Az olimpiai bronzérmes és a világkupát vezető Johannes Ludwig is kitarthat még három évig. Viszont egyelőre sem az utánuk következő Eissler, sem Bley nem tűnnek kimagasló tehetségeknek, így itt lehet reménye a többi ország versenyzőinek, elsősorban az osztrákoknak, az olaszoknak és az oroszoknak.
Párosban a jelen és a következő három évben a jövő is a németeké. A Wendl/Artl kettős, vagy  a most a sprintet és a normál versenyt is megnyerő Eggert/Benecken duó is uralja  a versenyeket. Egy közvetlen kihívójuk azonban van, az osztrák Steu/Koller kettős nemcsak szemtelenül fiatal, hanem nagyon tehetséges is.
S kérdés, hogy mi van a németek utánpótlásával, hiszen a Geueke/Gamm kettős egyelőre nem elég erős, és mögöttük sem látszik még ki érhet a jelenlegiek nyomába.
Összességében úgy vélem, hogy a németek trónja stabil és a következő években is az marad. De a következő olimpia után új korszak kezdődhet – hacsak addig elő nem húznak még néhány tehetséget a varászkalapból.
Mindenesetre a többieknek az a feladatuk, hogy hajtsanak, ahogy csak tudnak, hiszen egyetlen törvénykönyvben sem szerepel, hogy mindig a németeknek kell nyerniük. Bár Gary Lineker óta tudjuk, hogy bár a focit 22-en játsszák, de a végén mindig a németek nyernek. Eddig ez igaz a szánkóra is.
Lehet-e ezen változtatni? Ez a fő kérdés, amelyre a következő éveknek kell választ adniuk.

Várhegyi Ferenc írása


Peking 2022
Egy utolsó századmásodpercig kiélezett csatában taroltak a németek a szánkósoknál
10/02/2022 16:09
Peking 2022
Peking 2022 : Luge : Highlights Men's 1500m Finals
09/02/2022 16:59