Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Szeretem különböző helyekre elrejteni az érmemet, mindig kíváncsi vagyok, hogy megtalálják-e”

Dobos Lilla

Publikálva 09/01/2022 - 09:46 GMT+1

A freestyle sí félcső kétszeres olimpiai bajnoka, David Wise számára hosszú volt a címvédés felé vezető út.

avid Wise of the United States celebrates with his family

Fotó: Getty Images

A sí félcső 2014 óta szerepel a téli olimpiák műsorán, azóta a férfiak mezőnyében egyetlen olimpiai bajnokot avattak. A nagy kérdés az lesz, vajon Peking elhozza-e David Wise számára a triplázást?

David Wise 1990-ben született Renóban. Már egészen kicsi korától kezdve síelt két nővérével és édesapjával. 2011-ben került be az amerikai freestyle sí-csapatba, ahol először a buckasí, a síakrobatika, a big air, és a slopestyle területén is bontogatta szárnyait, mielőtt végérvényesen kikötött volna a félcsőnél. A sikerei hamar érkeztek is, hiszen a freestyle síelők és snowboardosok legnagyobb ünnepén, az X Games-en már 2012-ben aranyérmet nyert, majd az ezt követő két évben is az övé lett az elsőség félcső kategóriában. Ezzel párhuzamosan a FIS világkupa-sorozatában is remekelt, az első vk-győzelmek mellé 2013-ban a világbajnoki címet is behúzta.
Ilyen pozitív előjelekkel vágott tehát neki a 2014-es olimpiának, ahol nem kisebb volt a tét, mint hogy ki lesz a sportág első olimpiai bajnoka. Az előzetes forma alapján természetesen Wise volt az egyik legnagyobb esélyes, aki nem roppant meg a téttől és már az első körében egy 92 pontos menetet mutatott be, amivel igen magasra tette a lécet a többiek számára. Olyannyira magasra, hogy az ellenfelek le is verték azt, és ugyan hiába ment egy igen erős második futamot a kanadai Mike Riddle, 90,60 pontja csupán a második helyre volt elegendő. Ezzel pedig eldőlt, hogy Wise írta be magát a történelemkönyvekbe, mint a sí félcső első olimpiai bajnoka.
picture

David Wise

Fotó: AFP

Wise ekkor még csupán 24 éves volt, így egyértelmű volt a folytatás. Azonban az elkövetkezendő évek nem úgy alakultak, ahogy azt elképzelte. A Szocsit követő időszakban családi tragédiák sora árnyékolták be a magánéletét – a nővérére lábát egy baleset miatt amputálni kellett, a kedvese elveszítette az édesapját és a nagymamáját, és az ő hőn szeretett nagymamája is elhunyt. Ráadásul a karrierje sem alakult ideálisan. A három X Games-bajnoki címet követően egészen 2018-ig nem tudott újra feljutni a játékok csúcsára, és se újabb világbajnoki címek, se vk-győzelmek nem nagyon jöttek. A gyengébb teljesítmény következtében szponzorai is kezdtek elpártolni tőle, amely komoly anyagi terheket is rótt rá.
Wise ekkor sem tört meg, elhatározta, hogy megmutatja és bebizonyítja, hogy a nehézségek ellenére továbbra is ő a legjobb. Ebben a szellemben vágott neki a 2018-as olimpiának, amely azonban ismét nem indult bíztatóan számára. A félcső döntőjének első két menetében egyaránt hibázott, így két sorozat után csupán 17 ponttal a mezőny hátsó felében kullogott, egyre távolodva az olimpiai címvédés gondolatától. Egyetlen kör volt csak hátra, így hatalmas volt rajta a nyomás és mindenképpen kockáztatnia kellett. Az elszántság és az akarat végül meghozta gyümölcsét egy szinte tökéletes harmadik kör formájában. A zsűri 97,20 pontra értékelte a futamot, amely így 0,4 ponttal ért többet, mint Alex Ferreira menete, aki végül a második helyen fejezte be a versenyt. Nem csoda, hogy hatalmas kő esett le az amerikai szívéről, aki immáron feleségével és gyermekeivel ünnepelt a dobogó tetején.
A második arany, amelyben a négy év minden küzdelme benne volt annyira kedves volt Wise számára, hogy az olimpiai után, mint egy útitársként, az egész világot beutazta vele. Ehhez pedig egy tréfás játékot is kieszelt.
David Wise
„Az egyik játékom, amit szeretek játszani, hogy mindig fura helyekre teszem a csomagomban a reptéri ellenőrzésnél és kíváncsian várom, hogy vajon kiszúrják-e vagy nem. Néha észreveszik, de néha nem, mert az gondolják, hogy egy mobil. Én nagyon jókat mulatok ezen.”
Wise számára a második olimpiai cím megszerzésnél csak a harmadik cím meghódítása lenne nehezebb feladat. 2018 óta már egy kicsit elment mellette a mezőny, megérkeztek a fiatalok, akik erősebb, ütősebb trükkökre képesek. Ráadásul a 2019-es X Games-ezüstje óta nem tudott világverseny dobogóján állni, világkupát is ekkor nyert utoljára.
Az amerikai csapatnak négy férfi kvótája van az olimpiára, meglepő lenne, ha eredményeire való tekintettel nem kerülne be a keretbe, még úgyis, hogy az idei szezonban gyengébb teljesítményt mutat. Ha pedig eljut Pekingig, akkor az biztos, hogy David Wise az utolsó pillanatig nem adja fel a harcot. Az előzmények fényében pedig bármi lehetséges. Akár egy harmadik olimpiai bajnoki cím is.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés