Szenzációs versenyt hozott a síkrosszosok világbajnoksága, tele izgalommal, fordulattal, drámával és meglepetésekkel. A női győztes, bár a világ legjobbja, ebben a szezonban térdsérülése miatt még nem versenyzett, a férfi győztes pedig hatodik világbajnokságán tudott végre érmet szerezni, és az rögtön a legfényesebb.


A svédországi Idre Fjällben rendezték a 2021-es sí- és snowboardkrossz világbajnokságot. A skandináv helyszín már éve óta látja vendégül a síkrossz világkupát, idén januárban is rendeztek három versenyt. A világbajnokságra azonban nagyon rövid határidővel ugrottak be, miután a kínai helyszín a koronavírus szabályok miatt visszalépett. David Ny pályatervező ezúttal is kitett magáért, és a világ talán legjobb síkrossz pályáját építette a jeles alkalomra.

A kanadaiak betliztek, a svédeknek összejött a hazai győzelem


Szabadstílusú Sí
Százados lett a legeredményesebb buckasíző
16/01/2022 19:45
A meglehetősen kicsiny női mezőnyben tizenheten neveztek, így csak hárman estek ki a selejtezőben. A sérülés miatt távolmaradó ausztrál Sammi Kennedy-Sim és az osztrák Andrea Limbacher kivételével mindenki ott volt, aki számít a női mezőnyben.
A nap első meglepetését Szocsi olimpiai bajnoka, a világbajnoki címvédő kanadai Marielle Thompson okozta, ugyanis már a negyeddöntőben kiesett. Idén picit konzervatívan versenyzett, de így is többször állt dobogón, így most is mindenki döntőbe várta.
Az űrt fiatal csapattársa, Courtney Hoffos sem tudta betölteni, ő sem jutott döntőbe.
A svédek két sztárja, a magát csak "svéd viking hercegnőnek" hívó Alexandra Edebo, valamint az elmúlt két évben egyértelműen a világ legjobbjává előlépett Sandra Näslund egyaránt hosszú kihagyás után most tért vissza. Edebo még karácsony előtt szenvedett súlyos agyrázkódást, de a világbajnokságra már tökéletes állapotba került, csak a versenykilométer hiányzott számára. Nem jutott döntőbe, a kisdöntőben ráadásul bukott is.
Nem így Sandra Näslund, aki ebben a szezonban egyetlen métert sem versenyzett. Csak a hazai rendezésű világbajnokság miatt tért már most vissza, pedig messze nem érezte magát száz százalékosnak. A döntőben azzal a svájci Fanny Smith-szel csapott össze, aki az előző világkupa-versenyen pályafutása 27. győzelmét szerezte meg, ezzel a legendás Ophelie David rekordját megdöntve minden idők legeredményesebb síkrosszosa lett. Idén toronymagasan vezeti a világkupát. Viszont Näslund volt otthon. Az eredményt a videóból megtudjátok:

Hullottak az esélyesek, Fiva hatodik próbálkozásra révbe ért


Elképesztő izgalmakat és meglepetéseket hozott a férfiak versenye is. Már a nyolcaddöntőben búcsúzott Szocsi olimpiai bajnoka és a korábbi világbajnok francia Jean-Frederic Chapuis. Szintén itt esett ki a két kanadai sztár, a veterán Christopher Delbosco és az olimpiai bajnok Brady Leman.
A negyeddöntőben kiesett a francia Midol-testvérpár, valamint a hazaiak nagy reménysége, David Mobaerg. Az egyik nagy esélyesnek számító kanadai Reece Howden a nagydöntőbe nem tudott bejutni. Sikerült viszont a bravúr, életében először, a brit Oliver Daviesnek, valamint ott volt a címvédő Francois Place, a svéd Erik Mobaerg és a veterán svájci Alex Fiva. A döntőben teljesen kiegyenlítettek voltak az erőviszonyok, így a célvonalig rághattuk a körmünket:
A versenyen magyar résztvevője is volt Papp Koppány személyében. Koppány a 41. helyen végzett a selejtezőben, így nem jutott a 32-es főtáblára.
Szabadstílusú Sí
Léc nélkül próbált landolni, hatalmasat bukott a freestyle síző
16/01/2022 11:51
Peking 2022
„Szeretem különböző helyekre elrejteni az érmemet, mindig kíváncsi vagyok, megtalálják-e”
09/01/2022 08:46