Ebben a cikkünkben a szabadstílusú sí versenyszámokat vesszük górcső alá, azon belül is kezdjük rögtön az oldschool irányzatokkal.

A síakrobatika kapcsán, ha azt nem is lehet mondani, hogy hiányérzetünk lenne, az előző idény miatt, hiszen remek versenyeket láthattunk, de ez volt a szakág, amelyre leginkább rányomta a bélyegét a koronavírus járvány. Azt általánosságban megszokhattuk, hogy a 2020-21-es szezon versenynaptárát erőteljesen át kellett variálni a járvány miatt, valamint azt is, hogy a versenyek jelentős részén nézők sem voltak jelen. Azonban a síakrobatika kapcsán versenyzők hiányát is eredményezte a járvány, ugyanis a szigorú szabályozások miatt, az ebben a sportágban remekelő kínai csapatnak az egész versenysorozatot ki kellett hagynia. Idén azonban már minden bizonnyal láthatjuk őket és nem lehet kétség afelől, hogy a hazai olimpia fényében extra teljesítménnyel fognak előrukkolni.
A nők versenyében a világkupa elsőséget tavaly az ausztrál Laura Peel gyűjtötte be, aki 2015 után második világbajnoki címét is bezsebelte. A rutinos Peel mellett a fiataloké lehet a főszerep idén, hiszen egy-egy jó teljesítménnyel odaérhet a 22 éves Winter Vinecki, aki a tavalyi szezonban a második helyen végzett, vagy a 21 esztendős Marion Thenault, aki némi meglepetésre a szezon utolsó versenyét megnyerve jött fel a világkupa harmadik helyére.
Szabadstílusú Sí
Felnőhet-e az ukrán síakrobata Speedy Peterson örökségéhez?
TEGNAP 18:42
A férfiaknál az előző szezon egyértelműen Maxim Burov szezonja volt, akit az év első felében megszorongatni sem lehetett, ráadásul 6 versenyt is meg tudott nyerni (köztük egy csapatversenyt), valamint a világbajnokság is az övé lett. Mellette a svájci különítményt, Noe Rothot és Pirmin Wernert kell kiemelni, akik második és harmadik helyen végeztek a sorozatban, de a világbajnoki ezüstérmes Christopher Lillis megemlítése is mindenképpen szükséges.
A mogul versenyek tekintetében tavaly a nőknél sok kérdőjel nem volt a szezon során. Perrine Lafont végig kiegyensúlyozott teljesítménnyel, 4 világkupa versenyt is megnyerve, életében másodszor is elhódította a mogul kristálygömböt. Emellett a világbajnoki cím is az övé lett. Így egyértelműen ő az idei szezon legnagyobb favoritja és az olimpiai bajnoki cím várományosa is. Ráadásul amennyiben nyerne Pekingben, úgy megvédené 2018-as olimpiai címét. És hogy kikkel kell még számolni az idei sorozatban? Anri Kawamura, a 17 éves japán lány tavaly megszerezte a junior világbajnoki címet és a világkupa sorozat második helyén végzett. Hannah Soar az előző év harmadik helyezettje volt, ráadásul trükk repertoárja is bővült. De meglepetéseket tartogathat még az év újoncának megválasztott Kai Owens is. Voltak néhányan, akik ugyan a tavalyi szezonban nem remekeltek, de korábbi eredményeik miatt mindenképpen érdemes rájuk is odafigyelni: a kétszeres világbajnoki dobogós Jaelin Kauf, a világbajnoki ezüstérmes Jakara Anthony és 2014 olimpiai bajnoka Justine-Dufour Lapointe is meglephet bennünket egy-egy jó eredménnyel.
A férfiak versenyét az idei esztendőben minden bizonnyal ismét Mikael Kingsbury uralhatja majd. A kanadai a tavalyi szezon jelentősebb részét kényszerült kihagyni sérülés miatt, így fordulhatott elő, hogy 2012 óta előszőr nem ő nyerte meg a buckasí kristálygömbjét. A hatszoros világbajnok idén újult erővel tér vissza és készen áll, hogy megvédje olimpiai bajnoki címét és visszahódítsa a kristálygömböt is. Akik megnehezíthetik a dolgát: Kingsbury távollétében a világkupa elsőséget megszerző Matt Graham, vagy a kétszeres világbajnoki ezüstérmes Benjamin Cavet. De a tavalyi esztendőben hatalmasat előrelépő, és élete első versenyét megnyerő Ludvig Fjallstrom is odaérhet, valamint a kétszeres világbajnok Ikuma Horishimáról sem szabad elfeledkeznünk.
A sí cross női mezőnyében a tavalyi esztendőben hasonló különbségek alakultak ki, mint a mogulosok esetén. A világkupa győzelmet megszerző Fanny Smith nem csupán harmadszorra hódította el a szakági kristálygömböt, de megdöntötte Ophelie David 26 győzelemből álló rekordját. Smith 29 elsőséget tudhat magáénak, ezzel a női és férfi sí cross tekintetében is abszolút első. A svájci az előző olimpián bronzérmet szerzett, valószínűleg Pekingben magasabbra teszi a lécet. Legfőbb riválisa az idei szezonban Sandra Naeslund lehet, akinek a tavalyi esztendő első felét térdsérülés miatt ki kellett hagynia, azonban a világbajnoki címet így is el tudta hódítani, ezzel pedig már kétszeres világbajnoknak mondhatja magát. Mindenképpen számolnunk kell Alizee Baronnal, aki szintén sérülésből tért vissza tavaly és begyűjtött egy elsőséget Svédországban, valamint egy harmadik helyet a világbajnokságon. 2014 olimpia bajnoka Marielle Thompson ugyan tavaly nem volt kirobbanó formában, de a nyáron sok figyelmet fordított térde rehabilitációjára, így ő is okozhat meglepetést a szezonban. Visszatér az évre Brittany Phelan is, aki Pyeongchang ezüstérmese és akit a tavalyi szezonban nem láthattunk sérülés miatt. Ami pedig mindenképpen biztos, hogy olimpiai címvédés nem lesz, hiszen 2018 bajnoka Kelsey Serwa időközben már visszavonult.

Sí cross világkupa, Idre Fjäll 2021

Fotó: AFP

A férfiak világkupáját a 23 esztendős Reece Howden hódította el, aki elsősége mellé még az év újonca címet is bezsebelte. Ezzel pedig az első olyan versenyző lett, aki ezt a két címet ugyanazon évben nyerte el. A kanadai mellett számolni kell Alex Fivával, aki a szám legidősebb világbajnoka lett, vagy 2019 világbajnokával is, aki nem más, mint Francois Place. Odaérhetnek még a Midol testvérek is, közülük inkább a tavalyi szezont a harmadik helyen záró Bastien lehet esélyesebb. És ha már testvérek, akkor a fiatal svéd testvérpárost is meg kell említenünk, Erik és David Moeberget, hiszen mivel míg előbbi dobogóra állhatott a VB-n, addig utóbbi a hatodik helyen végzett a világkupában. A regnáló olimpiai bajnok Brady Leman tavaly az év második felében verseny közben szenvedett balesetet, úgyhogy hamarosan kiderül, hogy hogyan sikerült a nyári rehabilitációja.
A fiatalabb szakágak felé kanyarodva vegyük sorra big air, a slopestyle és a félcső idei szezonjának esélyeseit is, hiszen az első két szakágban már túlvagyunk az első versenyeken. A síelők big air versenye Pekingben szerepel majd előszőr az olimpián, extra izgalmakat adva a formátumnak. Ha pedig olyan versenyt láthatunk, mint a szezonnyitó svájci városi verseny volt, akkor panaszra semmi okunk nem lehet majd.
A nők mezőnyében a legnagyobb favorit Tess Ledeux, aki a tavalyi, a járvány által megnyirbált világkupa szezonban is elsőként végzett slopestyleban és másodikként big airben, ezzel pedig övé lett az összetett. A 20. évét két nap múlva betöltő francia lány már két világbajnoki címet is begyűjtött magának (egyet big airben, egyet slopestyleban) és nagy reményekkel indul az olimpiának, ugyanis 2018-ban regnáló világbajnokként csupán a csalódást keltő 15. helyen végzett. A francia egyik legnagyobb kihívója Ailing Eileen Gu lehet, aki tavaly mind slopestyleban, mind félcsőben világbajnoki címet szerzett, big airben pedig a harmadik helyen végzett. A svájciak közül Sarah Hoefflin és Mathilde Gremaud nevét kell kiemelnünk, akik 2018-ban egy olimpiai arannyal és ezüsttel lettek gazdagabbak és mind a ketten továbbra is a freestyle sí elit részei. De oda kell figyelnünk Giulia Tannora is, aki tavalyi sérülése után igen erősnek bizonyult a svájci szezonnyitón.

Tess Ledeux, Aspen 2021

Fotó: AFP

A férfiaknál abszolút kiegyenlített a mezőny, akár közel 20 versenyző is odaérhet, ha a végelszámolásról van szó. A 2020-21-es szezon big air, slopestyle és félcső összetettjének kristálygömbjét Colby Stevenson vitte el, aki elsősorban slopestyle vonalon jeleskedik és ebben a számban lett ezüstérmes Aspenben a világbajnokságon is. Mellette mindenképpen említésre méltó Andri Ragettli is, aki abszolút világkupa rekorder, hiszen 20 dobogója, 8 győzelme és 4 kristálygömbje van. Tavaly ráadásul megszerezte élete első világbajnoki címét, miután slopestyleban nyert Aspenben, pont Stevensont megelőzve. Végül de nem utolsósorban, nem hagyhatunk ki egy ifjú tehetséget: Matej Svancert sem. A 17 éves csehből lett osztrák a szezonnyitó svájci big air versenyen beírta magát a történelemkönyvekbe, hiszen fantasztikus teljesítménnyel, 99 pontot szerezve elhódította élete első világkupa győzelmét, mindösszesen az 5. indulásából. Ugyan Svencer ifjúsági olimpiai bajnok big airben és ifjúági világbajnok big airben és slopestyleban, de a felnőttek mezőnyébe most érkezett meg igazán. Kíváncsian várjuk tőle a folytatást.
Összességében tehát mit tartogathat nekünk az idei szezon? Nagyszerű versenyeket, hatalmas trükköket, új arcokat és számtalan izgalmat. Érdemes lesz az idei évben is figyelemmel követni az Eurosport képernyőin a szabadstílusú sí és snowboard világkupa versenyeket, amelyek legközelebb november 27-én és 28-án kerülnek képernyőre sí és snowboard cross formájában.
Forrás, részben: fis-ski.com
Szabadstílusú Sí
Mátrixba illő mozdulattal hozta vissza ugrását a fehérorosz síakrobata
03/12/2021 14:23
Szabadstílusú Sí
Olimpiai hangolással vette kezdetét a sícross és a snowboard cross világkupa
28/11/2021 16:09