Átlagos sportkedvelők vélhetően kevés szánkós nevét tudnák felsorolni, de aki egyet meg tudna (legalább) nevezni, nagy eséllyel az olasz Armin Zöggeler nevét ejtené ki. A "ródli Mozartja" - ahogy a Sportgéza nagysikerű blogjában a vancouveri olimpia idején nevezte - tegnaptól viszont már csak ex-szánkós, hiszen 40 esztendősen úgy döntött, hogy befejezi pályafutását. Mindezt kedden az olasz szövetség milánói sajtótájékoztatóján jelentette be.
A téli sportok történetének egyik legsikeresebb alakja a korábbi belga kerékpáros, Eddie Merckx után kapta becenevét (Kannibál), mely jó érzékkel mutatott rá arra, hogy mindig és mindenhol nyerni akart, amely többnyire sikerült is neki fényes pályafutása során. "Már a szocsi olimpia után is azt sugallta az ösztönöm, hogy itt a vége, de még vártam egy kicsit, mert 100%-ig biztos akartam lenni benne, hogy be akarom fejezni" - nyilatkozta a húsz éves pályafutása alatt egyéniben hat világbajnoki címet szerző olasz.
Zöggeler összesen tízszer (!) nyerte meg a szánkó Világkupát és emellett 57 Vk-sikert aratott, mindkettő rekord ebben a sportágban. A téli olimpiákat figyelembe véve pedig egyedülálló rekordot tart, hiszen 1994 és 2014 között sorozatban hat olimpián is érmes volt (Salt Lake Cityben és Torinóban győzött is), az pedig a téli játékokon senki másnak nem sikerült korábban. A kiváló sportember tervei szerint marad a szánkós világban, hiszen edzőként folytatná életét. "Most sok időm lesz, hogy segítsek egy olyan csapat felépítésében, amely a vb-ken és olimpiákon is sikeres lehet" - nyilatkozta a jövőről.
Szánkó
Új elnököt választottak a szánkósok
23/11/2020 21:23
Az olaszok számára nagy érvágás lesz Zöggeler visszavonulása, aki az elmúlt két évtizedben megbízhatóan szállította nekik a győzelmeket. Utóda talán a mindössze 21 éves Dominik Fischnaller lehet, aki az előző télen megszerezte pályafutása első Vk-sikerét és hamarosan talán tényleg a nagy Armin örökébe is léphet.
Szánkó
Női párosok is versenyezhetnek a következő idénytől a szánkó-világkupában
23/04/2020 09:11
Szánkó
Wcup Winterberg  : First Run - men double - Denisev / Antonov
23/02/2020 09:04